[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
qatar好似covid之後改左
我都係坐qatar 23 kg overweight 到30
我緬甸果張寄咗5年都未到。伊朗果張半個月內就收到
Armenia 2-3日夠啦。 唔算太多野睇。
Tbilisi 要多d時間就真
Mtskheta Gori 喺Tbilisi book local tour 或者巴士去。
如果巴士去到,之後的士上Mtskheta個教堂,D的士佬係包你來回山,佢會同你講可以等你幾耐。
Gori 我估你係睇火車同埋上山,火車就好近既,落巴士行過去就得,上山又係有好多的士佬等你,都係包來回,之後我果時就再坐泥鯭的返Tbilisi。 基本上去Georgia ,都係用Tbilisi為中心再去, D local tour 勁平又好。

Kabergi我就冬天去既,落晒大雪好靚,10月就唔知會係點。 果時我係Local去Kabergi,跟團去到Gergeti Trinity Church,中途會停Gudauri。 個團完咗我就自己留咗一晚, 另一日去坐小巴返Tbilisi。

個人經驗 Armenia 6日真心太多。 包架車去晒Tsaghkadzor , Haghartsin , Goshavank Monastery , Sevanavank
基本上一日去得完,另一日就去其他。 第3日Hea下,睇下Tsitsernakaberd Armenian Genocide Memorial Complex。 夜晚坐Sleeping train 訓12個鐘去Tbilisi 。

Tbilisi就每日做中心點,一日去一個,個人推薦Georgia多過Armenia好多。
根本上得教堂同山景,食飯就上山上最貴間酒店。

我果時係Local Tour去,巴士上埋山邊再步行10分鐘。之後跟車落市中心離開Tour。 另一日就10點車 預早半個鐘等車,基本上預早半個鐘就多數有位既,因為佢果架係類似D 16坐小巴,唔係好大,所以就最好唔好拎喼去。
Thanks 巴打資訊
我個人唔想join太多團
鐘意自己行 free啲
Gori同Mtskheta都好近Tbilisi同交通方便 所以我都打算自由行過去

Gori可以坐火車去(啱我呢個半個鐵膠)
Mtskheta10月14仲有festival有祭典 又可以自己坐火車去睇
上山坐的士來回就到時再算 希望唔好比人劏得咁甘

Kabergi唔join tour嘅原因
1. 太趕 上到山頂停30分鐘就趕人落去
2. 下午天氣差/大霧就唔好睇
3. 我想試下行上山
所以我自己去,亦都唔難,Didube可以坐小巴直到
萬一當日下午天氣差 都仲有第二朝可以行
同埋我book左間對住雪山頂嘅房 包埋早餐先300HKD 當hea下
本身去呢個trip係因為我想支持亞美尼亞(所以我唔會入阿塞拜疆) 都算係為左佢而去高加索
我本身就有研究過亞美尼亞歷史 想去消費當支持下
反而格魯吉亞只係順便去埋 無理由喧賓奪主
所以我堅持亞美尼亞嘅日子要多過格魯
其實6日我都塞到滿
Yerevan(一日)
Gyumri(一日)
塞凡湖(大半日)
Areni報團一日
Garni神廟(大半日)
古都(半日)
時間有剩就可以行下Yerevan啲local market
好鐘意行呢啲

不過亞美尼亞野食無格魯吉亞咁豐富係真嘅
6日咁多 可能會揾D俄國菜食下 香港無乜機會食到
不過Georgia得5日所以都要斷括離啲景點

1. Mestia
不過我10月去,睇相Mestia都係夏天綠油油先最靚, 10月已經光禿秃
加上交通太西 將來有機會再去

2. 西格納吉(紅酒之鄉)
我唔識品酒 山城view又感覺好細
唔算特別 所以放棄

3. Batumi(先進大城市)
作為香港人 城市唔去都唔可惜
我如果第一日行到上山
第二日就1100左右走

第一日行唔到
第二日就早啲醒去行 1300先走

第二日果日夜晚要2000去坐overnight train落Yerevan
唔知會唔會好risky
有乜事返唔到tbilisi就仆街
巴打有冇中/東歐地方strongly recommend?
有咩事俾錢包車
你想睇d咩
冇咩特別preference 中/東歐我最鍾意克羅地亞 匈牙利 奧地利 波蘭
都係
就咁定好了
你搵定係咪真係有
我做research果陣記得係有 但冇再深入研究
應該唔會返唔到去掛 再唔係Bolt返去 1000hkd應該乜都得
如果去依幾個國家建議Total 幾多日?
想睇景多
克羅地亞7至8日
波蘭4日至5日去埋zakopane
匈牙利去budapest兩日
奧地利去hallstatt Salzburg 過埋德國國王湖大概6日
想問下樓主點攞到 Kyrgyzstan 個Visa
啱啱被人 reject咗 唔想再等一年先去得
係咪因為你張相唔合規格
張相好似捉得好嚴
或者你可以睇下呢個網址 睇下幫唔幫到你
我有好多中亞嘅資訊都喺度搵返嚟 睇埋個討論區
https://caravanistan.com/visa/kyrgyzstan/
終於追完

嚟緊都會去中亞 專登留名追晒你post 多謝巴打 學到唔少嘢

有啲嘢又想請教巴打

free walking tour or收費tour你係咪都經Tripadvisor到book? 同埋好似Armenia既share dorm都係airbnb或hostelworld book?
聽到你話我啲資訊有用就好啦

free walking tour通常o係歐洲唔使reserve
但係某啲冇咁熱門嘅旅遊地方 reserve會好啲
因為驚佢以為冇人而取消

如果係paid tour
一係viator (即係Trip advisor)
一係Getyourguide

住方面人大咗都冇乜點住share dorm
我每次都係用booking.com 搵privateroom
有時要share廁所
不過booking.com都可以搵share dorm

以前住share dorm嗰陣係用hostelworld book
請問係唔使VPN 都用到google map嗰啲?
個post 成年前都推返上黎
咁啱最近睇過吓機票都幾貴
可能又要過多一兩年先出發
巴打飛邊個機場
見國泰無得飛以為asia miles 換唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞