[有圖有字] 巴爾幹半島十九日旅行圖片分享

246 回覆
54 Like 0 Dislike

南美南極之旅 (想睇返o係呢度)之後轉眼又過o左幾個月, 又到o左去旅行o既日子, 因為之前去克羅地亞果陣冇去順便去埋隔離o既Kotor同Mostar, 而唔知點解又好想去羅馬尼亞, 又好想制霸歐洲, 今日就黎個十九日快閃歐洲八國加卡塔爾遊

羅馬尼亞
-布加勒斯特
-Bran
-Hunedoara
塞爾維亞
-貝爾格萊德
波斯尼亞
-薩拉熱窩
-Mostar
-Blagaj Tekke
黑山
-Kotor
阿爾巴尼亞
-Tirana
-Berat
馬其頓
-Ohrid
-Skopje
科索沃
-(一日遊) Prishtinë
保加利亞
-索菲亞
-Rila Monastery
-Veliko Tarnovo
卡塔爾
-多哈 (轉機city tour)

想睇其他相可以去我facebook page或IG

https://www.facebook.com/journeytothe7continents/
https://www.instagram.com/journeytothe7continents/

好, 開始!
去到機場即刻入Lounge食碗魚蛋粉先

之後等o左勁耐都冇得上機, 原來因為部機黎去香港果陣被雷打中o左, 要檢查先飛得

咁就由凌晨1點半delay到4點半

Qatar d野食麻麻

去到當然miss o左班connection, 要等8個鐘先有第二班機去Bucharest, 唯有o係Doha行下, 出師不利

本來回程都book o左個transit tour不過係夜晚, 而家唯有o係日光下行一次

去o左貝聿銘設計o既伊斯蘭藝術博物館, 係靚o既

行完返酒店hea下, 唔知關唔關沙地制裁事, 成個死城咁

不過而家四十幾度都好似同香港前排差唔多

終於上機喇

結果遲o左8個鐘先到, 冇o左成日行程...

想問巴打19日一共用咗幾錢洗費左右 唔計住宿機票

想問巴打19日一共用咗幾錢洗費左右 唔計住宿機票

行程未完,而家車費加住宿加book o左既團大概hkd13000
btw, 貼返上次個post條link

[url][有圖少字]https://lihkg.com/t/485248/1?ref=android[/url]
十九日八國仲chur過d旅行團
十九日八國仲chur過d旅行團

係有d走馬看花
Day 2 - 14 Jun 2018

今日正式開始歐洲之旅, 因為琴日冇o左成日o既關係, 今日專登早d起身

用15分鐘行o左個old town, 十九世紀Bucharest o既old town曾經被稱為東方巴黎

d建築真係幾巴黎下

可惜想入o既地方都入唔到

之後去o左個羅馬劇院, 依然懷著一絲希望可以入, 呢度係我成個城市最想入o既一個景點

最後...當然入唔到, 下晏晝兩點先有得入

之後就去集合點, 今日跟o左個團去兩個城堡+一個古城, 玩成十二個鐘

集合點係國家劇院, 有一個好奇怪o既雕像

坐o左兩個幾鐘車終於到第一個城堡

呢個城堡叫Pele Castle, 係二十世紀初建城o既, Neo Classical, 所以同其他古堡風格唔同

隔離仲有個細城堡, 唔記得叫咩名

睇完Pele去Brasov, 一個典型o既中世紀羅馬尼亞城市

有個半鐘自由時間, 試o左d羅馬尼亞傳統菜

自由時間完之後仲會跟導遊行半個鐘睇下呢個古城

最後一個目的地, 話佢係羅馬尼亞最出名o既景點都唔過份

睇起羅馬尼亞, 好多人都會諗起吸血鬼尼古拉伯爵

就係因為一個吸血鬼o既故事, 呢個Bran Castel就變o左一個極出名o既景點

因為呢度就係傳說尼古拉伯爵o既據點

不過其實吸血鬼故事o既作者未黎過羅馬尼亞

尼古拉伯爵黎過呢個城堡, 但只不過係作為階下囚幾個月

所以簡單d黎講, 呢個其實唔係真正o既吸血鬼城堡

點睇呢個城堡都係平平無奇, 咁多人黎全因吸血鬼o既大名

所以學子華話, 人冇marketing, 食得屎喇

返到Bucharest把握時間睇埋國會宮殿就要離開喇

呢個國會宮殿係世界上繼五角大樓後第二大建築

係呢度最後一位共產黨領袖下令起, 不過佢唔見到完工果日就俾人拉o左落台處決o左lu

本來預o左第一日入去參觀...可惜...

之後坐過夜火車, 一人住一間房!!

Day 3 - 15 Jun 2018

出發之前一直o係度諗黎唔黎羅馬尼亞, 最後都係決定請多幾日黎埋

除o左吸血鬼城堡外, 我最想就係睇到其中一個AOC o既世界奇觀

不過要去睇到一d都唔簡單, 首先要坐8個鐘過夜火車去到羅馬尼亞西面

Transylvania入面o既Deva

之前一直擔心d行李點算, 好彩火車站隔離o既巴士站就有大locker

之後坐多半個鐘巴士去到一個叫Hunedoara o既工業小鎮

見到喇!!!

AOC馬扎爾世界奇觀-Corvin Castle

呢個城堡真係好靚, 靚過之前睇果三個好多

雖然好隔涉, 但係我覺得羅馬尼亞最值得睇o既城堡就係呢個

上網睇d人話呢個係羅馬尼亞七大奇蹟之一, 但我搵極都搵唔到其他六個係咩

睇黎都係台灣人老吹居多

入面好大, 又有唔同建築style, 因為呢個城堡由15世紀開始經歷數被摧毀, 重建, 修服, 改建

連果d尖頂都係近代先加o既, 所以中世紀做背景o既AOC用呢個樣其實唔係好o岩

入面行o左差唔多一個鐘, 竟然出太陽, 即刻出去再影多次全景

真係好靚, 個人鍾意呢個多過新天鵝堡

影完放飯, 之後再睇下可唔可以影到順光大陽

點知都係冇, 仲開始落雨, 好彩決定返Deva, 臨上巴士開始勁大雨

Deva都有少少野睇, 去睇o左個東正教教堂 (同天主, 新教一樣都係泛基督教, 俄羅斯, 前南斯拉夫, 希臘都主要o既宗教都係東正教, 不過俄羅斯同希臘/前南斯拉夫o既東正教又有d唔同, 總之就好麻煩) 同埋一個史上最頹o既商場

落住毛毛雨無心機睇其他, 去o左m記坐o左兩個鐘

等到落完雨去o左Deva主要景點, Deva Castle, 一個山上面好顯眼o既城堡

上面都係一個廢墟, 主要睇景

落返去去o左一個好特別o既教堂, 去到先知

起完o既教堂見過

起到一半o既教堂

起到一半變o左廢墟o既教堂真係第一次見

之後去買少少野做坐火車離開羅馬尼亞lu, o係超級市場見到HKD1.x 2L o既水

短短兩日就要離開羅馬尼亞, 好彩我有黎到, 好彩咁隔涉我都堅持去Corvin Caslte

真係好有氣勢

之後速遊塞爾維亞
push
lm
Day 4 - 16 Jun 2018

今日有一日時間玩Belgrade...本來

本身book o左程shuttle, 預八點出發, 兩個半鐘車程

點知最尾係9點先出發, 司機仲要遲o左個半鐘先黎, 車程最後係3.5個鐘

下晏兩點先去到Belgrade, 不過算啦, door to door shuttle 都係十歐, 冇咩可以投訴啦

因為要16:00 join free walking tour o既關係, 一落車checkin 完就去o左Belgrade fortress

免入場費, 風景幾好, 係o係Sava河同多瑙河交界

係多瑙河呀!! 繼布達佩斯同維也納之後, 我又見到你

竟然有一個咁現代化o既商場

之後o既walking tour都係圍繞唔同景點o既趣事

比較少講塞爾維亞, 特別係九十年代打仗o既歷史, 不過之後去其他國家應該會聽到好多

塞爾維亞擁有歷史上第二大o既通漲

想當年呢張17個0 o既銀紙, 去餐廳落單果陣可以買到一杯咖啡, 但埋單果陣可能已經唔得

因為通漲太快

赤裸o既雕像, 代表塞爾維亞脫離奧圖曼統治

本來諗住放o係市中心, 但因為當年d人比較保守, 俾人搬o左過黎Belgrade Fortress

完o左個tour再周圍行

當然唔少得去St Sava Temple, 其中一個最大o既東正教教堂

佢係用黎紀念十六世紀一個帶領塞爾維亞人反抗奧圖曼, 但最終失敗後而被處決o既偉人

同聖家堂一樣, 都係未起好就俾人參觀

唔好睇佢外面咁靚, 入面係爛地一片, 得個圓頂油好o左

除o左係爛地外, 呢個景點係少有同時係地標, 而又係本地人o既聚腳地

可能呢度比較少遊客, 所以難得地本地人多過遊客, 好多人一家大細黎玩, 好似大埔海濱公園咁

之後再等埋夜景就去食塞爾維亞菜

係烤肉, 味係幾好gei, 不過好乾, 完全冇汁o既

返到hostel附近o既廣場竟然見到呢個, 本地人甚至入去自拍tim

匆匆一日o既塞爾維亞咁就完o左喇, 聽日入波斯尼亞
lm

我有睇你之前果個遊記
留名

好懷念

之前去過邊度黎?
巴打今次呢d地方我幾乎全部都無去過,但又有興趣去埋,啱曬我
lm

我有睇你之前果個遊記
巴打今次呢d地方我幾乎全部都無去過,但又有興趣去埋,啱曬我

我黎o左六日 每日都落雨
明明歐洲六月應該係每日都好天
原來巴打未返黎
巴打個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞