[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
D 野食好唔好食呀?
太心急想去samarakand
經一事長一智啦
琴日真係勁淆
太心急想去samarakand
經一事長一智啦
琴日真係勁淆
我對食都冇咩要求
上trip advisor搵晒最高評分餐廳 都係覺得麻麻
人在samarkand等magic hour中

應該係正中間
想睇,熱唔熱?
正午好熱 但因為呢度乾爽 所以你唔係曬住都唔會覺得好熱
好過香港好多
一早7點就出發 因為清晨光線靚d

因為要早訓o既有關係所以冇po 幾日相
呢到嘅日落時間好夜,等到天荒地老。
想知烏兹別克啲女比哈薩克嗰啲係咪保守好多
Day 3 - Song Kul 2 days tour

今日四千蚊港幣嘅團開始兩日一夜 入song kul 呢首都成三百公里仲有三個鐘頭要offload
加埋一個導遊同一個司機三條友住一晚蒙古包 仲有騎馬 我覺得價錢還可以
一朝早由首都出發 沿途風景好靚

第一個景點 Burana tower 係以前絲綢之路其中一個站 古城托克馬克市嘅遺跡 相傳係李白故鄉

航拍景x1

呢個勁加埋雪山真係好靚

個塔上面啲雕刻幾靚

呢度除咗個塔淨番好少遺跡 導遊帶我行咗個圈 呢個石像好似叫包包

嚟多張背影

跟住又坐咗好耐車 以為去食lunch 孭住個背囊勁重
點知原來係行山睇峽谷
以為好快行完 點知原來行成粒鐘 孭住並重嘅袋好崩潰 同埋好似體能冇以前咁好

不過入面個景唔錯 有啲似澳洲outback

導航影仲靚

航拍x2

諗住同導遊自拍但fail

行完都成三點幾 之後先去食嘢

e餐包埋

食完嘢繼續坐車 坐成三粒鐘offroad越坐越凍 點知嚟到呢度都見到中國垃圾

跟住有個位停咗 飛下航拍 最衰唔好天

越過山脊 就見到個湖 但原來仲有成粒鐘 呢個景好靚

有啲買草原上奔馳

馬 草原 雪山

又係馬同雪山

見到第一個蒙古包

終於到咗

因為天黑所以冇乜點影相 等多一陣就食飯 蒙古包入面幾靚

嘢食都係嗰啲 不過唔知點解佢哋好鍾意食嘉頓什餅

食食下出去睇有magic hour

又唔信邪去咗試酸奶今次係馬奶酒 又酸又so 又係難飲之選

跟住冇嘢做 出咗去影星 可惜個發電機太光 影到個蒙古包爆晒光

再嚟多張 之後三點再起身影點知有月亮即刻訓返

睇天氣報告話聽日天氣麻麻地好擔心究竟影唔影到靚景
Yes, 喺度仲慘因為要早起避開正午陽光
又要影夜景 早出夜返
你指性格定要著先

性格唔知 因為冇同佢傾過偈
衣著就哈薩克開放過烏茲別克因為哈薩克比較俄化多啲
不過烏茲別克啲女仔都係包下頭巾啫
Day 4 - Song-Kul Lake 2 days tour (Cont-d)

個post有背景音樂 請一路開住呢個音樂 一路睇post

https://www.youtube.com/watch?v=u-FLK41mXQg

琴晚朝早三點起身諗住影星星 點知有月光影唔到
琴晚聽過本地人講日出係六點鐘 本身較咗五點半鬧鐘 點知四點九就醒咗
一行出蒙古包 今次掂啦

晨光初現

仲有啲彩霞

日照雪山

喺度等咗半粒鐘就日出 雖然好凍但好值得

日出蒙古包

日出蒙古包2

呢個萬裡無雲嘅日出 點影都靚

有埋蒙古包做主角非常好構圖

呢個時候飛下航拍先

日出+航拍+蒙古包 屈機

再嚟多張

通往雪山的道路

嚟張近啲

有航拍喺手梗係做返個360啦 睇片
https://streamable.com/9n1y0o

早起的馬兒有草吃

真係影到停唔到

個太陽上多少少又影多次

清晨太陽嘅陰影真係冇得輸

有影呀

日出蒙古包湖山

水井

炊煙升起

蒙古包與山

跟住行咗出去湖邊 好彩有早起 成個環境好正

感受片刻寧靜

有太陽終於暖番啲

雲和山的彼端

咁啱有個阿叔畀我做主角

天空之鏡

又影呀叔

馬草雪山

坐喺度勁chill

好似咁

又影多次同一個景

琴晚去廁所淨係搵到個旱廁太平洋 仲要勁遠 夜晚行過去超凍
點知朝早先發現有個咁靚嘅抽水馬桶仲要好近 好似有得沖涼添

影到好滿足之後就食早餐

跟住就係我好期待嘅 草原上騎馬

喺吉爾吉斯做導遊都唔易要識騎馬

又係航拍時間 雖然做唔到馬上射箭 但起碼做到馬上影相 換鏡 玩航拍

呢段片 我覺得已經值四千蚊
https://streamable.com/y11q6n
Day 4 - Song-Kul Lake 2 days tour (Cont-d)

跟住繼續騎馬

中途見到司機喺隔離條村執完蘑菇返嚟

大草原

影到咁靚嘅日出加埋奇騎咗馬無憾了 可以走喇

人馬爭路

跟住又係一條好長嘅off road路

終於出返嚟問明有得上網 個司機一路offload一路睇whatsapp

跟住出返呢個位 琴日唔好天今日再影返

航拍又出動

跟住去咗睇紀念品

去咗一個不知名town

最後一個景點唔知乜鬼水塘

lunch又係琴日嗰餐頹嘢

七個鐘之後又返到首都 晚餐求其食

聽日就返阿拉木圖
吉爾吉斯雖然淨係去咗song kul 但已經無憾了
Lunch幾豐富
意粉 肉丸
兩樣都係,我見吉爾吉斯嗰啲同哈薩克一樣咁俄化.
食唔晒
愈近中東愈伊斯蘭化
巴打影相好靚,keep it up.
好正 一片大草原下騎馬真係值
想問你呢個tour係點搵?
如果無經歷過蘇聯,應該同阿富汗差唔多.
果陣我上trip advisor搵出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞