[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
樓主好慘,玩唔夠一日就走 仲比人咁搶錢
https://www.wikifortravel.com/article/how-to-avoid-tourist-scams-in-dushanbe-tajikistan/amp
Google睇有一百萬種scam法
樓豬中嘅影相scam應該算係輕微唔係下面個種

Picture Scam
One popular scam in Dushanbe , Tajikistan is when a local asks you to take their picture. They hand you their camera and ask that you take their picture. Upon returning the camera, they purposely drop it and blame you for breaking their camera, demanding you pay them. Kindly refuse to take anyone´s picture (or unless you are 100% sure they are not locals).
冇呀 影相冇俾人scam 係俾人話左兩句
係邊境俾人scam 冇migration card
冇計 取消左pamir highway
唔記得加個intro

射鵰英雄傳 三十七從天而降

成吉思汗自進軍花剌子模以來,從無如此大敗,當晚在帳中悲痛愛孫之亡,怒如雷霆。郭靖回帳翻閱《武穆遺書》,要想學一個攻城之法,但那撒瑪爾罕的城防與中國大異,遺書所載的戰法均無用處。”並無頭緒之時與黃蓉在雪峰之上相會,受指點以空降奇襲的方式攻進撒馬爾罕,領得大功一件。

呢度講o既撒瑪爾罕 就係呢個撒瑪爾罕
, 得唔得閒出唔出來食個飯飲杯野,傾傾你我。
好呀 加我tg
如果0針嘅話係咪返唔到香港
應該係 講親俾其他遊客知佢地都覺得cls
好想去撒馬爾罕
啲藍弧頂建築就係好靚
係呀 我就係俾果d 帖木兒時代建築吸引左去
岩岩到左特黑蘭metro,單程飛1.5hkd。

我瘋狂搭的士 都係1 usd

呢個景食tea
快d食啦 個雪糕溶啦
冇溶到
伊朗依家用唔用到google
用到
不過用唔到fb
5個星期去咁多地方係咪太趕走馬看花呢
土庫曼一定唔係VOA
烏茲別克最新,特區護照7日免簽
唔係 我覺得夠時間
每個人旅行方式唔同
1. 土庫曼我好耐之前search過有loi就可以visa on arrival
不過都唔重要 佢應該有排封

2. 我search過有d source係話經air先有visa free, wiki都咁寫
因為我陸路入 穩陣起見都係apply evisa好d
土庫曼LOI唔平
同埋一定要Book tour先會有
Yes 土庫曼好似冇得自由行

你要自己去親身領事館申請Transit Visa就可以自由行
不過Transit Visa Rejection Rate好高
我旅途上識對德國情侶Reject咗2次
第三次申請先批

Transit Visa會限制你行既路線同埋時間
通常只會批5日俾你
同埋一定要順路
例如由烏茲別克經土庫曼去伊朗咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞