[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
你記唔記得canon有個廣告果度拍
好多年前睇左之後 好想去 仲以為係意大利
之後先知係克羅地亞
跟住2013年就去到仲搵晒廣告d位黎影相
Lm
記得
你覺得喺意大利好正常
因為克羅地亞成堆沿海城市都喺以前威尼斯共和國起的
900幾蚊住海景房,
可惜天氣麻煩,
睇落個海都麻麻.
睇唔到日出日落又係麻麻.
之前用盡左好天氣o既運氣
黑海嘅依邊啲人享受日光浴
黑海嘅另一邊就打緊仗
樓豬
間service apartmen叫咩名
係 世界就係咁扭曲
O係亞美尼亞都見到好多俄佬開心旅行
打仗好似唔關佢地事咁
呢個

幾年前我去巴統果陣住你後面 綠色旗仔果度
有冇去食池中間烏克蘭嘢同遠少少間老麥?
19-07-2022 Day 33 Batumi

今日第二日喺Batumi
一早又起身望下個黑海
可惜都係陰天

check out之後就去咗新嗰個火車站放低啲行李
火車站入面好似死城咁樣
連個行李存放區都搵咗勁耐先有負責人
呢個火車站仲要離市中心好遠
聽講以前係近好多

Batumi係格魯吉亞一個重要嘅港口

本來諗住等到今日好天先坐纜車上山
唔知今日都係陰天 都冇計都係要上
纜車經過非旅遊區
啲屋都幾溶溶爛爛下

話咁快就上到頂
啱啱排隊搭纜車嗰陣
DHL終於覆返我 叫我畀過張invoice畀佢
原來send email畀ceo真係有用

新與舊

山上面仲有多一個十字架
其實全程都冇乜心情睇風景
因為我要remote返香港叫個朋友幫我scan張航拍嘅invoice
呢個世界好彩有whatsapp call

落返去之後就經條主路去搵餐廳

話說我又去返琴日想食嗰間餐廳度食
點知都係full 黐孖筋 full過香港啲omakase
搵咗間第二出名嘅
不過一般般 右邊嗰嚿嘢係有啲似阿根廷嘅Empanadas

食完飯都差唔多 要去睇show

我好耐冇去過海洋公園睇威威劇場
都唔記得係點樣
但係因為呢度呢個海豚劇場好出名 所以特登book咗嚟睇
仲要係濕身位
但係臨開場嗰陣 DHL嗰度同我講話個invoice唔得
勁麻煩都唔知佢想要啲咩

個show真係幾精彩

雖然同海洋公園嗰個好似
我post上ig嗰陣我有幾個friend都問我係咪返咗嚟香港

半個鐘嘅show盛為七十幾蚊港幣 都算係咁啦

一直都手玩電動滑板車
就去玩咗一直好想玩嘅電動滑板車
呢度啲滑板車可以好似loco bike咁樣租
只要你有個app就可以斷分鐘計

佢可以揸到好快 應該有三四十km/hr
沿著海邊一直揸 雖然地下有啲"凳"
但係幾好玩

揸到盡頭又返返嚟

扮曬羅馬鬥獸場嘅酒店
有啲樣衰

一直又揸到海邊
晏晝嘅Ali and Nino

最後一個景點Chacha Tower

話說以前呢度都有分離主義
所以周圍都可以見到呢個區嘅旗

差唔多時間坐火車
所以就搭的士返咗火車站
最尾都係見唔到陽光燦爛嘅Batumi
黑海果然好黑
中間係餐廳我都唔知
我淨係bookmark咗要食Heart of Batumi
點知去咗三次都冇位

間m記有咩特別
20-07-2022 Day 34 Ananuri Gudauri Stepantsminda

其實高加索並唔係淨係指阿塞拜疆亞美尼亞同埋格魯吉亞
依三個國家之不過係南高加索
格魯吉亞北面嘅大高加索山就分隔開南同北高加索
北高加索本來都有好多國家 但係而家已經變成俄羅斯嘅領土
來到格魯吉亞 一定要去去北面嘅地方行山
今日呢個團 就係去一個北面嘅地區Kazbegi

琴晚好夜先返到Tbilisi 今日一早又出發
之前喺亞美尼亞識嘅加拿大香港女仔都會一齊join
第一個景點Zhinvali 有啲西貢嘅感覺
回家了

見到呢個韆鞦好想玩

但係原來係要畀錢 大概十蚊港幣玩一次
不了

嚟到呢度因為向住高海拔出發
所以有啲涼

第二個景點 Ananuri Fortress
係啱啱個湖邊嘅一個堡壘

入面嘅教堂仲有幾百年前嘅壁畫
即係蘇聯時代 因為共產黨唔鍾意宗教嘅關係
所以成幅的話畀人覆蓋咗 救得返嘅只有呢part

格魯吉亞都係東正教國家

本來去Kazbegi只係想去一個行山城市Stepantsminda
同埋冇諗過跟團
但係上網見到呢個堡壘幾靚
交通又唔係好方便 就決定跟團
喺Stepantsminda離團留一晚
因為時間緊迫 特登好趕咁行咗去影相位 影低呢幅相

如果有時間可以慢慢探索呢個堡壘

逐漸消散嘅陽光

睇完就去咗間山中隱世餐廳

雖然話Kazbegi出名Khinkali
但係我都係覺得阿美利亞嗰度嗰啲好食啲

食完飯之後就去第三個景點Gudauri
呢度冬天係一個滑雪城市 沿途見到好多Resort
但係夏天嚟講 唯一嘅景點就係Russia–Georgia Friendship Monument

好寫意嘅羊

呢個Russia–Georgia Friendship Monument 起嘅地方都係好有諷刺意味
呢條路Georgian Military Highway
點解叫Military Highway? 因為由古到今俄羅斯人入侵格魯吉亞都係經過呢條路

順帶一提 好多貨車都係經呢條路來往俄羅斯
但係佢哋都只可以夜晚先行 所以晏晝經過呢度就會見到好多貨車泊咗喺一邊

呢個紀念碑係蘇聯時代1938起嘅 紀念Treaty of Georgievsk 200年
1783年格魯吉亞王國同沙俄簽定咗Treaty of Georgievsk
如果格魯吉亞受到襲擊 俄羅斯會派出軍隊幫助抗敵
之後波斯真係入侵格魯吉亞 但係俄羅斯無動於衷
最終和螺絲係1801年派兵入格魯吉亞彈出係為咗入侵格魯吉亞
估唔到蘇聯時代仲有問題返呢條條約

導遊話呢個紀念碑啲畫係本地藝術家創作嘅 都有暗串蘇聯
你可以見到左手邊蘇聯人好似機械人咁 但係右手邊隻夾魯吉亞人係比較有生氣

喺格魯吉亞join兩個本地團 都係同一間公司
而佢哋嘅共通點 都係好憎俄羅斯 咁都好正常嘅
搞笑嘅係 佢哋一個就因為有太多亞美尼亞入境章 所以入阿塞拜疆嗰陣畀人遞解出境
而另一個就係因為有太多阿塞拜疆入境章 所以入亞美尼亞嗰陣畀人遞解出境
由格魯吉亞呢個中立國家 都可以睇得出阿塞拜疆同阿美尼亞嘅緊張情況
雖然話就話中立 但係格魯吉亞係比較親阿塞拜疆 一方面佢有石油
另一方面格魯吉亞唔係好鍾意亞美尼亞咁親俄

呢度開始好凍 睇咗一陣就要走

去到最高點好似有成三千幾米

再加多陣終於到今日嘅重頭戲Stepantsminda

喺個town仲要坐四驅車上去聖三一教堂
"鄧"到痴線

嚟到呢度開始有少少後悔跟團 因為佢話得半個鐘可以遊呢度

雲海

重中之重 聖三一教堂
格魯吉亞啲教堂都好鍾意係喺山上面

雖則話入教堂都要著長褲 但係好少見有教堂真係會enforce
呢度真係要 睇嚟真係好重要
好彩佢有啲布畀你包住隻腳

入面唔可以影相亦都冇咩特別

嚟到呢度好想影到張經典相 就係聖三一教堂嘅背景有一咋雪山
可惜時間唔夠 去唔到嗰個觀景台影 唯有寄望聽日好天可以行山上嚟

如果好天嘅話呢個方位可以見到Mount Kazbek
格魯吉亞境內最高嘅山

好似畀人趕羊咁好快就落番個town
回望啱啱山上面嘅聖三一教堂 已經開始烏雲密佈
希望聽日會有好天

最後一站Rooms Hotel Kazbegi 係一間喺呢度好出名嘅酒店 一晚間房都成二千蚊
諗極都諗唔明點解唔嘥多啲時間喺山上面 要落嚟呢度嘆下午茶好似hea時間咁
之後旅行社問我攞呢個團意見 我都同佢講番其實可以留多啲時間喺山上面
佢答返我話其實嗰啲四驅車都唔係平 喺有限嘅價錢之下 果啲司機淨係會留30分鐘
喊出嚟 其實山長水遠嚟到呢度 畀貴啲團費都冇咩問題 好過而家咁樣咁趕
Anyway除咗呢樣嘢之外其實個團都唔錯
之後飲咗一杯chacha 係格魯吉亞版嘅vodka 但佢有好多唔同水果味

hea完之後 導遊就drop低我喺今晚住宿
係一間家庭式經營嘅airbnb
如果好天嘅話到而過境會好靚

霧鎖深山

因為高海拔嘅關係行多幾步都喘氣

約咗香港女仔食餐飯
間餐廳都係家庭式經營 個餐牌係固定嘅冇選擇
格魯吉亞版omakase
食完飯天都黑曬 竟然收到airbnb message
問我喺邊 擔心我有事發生
好鬼有心
900都算貴

間m記個建築都幾出名
21-07-2022 Day 35 Tbilisi

今日一定係好美好嘅一日
七點幾起身 陽光燦爛開始行山
影到最經典嘅一張相
在行上啲 影到全格魯吉亞最高峰
感受高加索瑞士之美

全部都係FF
七點幾起身落雨

八點再起身
落大雨

十一點真係起身
行雷閃電
咁啱前排有個post話最失望同埋最驚喜嘅地方
我諗最失望都可以數到呢度
巴黎嗰啲你本身有期望佢會好差
但係我未試過有一次係大雨到街都出唔到
仲要成朝都係咁
本來同期望可以睇到瑞士美景 算啦
天氣問題 非戰之罪
結果我都係影唔到最經典嗰幕
早知唔跟團 今次安排有啲失誤
忘記咗山區天氣變幻莫測 要留多啲buffer

anyway 約埋個香港女仔 一齊返首都
出返去市中心 好彩又有airbnb主人車我出去
返去首都要三個鐘 坐一早喺呢個area好常見嘅交通工具Marshrutka
你當係類似我哋嘅小巴 但係少啲位
上車嗰陣一片混亂 好多行完山嘅人迫上車
有條本地人話佢book咗位打尖
我即刻屌到佢敗走

當架車full咗嗰陣
我見司機仲畀人上 心諗點坐
點知佢攞咗呢張凳出嚟
笑咗

好彩個香港女仔幫我買到個單獨位
唔係好辛苦之下就返到首都
都幾好天
落車係一個Marshrutka嘅總站
去Mtskheta嘅Marshrutka都係呢度搭
可惜我攞唔返個航拍 如果唔係我都會再去多次

突如其來 多咗半日留喺首都
去咗個國家歷史博物館睇一睇
其中一個展館係講猿人
因為高加索地區都發掘咗好多遠古時代嘅化石

不斷進化嘅猿人 同埋佢哋嘅腦容量

之後頂樓有一個同俄羅斯恩怨嘅博物館
呢個係當時反蘇聯運動嘅痕跡

直至而家 俄羅斯都支持好多喺格魯吉亞嘅分離主義
表面上係公投 實際上係俄羅斯搶人啲地

睇完就去食晚飯
聽之前導遊介紹 去一間叫funicular嘅餐廳食飯
原來喺山上面 要坐funicular上去
仲要行上半山先有得坐funicular

今個trip唔知坐咗幾多次funicular

Tbilisi全景

上到去有對熱心情侶幫我影相
跟住仲傾咗兩句

原來呢個景都幾靚

望住呢個景色飯都幾chill

雖然唔係特別好食

喺伊朗食咗個好好食嘅cake
好似叫拿破崙蛋糕
喺呢度諗住嗌返
點知同我想像嘅唔一樣

雖然今日天好多雲 但係magic hour成天藍色 都幾靚

其實成個funicular站建築都幾靚

呢個警反而畀我之前影嗰個景更有驚喜

藍色與金色

呢張相係我其中一張最鍾意嘅相

遙望舊城區

全景

後面嗰個就係全個城市都見到嘅電視塔

雖然而家整到五顏六色

山頂係一個遊樂場 好似Almaty咁
就算而家九點幾都幾熱鬧
行咗陣就走
臨走嗰陣行行下差啲仆親
好彩有個本地人捉住我
如果唔係真係臨尾香
ok啦有個咁靚嘅海景
雖然天氣唔好
幾靚喎
但係我完全唔知有呢個咁嘅嘢
miss咗添
響個咁冷門嘅國家都俾你遇到香港人
夜晚好靚

你上圖果張係拿破崙,酥皮+ 吉士cream,伊朗果個係點?
好鍾意樓主城市名同突然間會用嘅英文,好香港特色
你咪有好多支酒係身
23-07-2022 Day 37 Tbilisi

瞓完一晚就返返去首都

好彩臨走先陰天

坐返Marshrutka返去
各位窄到痴線
同埋個司機手車幾辣不斷逆線爬頭

返到去終於可以好好地行下Tbilisi
唔知係咪一個限定集

竟然見到

行咗一陣就再過free walking tour
本來第一日已經想join 但係因為要去DHL
所以趕唔切
諗起之前跟團 團友同我講話呢個free walking tour麻麻地
我就睇下係咪真係麻麻地

第一站係每次返hostel都會經過嘅Freedom square
呢度係蘇聯時代叫做列寧廣場
個雕像亦都係列寧
獨立之後 就改咗名做自由廣場 如果雕像亦都轉咗做St George
聽講喺格魯吉亞 好多男人都叫George

想當年整路整整下無端端發現呢個古蹟

新與舊
格魯吉亞與烏克蘭

Tbilisi傳統舊屋
導遊話因為古時呢度啲人冇乜嘢做
所以都會花好多時間stay喺露台
同埋會好花心機裝飾個露台
甚至有啲植物
啲露台仲可以連到唔同屋企

導遊叫我哋估呢個塔究竟起咗幾耐
有啲人估到成千年
但係原來係大概十年前起
呢個塔都好符合呢度附近文創區嘅格局

文創區中間嘅教堂

導遊花咗好多時間講解格魯吉亞文

之後有個Break
中間見到雞蛋仔

古時呢度都係絲綢之路會途經嘅其中一個城市
所以呢度都有caravanserai
一見到即刻諗起伊朗

新與舊

呢度以前係一個food market
而家已經變咗畀旅客買嘢嘅地方

最後一個景點
係Tbilisi sulfer bath
導遊講到 點解格魯吉亞地方咁大 當時國王偏偏要揀呢個地方做首都
話說有一次去第度呢度附近 見到有隻傷咗嘅雀仔跌落啲水度
樂觀版嘅故事呀 隻雀仔點到啲溫泉水即刻痊癒 飛返起身
悲觀版嘅故事係 隻雀仔跌咗落水之後 熟咗
點都好因為國王見到呢度有溫泉 又有河 又係山谷
覺得易守難攻 所以就將呢度發展為首都 取代相對易畀人攻佔嘅Mtskheta
行到呢度 三個鐘嘅free walking tour就完咗
正正常常 唔係好差

跟住之後就係要打大佬 打贏咗先可以返香港
去咗做pcr 個地方勁冷清 應該冇乜傻鳩需要做
佢話四個鐘先可以攞到結果
唔知今晚攞唔攞到

做完就直接飛的去咗成日經過嘅景點
Metekhi St. Virgin Church
呢個喺個河谷上面嘅教堂 面臨貫通Tbilisi嘅Kura河
次次都這麼近那麼遠 今次終於入去

Tbilisi 有好多個制高點可以睇風景
每個都有特色
呢個就係正面面對舊城區

King Gorgasali Statue本來遠望好霸氣
但係唔知喺度舉手做乜 霸氣全失

山上面嘅Narikala Fortress
係Tbilisi嘅象徵

咁啱撞到有人結婚
睇嚟呢個教堂對本地人幾有意義

本來諗住坐纜車上去
點知太大風纜車唔開
唯有死死地氣行上去

落到河底有個小教堂

可以望清楚Kura

橋上回望啱啱嘅Metekhi St. Virgin Church

對面山頂嘅就係之前上過去嘅Tabor Monastery

Tbilisi聖三一大教堂
貌似係Tbilisi最大嘅教堂
今晚會去

個城牆都有幾多人爬

Mother of Georgia
Yerevan都有一個Mother雕像

沿住山脊行 風景極好

入侵城堡

城堡入面嘅St Nicholas church
可惜做緊禮拜入唔到

欲窮千里目 更上一層樓

Kura河同埋和平橋

開始有啲金黃色

呢個Fortress嘅最高點
都係有一個十字架
幾鍾意Tbilisi有咁多制高點
好鍾意居高臨下咁樣影相

睇完個Fortress就沿著另一條路落山
究竟係咪每一個大城市都會有情人橋

行下行下遠離咗少少鬧市
又見到一個瀑布
好有柳暗花明又一村嘅感覺

行完之後就約咗個香港女仔食最後一餐飯
臨食之前收到pcr結果 係-ve
要回家了
講返餐飯 終於食到呢個Khachapuri
成個pizza咁樣 都係十零蚊港紙
返到嚟香港之後 搵到原來香港有一間格魯吉亞餐廳
食一個差唔多樣嘅Khachapuri 要百幾蚊港紙
果然係人離鄉賤 物離鄉貴

食完之後就各走各路
佢聽我意見繼續向西行經土耳其上巴爾幹半島
我就要返香港了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞