[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
有冇人試過伊朗Tehran陸路過阿塞拜疆Baku?係咪有過夜巴士直達?
同埋阿塞拜疆特衰護照係咪可以申請e-visa?見佢冇Hong Kong得China揀
阿塞拜疆的確香港/澳門都直接當China
響八
巴庫機場攪落地簽都係揀China
樓主想問網上面伊朗貨幣個匯率係咪唔準?因為我見Tehran個Golestan Palace個門票要成650萬伊朗幣,網上匯率換成港幣千幾蚊
另外想問伊朗上唔上到ig同whatsapp?
網上係official價
黑市平好多
去到先換 hotel / hostel owner會同你講黑市rate幾多
要用vpn
感謝!
另外想問Shiraz個導遊你係喺邊度搵的 大概要幾多錢 如果唔使私人導遊嗰度有冇一日團係去粉紅湖同persepolis 因為我見呢兩個地方冇公共交通去到
呢個網站有黑市匯率
留意係toman, not rials

https://bonbast.com/
冇呀 伊朗唔多人去 所以成個國家都冇咩group tour
我果陣都搵左好耐
想問吉爾吉斯同烏茲別克簽證需唔需要邀請函(LOI)

同埋喺網上面見人講話好似要住宿證明,話出境會檢查係咪真?感激po主
兩國都免簽咗好耐啦(特區 BNO都係)

我2019年去烏茲別克
每間酒店都有俾張住宿證明我
有Keep起,不過已經唔記得出境關員有無check
我見好似只限搭飛機出入先免簽 因為我諗住陸路出入
驚就做定E Visa
烏茲別克特區免簽得10日
E Visa時間有30日
都係兩舊水港紙左右全部上網攪掂

我未去吉爾吉斯唔肯定
等其他大大解答
但係好似都可以網上做E Visa
吉爾吉斯唔係最近免簽左?
樓上話好似只限機場
唔肯定陸路關口包唔包
太遲睇到,我就係落地後悔冇搞e visa,烏兹別克十日真係好唔夠,只能夠去啲大路景點

而且冇樓主咁勤力可以一早起身走景點
遲啲要二刷中亞
我嗰時去烏茲別克10日免簽都未有
所以一定要做E Visa
不過好同意10日好唔夠
至少學哈薩克俾14日都合理少少
巴打好勁 自己一個去咁多冷門地方
想問獨遊治安ok ma?

同埋你覺得邊幾個國家係highlight最正?
我一直都對中西亞有d興趣

e.g 土耳其 黎巴嫩 高加索 蒙古果d
但機票好似同歐洲差唔多貴 自己一個都擔心
+1 仲有中東果邊 但機票同歐洲差唔多貴
如果等到有減價應該會去
想飛機/火車 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞