[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
係平d
但其實佢地多數係家庭式釀酒
所以酒莊果d冇家庭式果d咁特別
打算坐卡塔爾
有35KG 應該無事
budget 1000HKD 唔知買到幾多支

對酒零認識 除左去飲/朋友開會試下

聽講Georgia紅酒出名 亞美就白蘭地出名
我玩forgotten hope mod
你可以選旅行團 去viator
或者可以到首都果陣去中央廣場問下d人 private book車咁
果度好多 周圍都係
希望係咁
太遠 同埋飛機唔guarantee 飛到
難得去到就想買D當地特色嘅
送比人都好thanks樓主

我都諗緊去唔去好
而家連Tbilisi zugadidi 嘅火車都無埋
即係要坐十幾個鐘果隻mak咩嘅蘇聯小巴
想睇雪山不如去Stepantsminda 方便好多
本身plan緊兩度都會去
Stepantsminda真係方便好多 local tour都係百零蚊
來回車程5hour
見你仲可以留喺果度訓一晚
我有d後悔跟左local tour
直接去step多d時間會好d

step同mestia二選一得啦
但係唔跟tour
有咩方法去step?好似唔見有咩public transport

利申唔識渣車
搵到資料了

AZBEGI MARSHRUTKA SCHEDULE & TICKET PRICES
Marshrutka vans to Kazbegi run on a set schedule that is signposted at Didube Station. Vans run 7 days a week (including on public holidays). The 2023 schedule for Tbilisi to Kazbegi is as follows:

Tbilisi to Kazbegi: 8am, 9am, 10am, 11am, 12pm, 1pm, 2.30pm, 3.30pm, 5pm, 6pm & 7pm
Kazbegi to Tbilisi: 7am, 8am, 9am, 10am, 11am, 12pm, 1.30pm, 2pm, 3.30pm, 5pm & 6pm.
yes 早d去等位 好快full

其實step市中心係咪可以行去個教堂?
我可以朝早坐車去step
到埗check in, lunch
然後行上去 慢慢嘆
夜晚果度訓 第二日再返Tbilisi
咁plan o5ok?

除左教堂同山景 果度仲有無野睇
係呀 一定要行上去先正
過左個教堂仲有一段路可以行

咁plan就岩 因為山區天氣變化好大 所以要留d時間buffer
我打算試下咁plan

如果我買到mestia機票
我就照去mestia
step day trip

如果買唔到 就唔去
就去step過夜

如果買到但係到時取消
就直接cancel mestia
果幾日Tbilisi行下或者直接去亞美尼亞
book左10月去了
1日多哈 5日格魯吉亞 6日亞美尼亞
決定去Tbilisi, Mtskheta, Gori 同 Kabergi過一晚 唔去Mestia
亞美尼亞就Yerevan, Gyumri, Sevan湖, Areni+Khop Virab跟團 同Garni神廟
希望順順利利 多謝樓主資訊
我覺得mtskheta, gori唔駛stay, 每個地方半日夠玩
kabergi記住check jor 天氣先好去
如果唔係好似我咁就喊出黎
anyway enjoy!
btw 上年Uzbekistan 寄張明信片 今年去完南美返到屋企先收到
mtskheta同Gori唔會stay 第比利斯即日來回
10月14 Mtskheta仲有祭典睇
Kazbegi我過一晚夜 要book定酒店 都無得預天氣
不過我10月中應該無乜雨落
中亞正常
11日好似唔夠咁
不過高加索真係好正
有山有湖有歷史有古老野睇
仲有酒飲 記住飲多d
會試下紅酒
買D返香港 聽講好平
買還買 睇住個行李重量
唔係行李費貴過支酒

利申:中o左伏
即埸飲晒佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞