[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
劉明一身蟻
咁我會join tour算
25-06-2022 Day 9 Bukhara

太耐冇update 捱眼瞓都要update下

一早起身又有豐富早餐

今次住hostel非常近主要景點 望都望到 我就只需兩分鐘就到 仲有個天台添

不過條樓梯好似唔係好穩陣

第一個景點係去Ark of Bukhara 係Bukhara入面個城堡 話說Bukhara呢個城市 一直都係Khanate of Bukhara 之後係Emirates of Bukhara 嘅首都
可惜喺19世紀初蘇聯攻陷咗 所以烏茲別克嘅範圍 就歸入咗蘇聯

城堡門口

我上網睇咗張相係喺Ark上面影嘅Bukhara古城全景 但係搵極都搵唔到

呢個係個throne 有啲熱

淨係影到新城區嗰邊 之後搵搵下問人 原來道門鎖咗 但只要畀錢入面啲小販 畀五蚊美金 佢就會開門畀你 不過而家陽光太差 所以諗住夕陽先嚟

勞斯萊斯版電車電車

跟住就去咗the Ark對面嘅清真寺

又一個縮細版嘅Kalyan Minaret

呢個Bolo Haouz Mosque 重點係啲柱 不過個清真寺內部好似冇開放

之後去咗個冇咁出名嘅Qo'sh Madrasa 都係一個伊斯蘭學院 好似而家仲用緊所以唔開放

之後係Ismail Samani mausoleum 唔好睇佢好似平平無奇咁 呢個係烏茲別克現存少有結合拜火教同埋伊斯蘭式建築 佢亦都係Bukhara入面最古老嘅建築之一 話說當年好彩有人將佢用泥土埋左 成吉思汗打到過嚟嗰陣時佢先冇畀人摧毀

如果個水池啲水會靚啲

Bukhara應該係我今次嗰trip去過最熱嘅地方 真係好撚熱 45度都嚟 中午嘅陽光曬到你係痛嘅 見到我對拖鞋都溶溶地 隻狗都頂唔順

再睇返個陵墓 上面嘅雕刻係精緻嘅

之後去睇Chashma-Ayub Mausoleum 其實冇乜特別可以畀廿蚊 入去睇水利博物館 勁頹 五分鐘行曬
烏茲別克的博物館雖然好平 但係好多都唔值得入

跟住又影下啲框框相先

之後坐的士去另一個遠啲嘅陵墓 Chor Bakr Memorial Complex 話時話 睇中亞 記住download Yandex 一個好有用嘅的士app 因為有咗佢你就唔使講價都可以有合理價錢
雖然點講都好 呢度搭的士都好平 但係少咗講價少啲煩惱

呢度啲圓頂真係點影都靚

不過熱到冇咩心機影相

今次呢個旅程好似係咁去陵墓咁樣

因為中午實在太熱 所以頂唔順 提早去食飯 去咗間 tripadvisor 同酒店都推介嘅 The Plov食Plov 即係手抓飯 佢整得真係好食 啲飯雖然好油但係好香 加埋少少羊肉 同圓形嗰啲馬肉 真係一流 係我個trip暫時食過最好嘅一餐

食完之後 嗌咗啲水果 呢度啲西瓜好似唔使錢咁 呢碟嘢只不過係十蚊港紙
跟住坐咗下 仲見到係生物行見到嘅俄羅斯夫婦 個女人熱到紅曬 我諗佢應該熱到仆街
跟住吹左陣水就出發

下一個景點係Char Minar 佢係烏茲別克 少有有四座宣禮塔嘅清真寺 喺波斯話入面Char Minar即係 four minarets咁解
可惜呢度入面已經變咗一個賣手信嘅地方 要喺隔離搵個本地人先開到門 畀錢可以上中間嗰層

離遠都冇睇清楚原來其中一個塔頂有一個假嘅雀巢

跟住之後就去Lab-i Hauz Complex 係一個水池再加三面都有 學院或者清真寺 聽講蘇聯前嘅時代 Bukhara有好多水池 但係因為呢啲水池最終成為病毒嘅溫床 所以最尾好多都畀人填滿咗 係唯獨留返呢個最重要嘅

水池上面仲有幾個Bukhara景點模型

作為一個沙漠城市 水利會做得好好

真係熱到搞唔掂入去bazzar 唞唞先 不過晏晝太熱 都冇咩舖頭開

行下行下又去到兩個相對嘅學院

Ulugbek Madrassa 同埋 Abdulaziz Khan Madrassah 不出所料入面都變咗上牆

行完之後就返咗酒店抖一抖等到夕陽時分先再出動
去咗成個部Bukhara 最重要嘅景點 個廣場包含咗 Kalyan Minaret, Mir-i-Arab Madrasa 同埋 Kalyan Mosque

不過其實得Kalyan Mosque可以入 但係就咁喺門框度影相都可以影得好靚

夕陽下的 Mir-i-Arab Madrasa

仲未睇厭嘅馬賽克

夕陽時分係最好嘅影相時間

繼續影框框相

今日最後嘅活動 就係上廣場隔離一間餐廳度 睇日落

本來呢間餐廳可以係好正中咁睇成個廣場 不過我check過啲舊相 左邊嗰個建築係新起嘅 所以擋咗啲視線

夕陽時分嘅沙漠古城係特別靚嘅

Kalyan Minaret 又名golden minerat 我諗大家都知點解

入夜後嘅廣場

最後一張相 goodnight Bukhara
烏茲別克真係好靚
係 同埋d人友善
不過唔好好似我咁夏天去
好想出年年頭就去
但返嚟香港仲有隔離就真係辭職先去到
兩個星期 烏茲別克 加 吉爾吉斯
隔離work from home得唔得
我份工冇得wfh
我都想去呢兩個國家+哈薩克個峽谷
睇下遲啲有冇時間去到

陣已擺
3個禮拜就夠 加埋隔離
見到都熱到頭痛係咪覺得辛苦過香港嘅熱?
當地啲人點渡過 係咪全部晏晝都唔多出街
烏茲別克係熱到頭痛
伊朗 Shiraz同香港差唔多
Yazd熱過香港 下晝唔好出街
其他伊朗城市 都好過香港 因為夠乾爽
Baku呢度好舒服
26-06-2022 Day 10 Bukhara

第二日都係留喺Bukhara 一朝早醒咗 出去睇一睇仲未日出 影咗兩張相又瞓返

跟住大概七點起身出發 嚟到呢度要早啲出發跟住正午返屋企瞓覺 之後五點再出嚟 因為中午光線太猛烈 又熱影相又唔靚
一去到個廣場畀啲公仔嚇親

晨光

清晨陽光嘅廣場 好過中午好多

嚟多張Kaylon tower

經學院加Kaylon tower

影到夠皮就去下個景點 Zinder 係舊時嘅監獄

呢度啲監倉有啲陰森 我參觀完第一個倉之後行出去 點知有個本地人又入嚟 佢即刻嚇到仆街

呢個就係著名嘅Bug pit 有時為咗懲罰犯人 會掉個犯人落去 跟住將無數嘅昆蟲擺落個窿度 諗起都好嘔心

行完呢度已經差唔多九點 都開始熱
之後去咗Sitori-i-Mokhi Khosa palace

一入去 有個顏色幾sharp嘅涼亭

突發 有女叫我幫佢地影相

呢個皇宮唔算好大但有幾個building

腳膠博物館

有一個陽光充足嘅廳

短小精幹

之後用yandex去下一個景點 Bakhautdin Naqsband Mausoleum
其實我都唔知依個係邊個陵墓

諗諗下 呢個貼好似不斷喺度睇陵墓咁樣

有個迷你嘅 清真寺形狀涼亭

又有個迷你嘅Kaylon tower
啱啱一入呢個景點嗰陣 撞到個美籍華人 講講下佢話不如一齊搭的士走 但佢已經睇完 所以等我睇完就喺出口等
點知我出到去 人影都冇隻 我再等多成粒鐘 確定咗畀人放飛機之後 就走
正午成四十幾度 點知yandex冇的士 差啲崩潰 好彩有個都好陪我等下等下 終於有一架
嚟到 架的士 冇 冷 氣 仲要開窗 喺高速公路行嗰陣 啲風好似喺焗爐吹入嚟㗎 我熱到差啲抖唔到氣
坐完即刻病病哋

返到去 再睇一睇一個本地人嘅攝影展

一入到去 唔洗冷氣都好涼

雖然我已經寄曬所有明信片 但係見佢啲相咁有味道 都買咗張post card嚟支持下
睇完之後返咗去瞓覺

晏晝繼續出動 又經過個廣場

經過bazzar 見到人哋傳統雕刻工藝 仲有撞到 前幾日都撞到嗰對俄羅斯夫婦

見仲有時間到日落 去咗間tea house度坐下 呢度有三款茶 三款咖啡 任飲 加埋啲turkish delight 都係50蚊港紙唔夠
我仲叫埋嗰對俄羅斯夫婦 佢哋好鍾意香港 係咁問幾時開關 佢個profile pic仲要係中環夜景
睇嚟佢都要慢慢等
佢哋嚟嘅目的 係因為我羅斯俾人制裁 所以信用卡用唔到 過咗嚟烏茲別克 開張信用卡 黎避開制裁
跟住順便玩玩 玩咗幾日就返去莫斯科
如果畀你 仲會唔會同俄羅斯人交流?

好啦跟住真係睇日落

諗諗下都係唔好入返去琴日嗰個Ark
又入多次 畀多次入場費好似好戇居咁
所以去咗Ark 隔離嗰個tower

夕陽光線 嘅Ark城門 係靚好多

雖然個tower 個景觀比Ark遮住咗 淡成個全景就包埋個ark 有好有唔好啦

網中人

諗住用個好新鮮嘅方法擺住部電話 可以一路facetime 一路影相
點知悲劇就咁發生
我冇為意嗰陣 有個細路喐咗個嘢 跟住我部samsung就爆咗個mon
我一攞上手心諗 仆街啦 根據我之前s10爆過四次mon嘅經驗 啱啱撞爆嗰陣 個mon係用到嘅
過多陣就會成個mon收皮 希望今次可以大步檻過 捱到旅程之後

望日落在極處出現

影完之後 Bukhara嘅行程就完滿結束

返去點算下 究竟飲咗幾多支水
之後就瞓陣 在等到凌晨四點 坐夜車去khiva

究竟講阿塞拜疆話o既雷神係咩感覺
我上之去,喺吉吉個土庫曼embassy搞
之後我繼續玩,玩埋pamir highway
去到tashkent再等左幾日先批
計埋足足成20日
不過好在一次批左

好在有去
等佢開返之後都唔知仲有冇地獄之門了
好似話政府打算整熄

join tour 貴加上行程冇彈性
好多地方都去唔到
唯一好既應該係可以自由d 影相
因為首都入面好多地方如果自己行又影相
D警察見到會周
放心20年前都已經講過話整熄
依家咪依然健在
唯有下次去啦
中亞夜晚係咪好多星
冇咩留意 不過果度好大塵 未必聽到星
山區就好多

又一晚
Baku?
Yes

又一晚
我dream route
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞