[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

868 回覆
173 Like 10 Dislike
5 星期中亞高加索好趕
19年4月尾飛哈薩克
玩到8月先離開Georgia 坐船去烏克蘭
都係5國+高加索3國,不過中間去多左3星期伊朗
都可能係
ok ga la, 我一日半samarkand同2日bukhara都覺得好夠
玩法唔同
黐線啲景靚到
Btw 想問overall 你去嘅地方啲廁所嘅質素惡唔惡劣
我覺得唔差 可能佢地國家少人
21-06-2022 Day 5 Almaty

一早出發返去哈薩克阿拉木圖 taxi夾喺兩個哈薩克大媽中間 勁辛苦 三個鐘車程最尾嗰一個鐘仲要塞車

最終都有驚無險返返阿拉木圖 唞咗一陣就出去

呢度見到勁多benz g-class我諗應該係有錢人身份象徵

黎到哈薩克梗係要食藍店

薯條醬都咁多選擇

終於可以食返double 足三兩

今日有個神聖任務 因為烏茲別克同埋伊朗同埋阿塞拜疆都唔可以畀drone入境 所以要將個drone寄去格魯吉亞 希望可以有機會再見返佢

跟住去睇地鐵 蘇聯嘅地鐵都係整得幾靚

同埋好深

阿拉木圖地鐵百相

呢個係歌劇院車站聽講係最靚嗰個

但其實都係麻麻地

之後就搭的士去睇獵鷹表演
點知去到 個老細話今日同尋日都冇 喊出嚟 其實呢個地方係同我第一日去 第一個景點順路
如果我嗰陣又去埋呢度就睇到 可惜湖又睇唔到獵鷹表演又睇唔到 大fail

不過起碼啲獵鷹可以喺籠入面睇
好似笑緊我傻鳩

你真係好傻鳩

忍唔到啦你真係好傻鳩呀哈哈哈哈哈哈哈哈

算啦跟住就去紀念第一任總統嘅 first President Park

蘋果之城

唔知道無啦啦有啲日本風九唔搭八

本身呢個位後面有一排雪山好靚 同埋呢個位都係第一日第一個景點順路
如果第一日就嚟嘅話就可以睇到雪山 又fail

不過唔緊要啦走去食牛扒
個牛扒係哈薩克牛 幾好食

個甜品就麻麻地啦

食完就返hostel 中間見到有busking

又有靚車又係benz

買咗個蘋果做手信 唔知可以放幾耐

總括嚟講哈薩克阿拉木圖呢個城市其實冇乜嘢玩
但係呢度市容幾靚 幾乾淨 條街好闊天氣又唔係好熱
所以喺度周圍行下用日本地人生活個感覺都唔錯
正啊 巴打
我都預咗下年grad去呢條路線
幾時去?
唯一小心夏天真係好熱
真係好熱
真係好撚熱

啱啱坐咗架的士冇冷氣
開住個窗啲熱風好似桑拿房噴出嚟咁
諗住早春去 可能3月 我驚冬天去太凍同要帶太多行李 想係中亞行山
吉爾吉斯行山幾好 但小心三月仲係好多雪
巴打繼續update多啲相都得 影得有feel
睇完好想再一個人去旅行
中亞邊度係受冇打針玩
呢排都係早出晚歸 expect會update 得慢啦

你可以睇下下面個map
https://www.kayak.com/travel-restrictions?origin=HK

睇完再去唔同國家website confirm
Ching 你幾時落伊朗可以一齊玩,我後日或者會落伊朗啦。
好wor, 我29號會到shiraz
因為廁所板護照累事?
唔關事啦
34啱啱拍完

去咗約旦
因為太夜過關
正 幾時上? 知唔知香港official 邊度有得睇?
窮國、前共產國、貪污大國,都會有官員呃錢,大有大呃、細有細呃,只能袋定啲散紙當俾小費保平安啦!

人無事就好了,路上小心

(利申:未去過中亞,想去)
聽講啲地鐵站深,係做埋防空洞,去過莫斯科、平壤都係咁

至於嗰啲日本式涼亭,有啲可能係姊妹市結盟嘅象徵,或者係啲文化上嘅交流,甚至可能係日本商人喺度投資,感謝佢地付出,做少少嘢去紀念咁啦。

立陶宛首都Riga河邊公園都有個小型中式花園、三藩市金門公園有日本茶園、多倫多近郊Mississauga、阿根廷布誼諾斯艾利斯都有日式公園
9月21

香港應該冇

會去佩特拉古城/馬拉加/雷克雅未克
係 蘇聯果d地鐵站都係做得好深 不過我覺得俄羅斯果d靚d

o岩應該係姐妹城市果d
或者個總統都同我地一樣好鍾意日本
Jordan 同 iceland係咪新?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞