[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
樓主 請問高加索三國去既次序要點架? 因為好似國與國之間不和
未去過,都係睇人講,同埋風景/景點 比附近地方冇咁吸引
去旅行必帶濕紙巾
係呀 az 同 am打緊仗
所以佢地冇直接交通
一定要經georgia去
次序就係去az 之後去ge之後去am好d
聽講az見你去過am會check得嚴d
不過問題都應該不大
係 三國入面佢係比下去
不過有時間都值得去兩三日gei
有帶 但我連o係背囊攞出黎抹呢個動作都冇做到
細個睇對啲地方冇乜認識
但去多咗旅行&認識多咗之後就好有熟悉感

有時我去d地方會突登去埋TAR o既pitstop
呢排執相 未得閒update住
非爛尾
多謝支持
12-07-2022 Day 26 Tbilisi, Georgia

今日又去第二個國家
一早返返去Baku機場

又係麥當勞時間

呢架係巴西做嘅飛機
唔係Boeing or Airbus有少少淆

再見啦裏海

一落車將行李擺返去home stay
點知喺門口就畀狗吠

之前提到喺哈薩克嗰陣 寄咗個航拍去格魯吉亞
當時職員問我件貨幾錢 我答佢萬幾蚊港幣 佢話太貴 幫我寫咗50蚊美金
點知隔咗成差唔多三個禮拜 仲未寄到
喺烏茲別克嗰陣收到homestay主人 whatsapp我話件嘢卡咗喺海關
搞咗好耐終於聯絡到DHL格魯吉亞
DHL嗰條友話呢邊海關真係唔信件嘢係50蚊美金 要攞invoice
我嗰日已經即刻email咗畀佢 點知都係冇進展
呢三個禮拜 我每一日都有send email問佢 佢冇覆
所以來到格魯吉亞第一樣嘢就係要剷上去佢office
點知佢嗰陣先同我講 海關唔approve 個invoice
我嬲到 嘥我時間 又唔早啲同我講係唔得
睇嚟要喺格魯吉亞用都冇乜希望 而家唯有寄望可以喺返香港之前攞得返
跟住再寫多次invoice畀佢

見冇乜嘢可以做到就去下個景點
喺附近有個山 上面有個The Chronicle of Georgia
係紀念格魯吉亞歷史中嘅國王同埋皇后

呢舊嘢1985年起 但係其實到而家都未完成

啲柱有啲似落熟嗰度啲神廟

仲有呢個山上面可以睇到Tbilisi sea
話就話係海 但係其實係一個好大嘅水塘黎

估唔到呢度都幾熱 仲以為高緯度會涼啲
但係呢度熱過阿塞拜疆好多

上面仲有個小教堂

睇完就去火車站買飛
搭的士嗰陣個的士司機見我係香港人
係咁問關於中國嘅嘢
佢話中國近年喺格魯吉亞大興土木
佢都想學中文 睇來一帶一路真係做緊嘢

去到火車站大部分火車飛都買到 係唯獨去Batumi嗰張買唔到
唯有坐巴士
冇得上網買真係好麻煩

之後繼續慢慢行 因為格魯吉亞同烏克蘭遭遇好似
所以格魯吉亞係好撐烏克蘭嘅 週街都係烏克蘭旗

Bitcoin everywhere

睇個樣好似好殘咁
但係啲隧道感覺都幾安全

本身諗住去呢間好出名嘅 賣酒地方試酒
點知要預約 所以預約咗聽日

返到home stay 間房的唔錯
200蚊港幣包早餐

諗住去第二間試酒
點知呢間直頭裝修緊 睇嚟今日都冇乜緣

去咗隔離間連鎖餐廳食本地菜
格魯吉亞係今次我去嘅國家之中嘢食最好食嘅
自從2016年喺聖彼得堡食過格魯吉亞菜式之後就念念不忘
左邊嗰個係雞湯 右邊嗰個係khinkali 格魯吉亞版嘅小籠包
入面好多湯 所以係拎住上面個定嚟食 個定就唔會食

本身諗住去呢個河邊嘅修道院行下
點知陰天 所以就上山頂夜景

呢個位係我做過好多資料搜集
Tbilisi最靚嘅夜景位
仲特登上google map抄低個座標
39.8794424655486, 44.57978414227341
點知上到去有地盤 畀啲鐵絲網圍住

唯有一路向上行

去到頂 呢個Tabor Monastery of the Transformation 唔係一個出名嘅景點
佢甚至唔開放 但係個景就好靚

不過睇下睇下都係同個城堡同水平靚啲

搵咗好耐位 跟住見到有個俄佬走上嚟影相
畀佢啟發座咗 原來可以用個腳架將個相機隊出鐵絲網

跟住大家就一齊hea咗兩個鐘為咗影夜景

Best view of Tbilisi
最可惜嘅係對住我嗰排城牆冇開燈

影完就落去試咗間叫做wine buffet
試咗四杯酒加埋啲嘢小食
加埋啲jazz音樂 好chill
可惜我唔識俄文 如果唔係就可以聽佢講解
坐坐下有個亞洲人樣嘅人上咗嚟
佢叫我估佢係邊度嚟 我一開始以為日本
之後佢話唔係 第二次估就估中 係哈薩克
佢等緊囡囡 所以我都係飲咗一陣就走咗
無update 不過推下先
想去
十一月後去
你又去邊?
我指十一月後去

我下年會去南中北美一個月
我指你十一月後去*
要返工,好難去咁耐
係慘gei
你唔洗返工?
要呀 不過我可以一次過放晒成年o既假
一次放到一個月
追追下追到live
出年應該辭職5月去中亞再去南美咁

五月中亞冇咁熱
但之後南美係冬天
正 番黎追post 好想再騎馬 抽起佢個頭影張型相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞