[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
er.....咁好似真係幾近 雖然個sevan lake個教堂係西岸
咁你要留意住動態
幾抵 之前Stockholm踩大約$2.5一分鐘
個物價對比差唔係好大
2倍only
傳緊格魯吉亞向南奧塞梯進軍
有旅行趁早去 唔知幾時會突然冇得去

成個高加索襯俄羅斯唔得閒,打晒仗咁…
唔打冇機會
打柒俄狗就o岩喇
你睇下歷史就知
俄佬唔識進攻,打阿富汗、芬蘭都打唔贏
但防守喺一流,強如拿破崙、希特拉都唔夠俄佬打
所以主動攻俄佬=自殺
防守自己國家正常大家會搏命D
25-07-2022 Day 39 Doha Hong Kong

踏上歸家的路途
喺Doha機場搞咗勁耐
因為又要check機票又要check酒店又要check pcr
不過好彩今程有A350坐 好似特別舒服

38日之後 終於返到嚟呢度

死城一般

呢個飛機 每一次返嚟香港我都會影
因為佢係每一段旅行嘅起點

格魯吉亞 符合我嘅期望 因為佢真係一個好多姿多彩嘅旅遊國家
有高山 有海 有古城 有歷史 仲有紅酒
雖然有少少失望嘅係天氣麻麻地 特別係Batumi同Stepantsminda
不過冇計啦 可能o係song kul已經用曬啲運氣 你都唔可以祈求旅行每日都咁好天嘅
總括嚟講呢個地方都係高加索三國入面 最值得嚟同最多嘢玩
如果大家鍾意比較冷門 又平嘅地方 呢度都係一個唔錯嘅選擇
連埋亞美尼亞泥一齊玩就最好
Overview

補返個旅程overview先
我一直都以為今次旅程係35日
點知我返到嚟執緊相果陣
我先知原來我去咗38日

對上一次已經係2019年印度 差啲唔記得咗去旅行嘅感覺 今次點都要去盡啲
緣住絲綢之路 由東去到西 由伊斯蘭教去到基督教
總共去咗九個國家

吉爾吉斯首都雪山下嘅Bishkek

李白故居Tokmok

彷如人間仙境嘅Song Kul

另一個雪山下嘅哈薩克城市Almaty

永久blacklist塔吉克首都Dushanbe

今次旅行嘅目的Samarkand

帖木兒出生地Shahrisabz

猶如火爐中嘅Bukhara

沙漠綠洲Khiva

九年後重遊Istanbul

千古之城Persepolis

粉紅清真寺嘅所在地Shiraz

拜火教之地Yazd

寧靜的沙漠

半個世界Isfahan

遊走伊朗大宅Kashan

另一個雪山下嘅首都Tehran

高加索杜拜Baku

史太林故居Gori

格魯吉亞古都Mtskheta

湖邊修道院Sevan

崖邊修道院Tatev

山邊修道院Khor Virap

世上最古老嘅教堂Etchmiadzin

亞美尼亞首都Yerevan

好似離開咗高加索咁嘅黑海城市Batumi

湖邊堡壘Ananuri

俾天氣擊敗咗嘅Stepantsminda

格魯吉亞首都Tbilisi

最後嘅醉酒之旅Sighnaghi

如果有興趣既巴絲 可以睇埋我之前寫過嘅遊記
2017 Joruney to the 7th continent 南美南極兩個半月旅行
https://lihkg.com/thread/485248/page/1

2018 歐洲火藥庫 巴爾幹半島十九日旅行
https://lihkg.com/thread/701003/page/1
格魯吉亞打都係打嗰個偽自治國
可能有機會贏啩
恭喜樓主冇爛尾
成5個星期真係好鬼難請假
下次再請到咁長假會去邊?
總結

一句講曬今次旅行真係好正
完美咁樣backup返去長途旅行嘅感覺
有時有啲嘢真係親身去先感受得到
中亞嘅歷史建築 淨係去到絲綢之路 感受到古時東同西嘅連繫
已經係一件好難忘嘅事

亦都終於明白點解啲熱愛旅行嘅人咁鍾意去中東地區
我之前去過約旦埃及摩洛哥
都唔係好鍾意嗰度啲阿拉伯人
但係伊朗嘅感覺完全唔同 你會感受到嗰度嘅人嘅熱情同好客
雖然嗰度嘅政府真係邪惡 但係大部分嘅人民絕對係善良嘅

去完高加索 了解恩怨情仇 先知道呢個世界對與錯真係好難講得清
可惜因為宗教歷史國土新仇舊恨 相信呢個地區有一段長時間都唔會平靜

最後揀返三個最鍾意嘅景點同埋國家

第一個最鍾意嘅景點一定係Song Kul
喺湖邊嘅草原騎馬 簡直係一生難忘
畀咗成五百蚊美金 又搞咗航拍好耐 搞咁耐都係用得果兩次
但係都完全值得 騎馬航拍簡直係世界級

第二個最鍾意嘅景點係Registan
呢個旅行又好大原因 係因為呢個廣場先去
去到都符合我嘅期望

第三個係粉紅清真寺
我講過如果去伊朗 一定係為咗呢個清真寺而去
雖然唔係最好嘅season 但係我已經覺得不枉此行

第一個最鍾意嘅國家係烏茲別克
都係嗰句 因為registan而去
我都諗返起 有一日夜晚搭完的士 的士佬送唔到我入去酒店
佢隨街搵咗個人送我入去
我仲以為佢送完會收貼士
點知送完之後佢淨係同我講welcome to uzebkistan
除咗景點 呢度啲人都係冇得輸

第二個國家係格魯吉亞
符合預期咁樣多姿多彩 o係一個城鎮度完全冇戒心咁樣醉酒
亦都係一段好難忘嘅經歷

第三個係伊朗啦
我從來對中東都冇咩好感
但係去完伊朗 反而令我更加上去伊拉克同敘利亞

anyway總結到呢度我終於可以講一句
promise咗嘅嘢就要做 promise咗唔爛尾就真係唔可以爛尾

2022 The Silk Road - 完

P.S. 下次可能會寫番2019年嘅印度
想紀錄返之前去過嘅旅行
當然唔會爛尾
已經plan jor
下年去三十五日

San Pedro de Atacama
Uyuni
La Paz
Copacabana
Puno
Cusco
Arequipa
Lima
Bogota
Cartagena
Panama City
Havana
Toronto

本來2020年就會去 點知肺炎delay到而家
終於去到世界新七大奇觀嘅最尾一個
Batumi其實夜晚好澳門feel
南美正啊…不過治安又係一個大問題
頂你講講下又好似係
ok啦我之前去都冇事
以為你上次去左
俄羅斯無兵無子彈打條毛咩
當年都係靠美國lend lease 加夠補給先打贏德國
你太睇小俄佬,有無美國佬都好,蘇聯都會守得贏德國人

打仗最重要喺補給,蘇聯玩堅壁清野,拖長德國人補給線,隨住德國人深入蘇聯境內,補給線越長,越喺危險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞