[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
Day 1 - Almaty, Kazahstan (Cont'd)

再嚟多張

再嚟多張

跟住去咗個戰爭英雄紀念碑

朝早入城嗰陣時睇到呢個金頂清真寺好靚特登走過去

其實係唔錯

阿拉木圖冇咩國際遊客 就算行緊街上面同埋啱啱個教堂
都好似同本地人做同一樣嘢咁 個感覺幾特別 好似呢個纜車咁樣 極多本地人

識起一定係起個摩天輪喺雪山附近

阿拉木圖又有名係蘋果之城 不過呢個蘋果有d意淫

個纜車風景唔錯

電視塔與雪山

喺山上行咗個圈 就去搵嘢食 聽hostel講呢間餐廳幾好 叫Abay 呢個係中亞餃子

哈薩克傳統菜Kuurdak

呢間餐廳風景好靚

崩口人忌崩口碗 不過我幾鍾意呢張相

夕陽時分

夕陽下嘅雪山

阿拉木圖magic hour

太靚了

等magic hour等到九點終於可以落山

落到山見到哈薩克薑糖
Day 2 - Bishkek, Kyrgyzstan

鏡頭一轉 今日又要離開阿拉木圖

包皮過短

由阿拉木圖去bishkek 沿途風景幾靚一片草原

落車先發覺原來架的士係benz

過境嗰陣搞咗好耐因為佢以為我係中國護照

去到hostel 間嘢幾靚

問咗hostel 佢都話冇咩嘢行 所以都係喺tripadvisor求其搵啲嘢行下 第一站 Osh Baazar

都係買啲乾貨麵包咁樣

不過比我想像中乾淨

見到好多呢啲麵包最衰太大買唔到利是

之後去咗勝利廣場

重點唔係個建築 係後面啲雪山配襯

琴日飲咗啲發酵駱駝奶又酸又苦 今日再以身試伏
第一啖 屌 又鹹又酸嘅麥精

之後繼續周圍行去咗個公園 呢度休憩地方同公園都好多

歌劇院

唔知咩嚟嘅

雕像x1

跟住去到呢度最出名嘅Ala Too廣場

又有雪山做風景 原來幾靚

咁啱見到有人換更

雪山背景

嚟咗張廣場相

今日呢個地方都好似同local一齊生活感 好少外國人 全部都係本地人喺度玩

嚟多張

蘇聯時代建築

跟住入咗國家博物館嘆冷氣 之後搵到個最靚嘅位睇倨廣場

繼續吹 (列寧版)

行下行下又去咗個公園 成個感覺幾開心好多細路仔歡呼聲

呢個應該係本地人先嚟嘅景點

係一個機動遊戲樂園黎
LM
Day 2 - Bishkek, Kyrgyzstan

英倫風

之後搵咗間連鎖嘅餐廳食 個裝修幾靚

馬肉滾一滾神仙都企唔穩

跟住返hostel
聽日2 days tour 個tour成四千蚊港幣 希望正
sor ar, 平時唔係好好打字 只係影相
所以太少字悶親大家唔好介意大家唔好介意
Support
好靚呀雪山
巴打啲構圖幾靚 有咩心得
中亞2 days tour要$4000
好想知點玩法
我當年係KG跟local tour 9日8夜先550USD
憲兵啲正步踢得好過特區公安!留名等睇樓主大鬧前總統納扎巴耶夫!
多d用長焦 唔好咁貪心 focus on主角 少d用wide angle
用wide angle要注意水平 對稱 中心
同埋一係要晒一樣野 一係唔好要 唔好要一部分 咁好影響構圖
son-kul lake, 一個司機 一個導遊 加埋我 來回
一程7個鐘 其中三個鐘係重off road
入到去住一晚蒙古包 再騎馬
遇到好天氣所以我覺得係值gei

preview

已離開
一個人?

next time
呢個我都有玩,仲要落完大雨個天全清
5個人除開
比多幾張你

巴打格魯吉亞會去邊?當年想去Kazbegi 但大雪封咗路去唔成
去過差唔多當去左

我毒撚一個係貴d
前一晚天氣勁差 我仲好擔心
雪山下o既大城市好吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞