[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
23-07-2022 Day 37 Tbilisi (Cont'd)

今日最後一站
就係去聖三一教堂睇夜景
今日天色好靚

呢個教堂係2004年建成
係Tbilisi嘅主教堂

一個幾靚嘅廣場
喺度見到一個比較少見嘅中國人

前幾日喺山上面見到嗰間黃金教堂
就係呢度

萬綠叢中一點紅

睇到magic hour完就走

充滿塗鴉嘅隧道

夜晚嘅和平橋幾靚
話說當時喺呢條橋嗰陣 呢度市民都唔係好鍾意
因為好似同其他建築格格不入
但睇耐咗 好似巴黎鐵塔咁樣 市民都慢慢接受
甚至覺得條橋幾靚

今次旅程嘅最後一夜

返hostel途中 又有人叫我幫佢影相
之後add咗佢ig
佢應該飲醉酒唔記得咗發生咩事
因為我send番啲相畀佢都唔應我
嗰個香港女仔係之前喺亞美尼亞識嘅
不過真係幾有緣 成程都冇咩見過東亞人
一識就識咗幾個講廣東話嘅
我之後先醒返起原來係我腦殘
我喺伊朗食嗰個叫做Russian Cake
人大左眼殘
所以都係用語音輸入
諗到咩就講咩
總共六支
我記錯咗原來Emirates先有30kg
Qatar得25 kg
最尾超咗6kg 罰咗千八蚊港幣
喊出嚟
香港唔係只可以帶1kg酒入境咩
紅白酒免稅
你點解唔hand carry多6kg?
我都係因為呢個廣告而去rovinj架!
超鐘意好悠閒
因為行行下覺得太眼瞓 所以係呢張長凳度瞓著咗
瞓咗一個鐘

咁都無俾人偷野, 治安都唔差.
我個hand carry 10kg佢已經冇理我
hand carry max 7kg
係 細細地又好靚
係 感覺好安全
好安心
亞美尼亞同阿塞拜疆又開打
今次仲要唔係打Karabakh
係直接轟炸本土亞美尼亞
成日打
咁成三十年無打過既
我過兩星期去高加索先嚟開打
24-07-2022 Day 38 Tbilisi

今日終於係返香港前嘅最後一日
其實喺Tbilisi仲有啲嘢想做未做
把握時間

首先係去返之前個位 影下有陽光之下嘅經典角度

舊城區
經琴日導遊講一講 我都留意多咗呢度啲屋嘅露台
之前有咩嚟㗎嗰個導遊 好葡萄咁樣講話呢度啲建築全部都係重建嘅
真係唔知真定假

跟住再去返Metekhi St. Virgin Church

因為琴日上嚟嗰陣係逆光

對比起琴日朝早嘅光線係咪靚好多呢

舊城區與Narikala Fortress

hi 又見到你舉手 係咪有嘢問

今日天氣非常之好 好似係我睇咁耐旅行最好嘅一日
因為萬裡無雲之外 個天空好清
一啲模糊嘅感覺都冇
同埋唔算好大風 所以纜車有開

橫跨Kura河

上到嚟又見到女神
可惜女神唔理我 淨係掛住睇山下嘅風景

完美天氣

舊城區 纜車 電視塔

疾走琴日嘅路線
又上咗去Narikala Fortress

跟住又沿著同一條路返去

琴日導遊有講
話說喺中東 雖然同為伊斯蘭教
但係遜尼派同什葉派嘅教徒就好似仇人一樣
但係喺呢度佢哋可以和睦共處 甚至共用一個清真寺
本來呢度什葉派同遜尼派嘅伊斯蘭教徒
係喺兩間唔同嘅清真寺度做禮拜
但係到咗蘇聯時代 什葉派嘅清真寺畀人摧毀咗
體諒到什葉派嘅人冇地方做禮拜 所以遜尼派嘅人就開放呢個清真寺
大家一齊用
呢個亦都係世上少有嘅共用清真寺
你可以想像 類似利物浦同曼聯球迷喺同一間酒吧睇波咁樣

之後睇睇日光下嘅瀑布

又食咗支紅酒雪糕
都係咁好食

琴晚用facebook book咗間sulfer bath
但係佢冇回覆
今日去到 原來佢真係冇幫我book到
得閒畀四人用嘅房 一個鐘成為六百蚊港幣
是但 橫店最後一日 重book埋個按摩
間房真係好大 有個更衣室 冷水池 溫泉 廁所 仲有個私人桑拿房
如果有幾個人share都幾抵

不斷浸熱水凍水焗桑拿 係咁循環
加埋個按摩 係幾正嘅
不過最重要都係感受下呢度傳統文化

去完個sulfur bath就去遊船河
冇曬本地貨幣 用盡我僅有 包括一蚊美金 十蚊土耳其幣
好似仲有啲港幣 湊夠50蚊港幣 去咗半粒鐘遊船河

又係Metekhi St. Virgin Church

其實呢個河谷都幾靚

喺橋底穿插

之後再經過一part好殘嘅舊城區
去最尾最尾一個景點
呢度可能先係真正的舊城區

好有本地人咁講

呢個係市中心嘅一個商場
你當佢係格魯吉亞太古廣場

最後嘅景點

KFC!!!!
我仲期待佢有冇奶油雞醬 點知冇

食食下DHL負責人又打過嚟
到咗果日為止 我仲未攞到個航拍機
同佢講叫佢直接寄返香港 點知原來寄香港要有通訊產品入境許可證
以為好大鑊 點知返到香港之後 原來好易申請到
申請完之後 佢有同我講寄唔到返香港
搞咗好耐 終於我搵咗個比較大粒嘅人 搞下搞下
隔咗兩個月 終於收得番個航拍機
雖然冇得喺格魯吉亞用 不過唔使買多部 都算係咁啦

再見啦格魯吉亞
再見啦St George

好有left 4 dead嘅感覺

返到去hostel
準備出發去機場嗰陣 先發覺唔記得寄明信片
又要行落山
好彩喺下面有呢部嘢 用我僅餘嘅結餘
玩埋最後一次

終於要搭上歸家之路

我記得呢個IG post呢張相嗰陣嘅caption
"終於要回到一個有肺炎嘅世界"

真係再見啦
2020年有打過穫大嘅

雖然俄佬好仆街
亞美尼亞痴埋俄佬度都好仆街
但係對於亞美尼亞人係講 阿塞拜疆同埋土耳其先係最大嘅仆街

所以對與錯 真係好難分
應該都係邊境嘅戰事
應該冇嘢掛
成個Armenia有幾大?
唔係好大
不過景點都集中o係北面
戰火地帶係南面
Scooter好玩
唔喺丫,我見今日阿塞拜疆攻Sevan Lake東岸嘅小鎮
離啲景點都幾近
個幾港幣一分鐘 算唔算抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞