【霸體】《病港II》(57)

979 回覆
980 Like 8 Dislike
我愛黎明
將軍澳啲角色親切程度真係高一個level
其實病港II寫咗咁耐,港島好多人的篇幅已經多過除王達尼和艾匡的將軍澳角色
但真正有feel的港島人其實都係湘b、雲梨和蕭梵,其他人感覺上好多都只係有好多共同經歷的同事 (eg 大病獵s、叛獵s、南征7人)
而就算港島班人死 (eg 林楚 百里 烏納咒或者even雲梨),我覺得震撼程度都唔及王達尼、艾匡、滿天、少佐或者公仔娃娃任何一個死
墨霸 更新左通行證 麻煩check一check
push
Push
民以文為天
前者 陪M由無到有

後者 傾向 同事

我打量樓層四面:「蕭梵仲喺到?」因為他總愛暗處中高深莫測地凝視對方。

「如無意外就喺會長室。」

「唔該。」

我轉身望向各位:「今次都辛苦大家,呢次旅費就計入協會開支到,抖多日就繼續返自己崗位。」

「哈哈哈哈,博海德……做咗十日會長有咩感受啊。」陳一劍語笑喧呼。

「好彩我早就畫咗副自畫像掛喺走廊!都沾到下呢個位少少威名。」博海德大笑。

「博海德,你諗到用依個方法救我都好夠智慧同膽識,雖然我想你繼續坐正,但你應該都唔肯,不如就留任做副會長,幫我處理內務。」

「副會長……」博海德點頭答應:「呢個幕後位啱我多啲。」

「咁原地解散,你哋幫手帶住公仔同娃娃。」

「兩位俊男美女跟我嚟,帶你哋參觀下病獵協會。」熱情的博海德給兩位年輕的新人帶路。

「一齊啦。」蒙柯亞加入他們。

「呼嚕呼嚕……」陳一劍居然屈著雙腿跪坐,上半身貼著地面原地睡著,

薛墊仁拿了根箭,輕輕戳了戳陳一劍的腰背,測試他死了沒有:「冰毒後遺症又發作?」

富馬史前去鄰旁的球場,給珍貴的戰馬餵草。

劉吉回到地下室倉庫中,想要好好的躺一躺。

聞說大病獵送我回將軍澳後,病獵協會流傳著不好的猜測,如今見我容光煥發的歸來,算是讓病獵們鎮定不少。

接下來,該跟蕭梵好好談論赤柱發生的事。
我打開會長室兩扇大門,蕭梵果然在裡頭坐著代表一會之長的座椅。

其實會長室外理應有保安駐守,像從前的墨言和墨語那樣,但我覺得浪費人員編製去除了。

「好想做會長?」

「純粹想感受下,佢坐喺到嘅日子。」蕭梵很快帶過話題,上下掃量我全身:「你身上嘅致命傷都消失咗,點做到……」

原來都有蕭梵不曉得的事。

「應該唔會係你嘅病者基因發作?」他猜測。

「唔係,用咗九死一生嘅方法。」我拉開客人坐的座椅,一屁股坐下:「係時候講下,嗰日嘅事係點。」

蕭梵沒諸多隱瞞,一五一十告訴我。

「原來係七傘武者,估唔到真係有依個人……」

「我只係唔明白,佢點解喺嗰個時間點出現。」

「可把神傘睇嚟已經俾佢沒收咗,會唔會……」我輕抬下巴,暗自推考:「神傘最後嘅功能就係召喚佢過嚟?」

「話唔定入面有個微型定位器。」

「佢會唔會為咗救我已經……」一個死字無論什麼時候,都好難說出口。

「呢個係佢選擇。」

「咁弒神者,你點睇?」

「佢有病者百相嘅能力,聚集咗唔同品種病者嘅優點,超級視力、超級聽覺、超級嗅覺、超級智力、滑翔飛行、刀槍不入、巨大化、超級癒合能力、超級感官、超級精神力、超級力量……就同依個嘅世界超人無異。」蕭梵邊說邊黯淡搖頭。

「只不過超人,係我哋敵人。」

「但最大嘅威脅唔係佢……」

「嗯……」我們都心知肚明,那個鮮少被提及的名字。

「天腦。」蕭梵默唸那名字。

「瑪昆佢喺到?」

「喺囚室見緊某個人。」

「佢有冇講更多關於南區嘅事?」
「佢以前喺南區嗰陣,已經一路搵緊天腦真正嘅位置,但係連詭人都要透過浸血棺依種「洗禮」儀式先見到佢,我諗天腦位置肯定唔係我哋估得到,本來佢仲著手緊點加入詭人協會。」

先釐清下弒神者和天腦的關係,前者如同病者皇朝的傀儡皇帝,後者是皇朝新紀元的幕後操手,至於負責平衡兩方的則是詭人協會,地位好比高級官員,我長期對付的那些病者,可能僅屬庶民級別。

既然病者存在文明和國度,那都必然有階級存在。

要找到那個至高無上的存在,需要層層遞進的搜括。

「你覺得弒神者仲會主動現身?」我問。

「我無病者嘅心思。」蕭梵的視線別去另一面:「即使佢再現身,都唔係我哋現階段狩獵到。」

蕭梵的話沒錯,我們和弒神者實力相差不遠。

即使我們兩個算得上病獵協會數一數二的高手,但都只是勉強保住性命,僥倖的活過來,其他人更不用說。

縱使我突變成特種病獵,我都不覺得有能力對付。

「一個人嘅實力有限,唔會再提升得到幾多,但如果幾個人一齊,可能會有少少轉機。」蕭梵說。

「你意思係……」

蕭梵拿起桌面上的相架,弄倒給我看。

是病獵協會初創成員的大合照。

全都是準會長級的實力。

「如果佢哋都加入,話唔定有轉機。」

「但幅相入面,得秦狩仲係屹立不倒。」

我逐個說明:「傑洛曼早就離開咗、湯婆唔合群、七傘武者保持失蹤、瑪希身有殘疾……」

相片中元老成員死的死、失蹤的失蹤、叛變的叛變、離群的離群、殘疾的殘疾,就好像告訴我們,當上病獵都不會有好下場。

「如果依個人仲喺到,話唔定病港會變得唔一樣。」蕭梵指著相片中的白鯨。

「佢喺到……」我帶些感觸,看著蕭梵眼睛:「佢一直都喺到。」

「佢唔喺到好耐。」蕭梵糾正我。

「……」

「瑪希……」蕭梵語氣中不抱任何期望:「好可惜,佢係僅次於白鯨嘅人。」

我們的對話到這裡差不多結束。

有沒有方法,集齊他們幾人?

我和蕭梵可能能力不足對付弒神者……

可是其他頂級病獵都參與的話,說不定真有那個可能。

在我身為黑色賢者的數年時間中,亦在元天屯地區遇著個意圖追捕我的一流獵手,可惜兩地相隔那麼遠,是注定無法找到那個人。

談完正經的公事,我轉為前去探望瑪昆。

聽蕭梵說,他正在囚室見某個人。
元天屯
唔係遲d又開果邊故事呀
正 大西北病獵公會
Live
每日一推
網站仲係睇唔到
亦在元天屯地區遇著個意圖追捕我的一流獵手...唔記得係邊個
特登忍手唔追一排
頭先一次過由M打完西城薈起翻身之後睇返
終於入返病港呢個世界
「但幅相入面,得秦狩仲係屹立不倒。」

中二M唔好亂咁立flag
恭喜秦生得到中二M嘅死亡祝福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞