[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
應該唔會呀 打算中間遊歐洲
10月尾先去南美
咁都好d 去南美幾耐?
我5年前去過中亞5國
堅正…..
尤其是吉爾吉斯、土庫曼同帕米爾高原
好懷念
13-07-2022 Day 26 Gori Mtskheta

終於執好啲相可以繼續寫遊記
今日join咗個團 去Gori同Mtskheta 兩個離開首都十幾二十公里嘅城市
一朝早出發 經過Freedom Square
上面嘅就係St. George

果然係市中心 個地鐵站上面嘅商場 有大埔超級城嘅級數

第一個景點 Uplistsikhe
係一個洞穴城鎮 有啲類似土耳其嘅cappdocia

呢度嘅歷史都好長 聽聞有啲文物被鑑定係鐵器時代

呢個窿係一個監獄 犯咗法嘅人會被鎖喺呢度幾日
呢個窿係喺大廣場入面 嗰陣啲人經過嗰陣會吐啲痰屙啲尿屙啲屎落去
羞辱感十足

呢個好似係廚房黎

教堂

來一張遠景

加多廿蚊港幣就可以包埋wine tasting

其實呢度啲洞穴唔算好特別但係風景好靚

離開嗰陣時仲可以經過個秘密通道

呢餐係要加錢嘅 但係加得好抵
因為係去本地人屋企食飯 仲有人跳舞畀我哋睇
餐飯仲好食過我出面自己搵嗰啲餐廳

之後去Gori 呢度係史太林嘅出生地
基本上成個格魯吉亞都好憎史太林 因為喺佢統治之下 引發咗多次飢荒
害死咗好多人 所以成個格魯吉亞都唔可以有史太林嘅嘢出現 除咗呢度

呢度仲有好多人懷念史太林
仲有個博物館 係講史太林嘅生平

呢間係史太林嘅舊屋

話說嗰史太林策劃革命嗰陣 佢用咗一間平平無奇嘅屋嘅地庫做指揮中心
為咗隱藏呢度 佢個秘密房 唔係喺個水井嘅最抵 而係喺水井中間再要向前行再上返去
咁都真係幾難畀人發現

展館同埋俄妹
話說呢度博物館有親史太林監場 咁啲導遊唔好亂講嘢
但係佢哋都唔識英文 所以我哋嘅導遊都係照樣講史太林有幾衰

呢度啲人睇嚟好鍾意佢

一擔擔

呢度就係真正嘅故居

話說史太林好驚坐飛機 所以佢去邊度都會錯佢呢架專車

入面都幾大
我記得個團臨完之前 導遊問我哋最鍾意邊個景點
我反而最鍾意呢度 學導遊話齋 雖然我哋都好憎佢
但係起碼 你唔會唔提佢 因為你憎佢 都要比原因其他人點解你憎佢
有時歷史好殘酷 但係如果因為太殘酷你唔提起 咁你就唔會吸收教訓
可以了解一個曾經叱吒風雲嘅人嘅生平 都算係一個幾重要嘅景點

之後去咗Mtskheta 其實本身我淨係諗住去呢度
因為呢個景好靚 簡單啲嚟講就係山上修道院加條T字型嘅河
但係可惜一定要行拍先影到呢個景 我個航拍仲喺格魯吉亞海關
加上到咗嗰個時間係背光 所以有少少失望

呢個就係山上嘅修道院

呢個就係T自然嘅河 可惜影唔到一齊

呢張相係為咗影隻狗

順光嘅修道院

喺山上面你可以見到何嘅右手邊有個城鎮 嗰個就係Mtskheta城
呢個城市係曾經喺古代嗰陣係格魯吉亞王國嘅首都
而家係格魯吉亞東正教教堂嘅聖城
呢個就係聖城中最大嘅教堂Svetitskhoveli Cathedral

望返山上嘅Jvari Monastery 嗰個位真係靚絕

呢幅畫有人睇到耶穌合埋眼
有人睇到佢開眼
你睇到咩

Svetitskhoveli Cathedral內部

本來Mtskheta係冇乜人住 但因為有旅遊業 反而多番人

紅酒味雪糕

Mtskheta古城與Jvari Monastery

最後一張

跟住返咗去試酒 去返琴日入唔到嘅8000 Vintage
200蚊港幣 有四杯酒 一個小食盆 同靚女講解九個字
抵到爛
點解係8000 vintage? 個靚女一坐低 就話格魯吉亞其實有八千年釀酒歷史
因為格魯吉亞家家戶戶都會用一個傳統器皿 叫做qvevri
考古學家就喺格魯吉亞境內發現咗一堆有8000年歷史嘅qvevri 係世界上最早
所以就話格魯吉亞有八千年釀酒歷史 亦都係世上最古老嘅釀酒國家

飲完酒就去坐嘢車

架車唔錯 廁所幾靚 仲有得沖涼

話說成程都冇咩講過廣東話 點知一入二人車廂
隔離嗰個 竟然係一個廣州大媽
吉爾吉斯我都後悔冇去行山
土庫曼入唔到
帕米爾高原 我唔會再去塔吉克 所以無緣 你有冇去過西藏 有冇話邊度靚啲定係兩樣嘢冇得比較
吉爾吉斯我果陣去son kul騎咗三日馬咋,無行山

土庫曼個首都真喺好正,成個城都喺白色大理石起,完全喺電影先會見到嘅城市嘅樣

我去過西藏,同帕米爾比,帕米爾荒蕪好多,果陣沿塔吉克同阿富汗邊境,包車玩咗5日
當地人對遊客好熱情,行響街度啲人好主動同你say hi,同帶你路(唔會問你攞錢)
依種民風純樸,喺響啲未開發嘅地方先會見到
我十月去高加索自駕
本身唔打算去Gori
睇完你個post決定去
吉爾吉斯song kul真係超靚 好特別

土庫曼封咗 唔知幾時再有機會去

可惜我唔會再去塔吉克 不過如果畀我再揀過
我都係寧願攞去柏米爾公路嗰十日去伊朗
你揸車行程仲自由
如果要去西面 (Batumi / Mestia)
可以用大半日 先去Mtskheta (日頭順光) 之後去Gori 跟住一直去西面
好順路
伊朗我一般般,無乜特別鍾意
不過點都好過烏茲別克(兩者啲建築風格好似)
我第一次自駕
暫時安排咗一日頂多渣6個鐘車
我重要自己一個去旅行
怕渣太耐頂唔順

我去Mestia+Ushguli+Kazbegi
烏茲別克我反而覺得好靚 雖然有d熱
百貨應百客
Kazbegi係北面 所以一定要返返tbilisi先
Mestia 同ushguili就係西面 不過唔知ushguli可唔可以自駕到入去
鍾意海灘可以去埋同樣西面gei batumi
一日揸6個鐘都會好攰
同埋嗰度啲點分得好開,點與點都揸得比較耐
利申阿塞拜疆亞美尼亞都有自駕過
阿塞拜疆除左baku仲有咩玩
布哈拉同希瓦都靚嘅
伊朗同烏茲別克啲建築風格都好似
不過我比較鍾意伊朗無咁旅遊商業化,民風純樸啲
我Mestia直接渣過去Kazbegi
Non stop咁渣Total 要渣10個鐘
所以我預分開2日渣,中途響Kutaisi或者Gori過一晚夜

無時間去Batumi
相比之下,有時間嘅我比較想去阿布哈茲
喺,我平時響觀塘渣車經屯公入天水圍都想死
好難想像中一日渣6個鐘
希望果邊少啲車我感覺會好啲

我宜家迫自己玩首都外先渣車,響首都嘅日子都唔會渣
搭下鐵,搭下巴士,體驗下

我重諗緊響阿塞拜疆渣唔渣車,成個阿塞拜疆我只去Baku 3日
其實得睇泥火山果堆景點要揸車或跟local tour
唔知要到幾時先去到咁冷門既地方 努力全征緊歐洲
我歐洲玩剩7個國家
如果唔係中國武術肺炎
我早2年就歐洲制霸咗
14-07-2022 Day 26 Yerevan (Cont'd)

幾特別嘅地鐵站

Yerevan文創地區

唔知點解無端端睇屋

呢度係Yerevan最旺嘅商業街

歌劇院

呢個天梯Yerevan Cascade應該係Yerevan最出名嘅景點
今日唔上住

唔知大家有冇見過一幅畫 肥版蒙羅麗莎
就係由一個叫做Fernando Botero嘅藝術家畫嘅
呢個雕像就係出自佢嘅手
下年去南美哥倫比亞就可以參觀佢嘅博物館

My dream car

亞美尼亞教堂 亞美尼亞教會同天主教東正教同基督新教最大分別 就係佢唔信三位一體
亞美尼亞都係世界上最早定基督教為國教嘅國家

夜晚又搵返中國大媽 諗住去嗰啲餐廳全部都full曬 原來夜晚真係好旺

個噴水池夜晚有表演 多人過旺角
阿布哈茲而家算係俄佬控制?
入去泥火山嗰啲路 唔知普通私家車入唔入到
我都係 但係又想趁年紀輕啲去啲辛苦啲嘅地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞