[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
我估係
我羊肉重度愛好者

但我研究過好多亞美尼亞嘅餐廳Menu
好少有細份
好多時都大大份賣15000AMD咁
我食呢間連鎖
Amd

https://karas.am/en/shop/hot-dishes/

有地址
Btw 我都係東南亞愛好者
見到你d po
去過星馬泰菲緬柬
今年會再去菲泰
但都想去越
得閑交流下
我都去過越泰 準備去新馬
不過都係高加索最期待
可以推介tbilisi 同 yerevan 住宿
覺得都唔錯

Yerevan住個間個太子女仲要幾
新加坡記住試美芝律大蝦麵
我就book咗嘅 因為我tbiisi要住車站附近 而家一晚170
yerevan就要住市中心 而家一晚260

不過你住邊間
有啲遠 我得2日 仲要未去過新加坡
Tbilisi 住Tbilisi story 3百幾

Yerevan住ka.mar
2百幾
兩間都唔錯
不過同我想要嘅地點無咁啱

但係三百幾 以去歐洲(當係)嚟講真係好抵
呢d算係比較唔慳錢嘅選擇
當然又未到豪華

Btw你只去呢兩國?
都好難再慳 我接受唔到住青旅床位
再低限度都要係間房同有獨立廁所
所以比我搵到170都幾正

係啊呢2國only 5日格6日亞
同卡塔爾轉機 會入境行1日
以前後生十八廿二住hostel都ok

而家唔啦
不過今次都住左一晚

最主要個廁所係房入面就接受到
唔係好想沖涼都要行出行入

Share都冇問題

5日格6日亞都幾逼切特別格
去完記得話我知鐘意邊度多d
我由大學開始都唔會住hostel 無獨立空間嘅感覺好差 但我住宿budget又低 所以東南亞最啱我

5日係趕 但我本身係想去支持亞美尼亞為主
格只係搭單 所以點都要亞美尼亞多啲日子 唔可以比格喧賓奪主

所以我爭扎一番 決定放棄Mestia(反正10月唔係綠油油)
而家plan左去Tbilisi,Mtskheta,Gori各一日
Kazbegi兩日一夜
Mtskheta仲咁啱有祭典
住hostel係方便識人lo
以前真係識到人(仔)

嘩呢個festival好多女女女女

Gori你係想睇stalin故居?
感覺比較悶
話說我今次去亞美撞左constitution day
不過係冇咩特別慶祝

你講支持亞美係納卡個件事?
Constitution day感覺廢廢地

btw yes 同埋佢哋成個民族都好勁 成千幾年都無散
我都撐佢地多 麻麻地土耳其契弟阿塞

其實我自己好矛盾
以前去過土耳其
覺得土耳其旅遊係世界頭3 小鎮d人又nice
所以都對當地好有好感
但後尾知道佢地對亞美尼亞嘅歷史
我其實好想去君士坦丁堡除此之外的土耳其就不了

不過去左亞美尼亞先
我係2020年疫情無野做,上google map無意中認識到呢個國家
然後覺得好吸引, 歐亞邊界嘅基督教小國
睇左好多關於呢個國家嘅資料 果陣已經好想去
睇左無耐,9月就打仗仲要輸到褲甩

所以死都唔會去土狗契弟國
但伊斯坦堡以外嘅土耳其先值得去
D人nice好多 風景又靚

阿塞真係同杜拜個d太似 興趣不大
阿塞狗真係好嘔心
死都唔會入
本身仲想去納卡cup埋印 咁就成世唔洗入阿塞

btw你去果陣多唔多中國人
佢哋都有亞美尼亞免簽
格魯吉亞對佢哋都近乎免簽(因為有其他先進國家旅遊簽證都可以免簽入格,日本韓國簽證都得)
格魯吉亞多東亞遊客

亞美就真係得景點先見到少數
唔知點解好多人去格魯 唔去亞美
可能機票貴啲
比個數據你
格魯遊客量 接近1000萬

亞美遊客量 200萬

台灣遊客量 1100萬
但我都係鐘意亞美多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞