【霸體】《病港II》(57)

979 回覆
981 Like 8 Dislike
Pushh
想問下墨巴,啲病獵一般係著咩鞋?
波鞋? 行山鞋? 軍靴?定普通平底鞋?
唔知點解覺得湘B最靚女
呢幾種都有
我回到倖存區要做的首件事,是前去政府總部知會王達尼,袁豐正密謀組織西城薈餘黨,儘管他們似乎團滅了。

俗話說人多好辦事,與其我獨個找來找去,倒不如讓王達尼分派要員,在整座港島上分散尋找。

王達尼得知消息後,沉思了會兒:「佢以前明明有好多機會殺你,包括你最虛弱嗰陣……但到依刻先落手。」

「我諗佢原本唔想殺我,而係想我時刻體會住失去愛人嘅感覺,要我受佢一樣嘅折磨。」我透著淡然的眼神,緩緩的說:「但我發現咗佢重新聚集餘黨嘅秘密,佢唔可以唔滅我口。」

「佢有冇同你講到韓湘佢喺……」

「佢開槍前,話我同佢下場一樣,但……」我要說的話像卡住喉嚨,沉吟半晌才吐得出口:「韓湘唔會咁容易死喺佢手上。」

「嗯……」王達尼行到我身邊,挽著我的肩背:「我明。」

要不是我聽到那首愛歌,然後深深相信這個希望,我大概仍在那屋中自殘自怨。

我好清楚明白自己的情緒,因為湯藥的副作用下處於不穩定的情況,會做出極端的決定和舉止。

唯有用愛的信仰去支撐,正如大多數人一樣。

「我帶你離開,總部外面有少少亂。」王達尼說。

「嗯。」

沿途經過落地玻璃窗,我看見政府總部外面的夏愨道上非常熱鬧,擠擁在整條馬路上,大家都表現得鬧哄哄。

其中有個身穿藍西裝外套的大叔,更是明顯的帶頭者,不斷喊著某些訴求。

「我入嚟嗰陣已經見到係咁,係咩事?」我問。

「我哋搞嘅大頭佛,記唔記得病者人道主義機構?」

「你唔係已經賠償哂俾佢哋,掩住把口?」我記得當時不少人選擇收錢,事情算是落幕。
「呢班係病者人道主義機構嘅員工。」

「係?」

「雖然我用政府名義接手咗佢哋機構,但因為成個病者收容服務斷咗,個服務配套洐生出嚟嘅大量職位都要取消,包括某啲供應鏈,變相令到成間機構有超過數半人無咗份工,佢哋到最近都搵唔到工,自自然然嚟我門口示威……」

「佢哋機構咁多人,用你嘅鈔能力都未必解決到。」

「倖存區上面真係無咁多職位開俾佢哋,佢哋原本職位都有少少無厘頭,咩經營公關、活動行銷、病者照顧員,全部對呢個末日社會無貢獻……」王達尼摸摸腦勺。

「應該唔會對管治造成問題?」

「唔會,必要時……拉咗嗰條友就得。」王達尼指住那帶頭人:「嗰條友姓黎,係倖存區嘅工會代表,呢種規模嘅示威都要佢帶頭搞起先成事。」

「咁樣唔係真正解決問題。」我提醒他一句。

「你唔洗同我擔心啊,好快會燒到你哋病獵協會,班人認定我哋官商勾結,流傳住話我哋係好閏蜜,你喺背後干政之類。」

「事實的確係……」我反駁不了。

「雖然係真,但我哋都要扮下公正,關係分明。」

「咁睇,嚟緊你民望應該跌唔少。」

「你哋病獵協會收生人數都應該會創新低。」

我和王達尼可說是同病相憐,遇上事業中的危險。

「其實我已經諗咗個,聽落有啲白癡嘅解決方法。」我說。

「係?哈,講嚟聽下。」王達尼叼根煙,洗耳恭聽。

「拍電影。」
「電影?就算俾你拍到,都好難回本。」他果然只是看重錢財。

「但拍得好嘅話可以回到名氣,如果病獵協會聲名差,無新血入嚟,咁先係大問題。」

「我堂堂一個政府,無理由抄你拍電影,你諗唔諗到咩方法……」

「你要做嘅其實係轉移注意力,示威持續發生落去唔係件好事,或者最簡單你可以搞個大抽獎?」

「即係……」

「六合彩咁,咁你又有抽稅。」

王達尼打好了如意算盤:「聽落又唔錯喎,做下手腳俾自己人中獎,左手交右手,又贏。」

「生活已經夠苦,每個人都需要希望,至少俾個真希望佢哋。」

「你……又啱嘅,我習慣咗手勢,要賺到盡。」

「唔止抽獎,搞更多公眾活動,與民同樂。倖存區所有人困咗喺牆入面咁耐,心底裡始終係娛樂至上,好快唔記得你嘅所作所為。」

「聽落好掂咁,你點諗出嚟?」

「喺機構實習嗰陣學到少少。」

我們說著說著,便落到地面。

王達尼帶我走特別通道,完全避開外頭的民眾,讓我順利地離開。

久別病獵協會一星期,我開始規劃下一步。

如今實錘了,天本聰最後出沒地點是鴨脷洲橋道的盡頭,替我省下了尋找半個鴨脷洲的時間,當然不排除他會走去其他地方。

我有個猜想,天本聰使用病者疫苗,讓自己能存活病者國度中,利用病者形成最好保護,防止西城薈等人侵犯。

但如果我想了解更多,最好是問問蕭梵,他可是潛入過病者國度的人。

我如常前往密室,他本人果然仍留在裡面養傷。

沒想到他直接偷了病獵協會一部小型發電機,駁到電視上供自己觀看影碟,無視發電機發出的噪音,專心看著字幕和畫面。

「蕭梵、蕭梵……」連續喊了兩聲都無反應,我唯有搭他膊頭:「蕭梵。」

蕭梵神經過敏,當即反手扭住我胳臂:「係你,咩事……」鬆開手。

「你記得你之前講,入過病者國度。」

蕭梵關掉電視機,按停聲音煩人的發電機,密室瞬間變得靜寂,呼吸聲都聽到。

他直接答:「係,你有興趣?」

我點個頭。

蕭梵馬上示意跟他看影碟的樞密基,去拿些東西過來。

「咩原因要去。」蕭梵問我。

「搵個,可能知疫苗配方嘅人。」

蕭梵冷冷一笑,繞著我身子打量:「康復得真係快。」

跟我同期受傷的蕭梵,到現在仍是休養中。

「都係有賴湯藥嘅效果。」

樞密基好快拿了幅地圖來,放到茶几上打開,是鴨脷洲的地圖。

「入面主要分兩個大區,左面叫海怡,右面叫利東,我對上幾次,都係由利東嗰邊靠岸嘅船廠潛入去,你有明確目的地?」蕭梵邊指邊說。

「鴨脷洲橋道嘅盡頭。」我答。

「即係海怡區,嗰到都稱得上成個鴨脷洲超大型病窩中嘅心臟地帶,非常險峻,嗰到嘅病者同病窩共生超過十年時間,應該都進化到有正常人類嘅智慧……」樞密基輕輕捏著下唇。
麥霸time
快啲南征啦
係咪就黎到之前出錯嗰個位
咁M係著咩鞋多?
黎生又彈出黎
點解好似多左咁多大陸用字,「實錘,閨蜜,鈔超力」
俾人救返出嚟
真係好礙眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞