【霸體】《病港II》(57)

979 回覆
981 Like 8 Dislike
所以唔好寫死大本型啲人之前見到夏晴就黎做媽媽,心諗仆街會唔會比湯婆捉去變病孕,唉,有啲掛住小六
之前同韓湘生活嗰排有形容過一兩句
元朗旺角都有
文呢
屯門史迪仔
我都好鍾意小六呀一方面想佢多啲戲份但係多咗戲份又驚佢會死
一人勢力語出驚人
屌 無文
Push
咁我要重睇了 旺角就記得有
我要文
臭氣熏天的囚室中,瑪昆站在某間牢房前,與監房裡的囚犯對視,不發一語。

對象是他的同類,微笑詭人。

「瑪昆。」我打聲招呼,站到他旁邊。

微笑詭人十年如一,盤坐和微笑。

「我已經同佢對望咗成日。」

「有冇出過一粒聲?」

「無。」

「你嚟搵佢,係點解?」

「佢係病港第一隻被發現嘅詭人,咁佢對病者國度嘅事理應都好清楚……」

「隻詭人當初點發現?」

「當初喺倖存區大家都覺得佢係個奇怪人,但後嚟有人發現佢唔識餓同渴,開始懷疑係病者,就捉咗嚟病獵協會驗,驗完後確定係病者就囚禁到依家。」

「喂。」我踢踢圍鐵欄。

微笑詭人不為所動。

「之後你應都長留喺協會?」我不白費勁,轉問瑪昆。

「我都無地方可以去。」瑪昆目光低落。

「我記得你有個妹,有冇探下佢?」

「遲下會搵佢。」
「有事同我講。」我拍拍瑪昆背部。

「嗯……」

看著微笑詭人盤腳打坐的樣子,我突然靈機一閃,想起昨日才道別完的朋友。

「可能我有個朋友可能幫到手……」

「點幫手?」

「等我消息。」

那位朋友,是賴桑。

到底賴桑能否侵入病者的思想?既然詭人和人類的身理結構無異,而且具有智力存在,那麼想窺探微笑詭人的腦袋,不是不可能。

想出法子的我馬上回到會長室寫了封信,派遣病獵即日送到病獵公會中,希望會盡快獲得回覆。

因為遠走了整個星期,循例上我都需要視察病獵協會的事務。

寫好寄好信件後,我打開每個月的統計報告。

病獵協會平均每個月都會損失八名以上標準病獵,原因不外乎殉職、辭職和跳槽,不久前迎來的一波申請率,都是出自和西城薈戰亂後,大量市民失去工作而加入。

長遠下去,人員嚴重流失是個問題,一旦南征第三次戰爭正式爆發,恐怕會加劇成員離辭潮。

早晚得想個方法解決,不然只剩低對病者懷有恩怨情仇的老病獵留下。

其次,是南征部隊的據點和叛獵組織的據點,我都要找個時間視察。

關於人員流失問題,後來我向副會長博海德徵詢意見,他給出一個我意想不到的方法,答案竟然是拍電影。

「邊到有電腦嗰啲拍嘢剪接?做下話劇都可能得……」

「最早期嘅電影二十世紀已經有,即係成一百年,嗰陣都係電腦都無部,Charles Spencer咪又係拍到好多精彩嘅電影。」

「邊個嚟?」

「查理‧卓別林。」
「但係……」

「你唯一要擔心嘅就係成本。」

「成本?大約幾多到。」

「嗱,我喺康城倖存區就識個導演,佢試過喺病港之後幫人拍片嘅,預算你當最少要有幾千萬。」

「幾千萬……」

「片長仲可能唔超過三十分鐘,首先係器材費、電費、演員、劇組、道具、場地、宣傳、播放器材,製片,全部都係錢。」博海德給我逐項計算。

「咁真係要諗下……」錢不是問題,我這些年都儲蓄不少家當,重點是我會否把錢掉落鹹水海中。

「因為拍攝都用到唔少時間,會長你決定好同我講。」

「你話有成功例指?」

「喔,係啊,個導演有喺病港之後,拍攝過一啲作品,都係接艾寶琳貴族啲富家子弟生意。」

「有冇作品名聽下。」

「我記得好似有套叫……《無名英雄:貴華傳》。」

「咩嚟……」

「我無睇過,套嘢聽落都唔對路。」

「呢個投資好有風險,我唔想用協會嘅資金做呢種事,例如買多幾多麵包。」

「集資或者眾籌都得。」

「可唔可以叫佢試片?想睇下質素先。」

「好,我寫信俾佢問下。」

「公仔娃娃佢兩個融入到?」

「我搵咗馬爾斯同維納斯教佢哋協同攻擊技巧。」

「好。」

本來我想賴桑應該幾天後才有回信,結果信是沒有了,但他人居然特地前來港島區。

即使我不在面前,亦如有隔空讀心能力。

「你信入面講嘅事,我或者做得到。」

賴桑給我親自答覆。

我自是不會那麼無情,將賴桑當是工具人呼喚,讓他馬上去讀取微笑詭人精神。

我叫人切半盤醬牛肉,開瓶珍貴的洋酒,好好招待賴桑。

這些食材過年過節才會拿出,菜式捧出廚房時別人還以為是什麼大日子。

我和賴桑一塊肉幾口酒,談及了南區赤柱所發生的事,讓他了解到事情的原委。

「你以前有冇試過用病者做對象?」

「試過,但讀到嘅都係病港前世嘅記憶。」

「咁病港後嘅記憶?」

「佢哋成為病者後嘅思想太混亂,我隨便亂讀怕會自己都影響到,但你信入面講嘅詭人係具智慧的話,任何行動同事都應該富邏輯,咁都可能讀得到。」

「咁就拜托你。」

「我收到你信個陣,我係幾開心。」賴桑一口喝盡杯中的貴酒,嘆出胸臆的悶訥之氣:「因為終於有件事,我係幫到手。」

「唔好咁講,幫手唔一定淨係指上場殺敵嘅病獵。」

賴桑會心一笑,點了點頭:「你想幾時開始?」

「聽日?你今日長途過嚟都攰,抖下先。」

「嗯,我仲想睇下呢個地方。」

「咁我帶你參觀。」

大家將碟上最後的幾塊醬牛肉吃光,酒瓶倒得一滴不剩,方參觀不同凡響的病獵協會。
補昨日文
病獵協會面積大小是公會的好幾倍,人員數目亦是。

正常烹煮、維修、研究、煉藥、醫療等事務,公會中的病獵是需要包辦,但在病獵協會都有專屬的後勤人員辦理,讓賴桑感到驚訝。

「睇落要養唔少人,夠食?」賴桑問。

「我哋有政府支持都勉強夠,只係唔夠人賣命。」

「依到成個地方已經唔少人,我實在想像唔到仲可以有個病獵營。」

「依到唔少係戰爭後無飯開嘅人,當經濟、生活上返正軌,呢堆人會開始流失……」

「無可避免嘅事,社會總有依種人。」

「博海德叫我拍套戲,你點睇。」

「我印象中,我哋艾寶琳貴族圈子間都有流傳一套戲……」

「係咪叫咩咩無名英雄?」

「類似,故事大概係講個肥仔主角,暗底下係艾寶琳王國嘅守護者,秘密咁儆惡懲奸,連DR.D呢個角色都寫埋做反派……完全嘅打飛機片。」賴桑捧腹低笑,搖了搖頭:「當係笑片都唔錯。」

「我最怕拍拍下向呢個方向發展。」

「如果係拍病獵嘅故事,不妨參考美國部份愛國情懷嘅軍事片,最重要係有首氣勢磅礡嘅音樂,畫面影住病獵協會旗喺風中飄。」

「你幾熟咁。」

「最緊要揀啱拍攝團隊。」

「如果真係咁做,我諗住用哂自己家當去投資,因為都唔係平。」
「錢你喺到應該唔擔心?我無記錯王達尼就係港島合眾國嘅政府。」

「佢依家貴人事忙、日里萬機,我都唔好意思打擾佢。」

「估唔到一個街頭發跡做走私嘅,可以做變黑市商人,最後做到倖存區總統。」

「應唔應該帶你見下佢?成日仲流流長。」

「見下都好,等我知佢諗緊咩。」

賴桑一句話,我推普輪椅帶他前往金鐘倖存區去。

這段冗長的路程令我想起地下鐵道,於是我問起賴桑穿越鐵道時,有沒有遇到什麼奇人怪事。

賴桑竟答有人要他幫忙掉棄行李袋,明明他明擺著雙腳不便,對方後來被隨行保護的病獵蓋伊趕走了。

更讓賴桑毛骨悚然的一點是,他悄悄閱讀了對方的心思,駭然發現那人曾經在鐵道下謀殺不少旅人,當他想叫蓋伊拿下對方時,對方經已跑遠不見蹤影。

「正面遇著連環殺人犯,真係第一次。」賴桑感嘆。

「……」如果真要計算,我殺過的人應該不比那人低。

前往至守衛森嚴的政府總部,我們在大堂被代職的愛紗告知,王達尼他人去了鄰近的香港公園,說那裡舉行著五年一度的末日博士拍賣會,問我們要不要都去。

當是給賴桑見識見識,我跟愛紗點頭說好,她便利用第一夫人身份帶我們前往那座都會中的溫室花園。

「末日博士,好似邊到聽講過。」前去中途賴桑努力回想著。

「呢個人應該一直都喺港島活動,你係咪講緊某英雄漫畫嘅角色。」我說。

「唔係,好幾十年前,我已經周不時喺報紙網上聽佢個名,佢成日發表一啲生存主義嘅文章,講話未來世界點都會發生災難,特別係香港呢種都會,唔做定準備只有死路一條……」

「咁都俾佢扑中,可惜無獎。」

「呢個末日博士佢係專家嚟。」愛紗聽了我們那麼多猜測,終於忍不住回答:「病毒爆發嗰日,佢即刻俾政府推上位做專家顧問,針對香港發生災難應該有咩準備同研究,之後佢拎咗堆一早研究好嘅發電機藍圖出嚟,叫政府大量生產,然後喺港島將某啲工廠轉型,設立成生活必需工業,再一早買入咗大量豬牛羊雞繁殖、水果種子仲有海產,叫做力挽狂瀾,幫到個社會少少。」

「咁佢搞個五年一度拍賣會係賣咩?」我續問。

「其實佢期期唔同,上次係能源節,專賣發電機俾人。今次係食品節,我估主打賣畜牲水果魚類……」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞