[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
烏茲別克的最後早晨

今晚就係去伊朗
好緊張驚d人太熱情同埋天氣太熱
有冇比女溝
立陶宛首都係維爾紐斯
Riga係拉脫維亞首都
有冇屌烏茲別克啲女?
我知。梳,打錯我兩個首都都有去
Iceland 唔係
Jordan係新(對上一季有新國家已經係第32季嘅千里達)
樓豬簡單講下咁多國家最新簽証厭略可以嗎? 我有廁板同 BNO, 但係人不在香港,應該出年第一二季先會返香港,而家一路係歐洲鳩遊,

諗緊返香港前出年春季去埋中亞先算。如果有邊個國家要係香港簽証先既,就直頭唔 plan....
點先睇到 TAR,入到去 cbs 我一個 tv provider 都無
bt
正呀喂
我用Sar, 你可以參考下
georgia如果你有valid 美國B1 B2 免簽

pink mosque
22-06-2022 Day 6

今朝行程好緊密 晏晝兩點就要搭飛機 本身諗住淨係去一個博物館
點知一早起身見到萬裡無雲 即刻諗都唔使諗去返琴日嘅公園

終於真係好天

雖然啲雪融咗大部分但係都幾靚

嚟多張近鏡

好快拍影完就走好似阿伯晨運咁樣

跟住去哈薩克國家博物館 上google睇明明九點開 點知去到又fail

唔緊要 去隔離個獨立廣場睇下先

我好鍾意哈薩克國旗隻藍色

跟住去隔嚟一間好chill嘅cafe食早餐 一朝早就食馬肉
馬肉滾一滾神仙都企唔穩

hea多陣就開啦

入面分幾層每層一個時期
首先係遠古
之後係中古
跟住就係蘇聯時期
呢把dp機槍打battlefield 1942都用過

最後係現代哈薩克 有好大篇幅講佢航天成就

之後有個真實蒙古包

睇完就返咗hostel攞埋行李就去機場
本身諗住唔買嘢點知見到咁靚都忍唔住手買咗

阿拉木圖機場

跟住飛咗兩個幾鐘就到 塔吉克嘅杜尚比

一出機場冇得用taxi app 好麻煩 一番講價先出到機場

本身book咗一間好出名嘅hostel 好多人都會喺呢度搵去pamir highway嘅同伴
不過因為我取消咗個行程 所以喺度留一陣就走 擺低行李問一問hostel老闆啲資料
就出去行下呢個首都

市容明顯同哈薩克差好遠

蘇聯時期嘅誇張建築

呢個唔記得咗咩女神像

之後就去行下公園

喺度影下相無端端有人幫我影 跟住走埋嚟問我收錢買相 影得好樣衰仲夠膽問我收錢

呢度好似好重防應該係政府建築

好大支旗桿 約旦首都都見過類似嘅

跟住隔離就係唔同政府部門 喺度畀人喝叫唔好影相
即刻對呢個國家扣分

跟住就去呢度出名嘅清真寺 見到第一個藍色清真寺係咁影

繼續再扣分

清真寺入面都幾靚

跟住影多幾張就趕住搭的士走

其實hostel主人都有講過話第二朝去過境會可能好啲 但係我好想快啲去到撒馬爾罕 所以想七點先開始搭車去邊境

沿途風景其實幾靚有啲可惜 同埋成程車搭咗成四個鐘先去到邊境
去到邊境已經十二點 又大風又凍
塔吉克邊境人員有條友講流利英文 點知原來係陷阱
扮曬嘢話我冇咗migration card (之後我上網search過原來已經廢除咗好耐) 要我坐返車返去杜尚比機場攞
跟住懶好人話去前面畀50 usd就可以解決 我當時都知道係scam 但十二點鐘冇人冇物 真係畀佢撳住嚟搶
去到前面負責吸印果條友其實唔係好識英文 但佢哋應該冇溝通唔知道之前條友係用migration card黎scan我
跟住係咁話我visa唔valid 又擺到一副好擔心嘅樣 我同佢講明明我個visa入境嗰陣時畀機場入境人員吸咗印 即係你哋承認啦 點會唔valid
跟住又喺度問我去邊 我話去撒馬爾罕 布哈拉 希亞 跟住又問我之後去邊 又問埋我阿爸叫咩名 屌佢老母分明想拖延時間
佢最後都搵唔到咩scam我錢 所以call咗第一條流利英文嘅仆街嚟
條友講咗兩句又講返migration card 我心諗都冇得被冇得避㗎喇 最後畀咗50 usd終於可以走
之後去到烏茲別克邊境入境嗰度啲人態度勁好笑笑口咁
仆你個街 屌佢老母塔吉克 錢都是小 嚇撚咗我成半粒鐘 我以後都唔會再去你度 我勸呢度既巴打千奇都唔好去
唔好話以偏概全 你著得企嗰個國家嘅製法 就即係係你代表嗰個國家 就算你其他人民係點都補救唔返

搞咗好耐成兩點鐘終於去到撒馬爾罕 個hostel個主人 仲幾好禮貌咁迎接我 真係差好遠 計當年一日南美三國家之後 今次又試多次
今日終於完
23-06-2022 Day 7 Samarkand, Uzbekistan

第二朝一早喺個好chill嘅courtyard入面食早餐 呢間hostel幾好 主人好好人 家庭式經營 跟住又近最主要景點

食完早餐就即刻搶閘出去首先要去搵sim卡 一出去就見到藍頂清真寺 係我想去中亞嘅原因 有啲感動

行去市集買sim卡嘅途中見到呢個Bibi-Khanym Mosque 好似係撒馬爾罕最大嘅清真寺 亦都係帖木兒 (Timur)時代建築嘅masterpiece

嗰個係有層次嘅藍頂 上面嘅馬賽克 加埋一齊真係世界級 令我諗起aoe 2 the last khan中亞系列建築 帝王時代嘅town Centre
入咗去參觀 點知要攞相機影相要加錢 加嘅錢仲貴過張入場飛 喊出嚟

不過其實 呢度啲建築睇落咁新係因為蘇聯時代好多文物都restore過 你都可以話佢唔係原本咁樣 不過佢都係根據文獻黎restore

跟住就去中亞最靚嘅廣場 亦都係我一見到就想去中亞嘅原因 Registan
諗咗好耐而家個陽光 太猛烈唔係最靚 入唔入好 最後都係畀錢入咗去先
唔好以為而家係正午 其實我已經特登早起咗身而家以只不過係十點幾 個太陽已經勁到痴線差唔多40度
入去嗰陣時 再加錢包埋導遊

registan由三個伊斯蘭學院加一個清真寺組成 呢度伊斯蘭嘅學院叫做madrasah
三個唔同嘅學院喺唔同時期起

你行到入面就會見到一個個拱頂 嗰啲其實以前係課室嚟 而家變曬做手信店
所以有啲人都唔鍾意烏茲別克嘅景點 因為全部入面都塞滿手信店成個商場咁

入到去清真寺 導遊講咗個好有趣嘅冷知識 你見到呢個頂其實係平嘅
佢係用壁畫令到你有覺得佢係一個圓頂嘅錯覺 喺蘇聯restore之前
其實呢個清真寺個頂係平嘅 係restore咗之後先加咗個洋蔥藍頂

跟住又周圍睇下啲學院

你見唔見到左邊個藍頂 其實係假狗黎

我發覺加個框去影相好適合呢度

跟住影多幾張 就去下一個景點

去帖木兒嘅墓地途中有呢個不知名墓地

嚟呢度之前 帖木兒畀我唯一嘅印象係aoe入面嗰隻蒙古突騎 但係佢喺14世紀曾經建立咗一個橫跨歐亞嘅帝國 佢亦都係烏茲別克人嘅驕傲
不過唔好好似我咁 撈亂曬鐵木真成吉思汗嗰啲 果啲係蒙古 成吉思汗死咗之後蒙古帝國分成幾個部分 帖木兒嘅出生地就係其中一個汗國

既然係一個咁偉大嘅國王 佢個墓梗係唔係少嘢啦

喺入面抖咗陣涼又出發

之後去Ulugh Beg Observatory 一個好出名嘅天文台 Ulugh Beg係帖木兒嘅孫 佢喺天文科學嘅成就都好大

呢個天文台 亦都係aoe2韃靼人嘅世界奇觀 雖然而家淨番個遺址

入面呢個就係攞嚟觀察天文 印度嘅Jaipur都有類似嘅嘢

呢個係天文台本來嘅樣

睇完天文台熱到一個點 搵咗間local餐廳食嘢 嘢食唔錯又平同埋啲local都真係會嚟

食完又出發去一個好出名嘅打卡地方中間見到呢個唔知係乜

經過墓地 其實入面幾安詳

之後去呢個景點叫做 Shah-i-Zinda 係一啲國王嘅陵墓 所以入面有一間間建築排成一排 所以好易就可以影到一啲好靚嘅打卡相

只要有拱門就可以襯托出主角

盡頭有三個陵墓相對住

又係拱門

第二個角度

好多detail嘅馬賽克

隨便都可以係一個打卡點

一排排嘅陵墓相對 真係鍾意打卡嘅可以喺度影好耐

呢個位又係唔錯 途中食咗對俄羅斯嘅老夫婦 之後喺布哈拉有撞返

影到日落時分就返去 途中見到夕陽光線下嘅Bibi-Khanym Mosque

來到Registan梗係要影下夜景

由八點影到十點

中間識咗個烏茲別克導遊 佢有畀啲相我睇 佢啲相都影得好靚仲要係用kit lens 搞到我有啲慚愧因為我一開始就問佢用咩器材
佢就答返我影得靚唔需要有咩器材最緊要你有構圖
喊出嚟
it's not about the plane it's the pilot
24-06-2022 Day 8 Samarkand Shahrisabz, Uzbekistan

今日六點半就起身 我覺得喺中亞 尤其是夏天時間早起身先最好
當然係去睇一睇Registan喇

清晨好少人

仲要見到有人影婚紗相

之前睇台灣blogger travel with Winny 佢話清新嘅時間會有保安招手 問你上唔上過宣禮塔 5 USD 估唔到真係有 難得嚟到梗係上啦
行咗一陣就上到去

幾特別不過真係for人宣禮唔係for人睇景

睇完落返嚟見冇人梗係周圍睇下啦
光影

有呢啲咁嘅格仔梗係要好好利用

光影 x2

前框
本來以為入咗嚟唔使收錢 點知個保安都走咗入嚟收我入場費 不過佢好明顯自己袋

完全冇人嘅resgistan係另一個level

唔留意都唔覺原來啱啱上嗰個宣禮塔係歪嘅

前與後

返到hostel又有豐富早餐等著我

其實撒馬爾罕唔係好多嘢睇所以我一日都睇曬 叫咗阿圖主人幫我book架車去帖木兒出生地Shahrisabz
司機揸揸下無端端有個位畀我影相

要去Shahrisabz 要經過一個2000米嘅山

其實聽咗琴日都有講同埋上網睇過啲comment Shahrisabz唔係幾值得去
最值得反而係圖中呢個山獨有 食呢啲叫做tandir kebab 即係羊嘅烤肉 回程先食

去到最主要都係睇呢樣嘢 前面個雕像係後加嘅後面係曾經嘅皇宮
其實乜都冇

同埋熱到爆 不過撒馬爾罕啲景點睇曬 咪嚟呢度睇一睇

實在太熱抖一抖涼先

反而後面有啲嘢睇

跟住行去第二個清真寺 途中實在太熱啲陽光曬落嚟係痛嘅 所以有室內地方就入咗先抖一抖

跟住睇呢個清真寺

入面幾樸素 完

最後就係睇下呢個城嘅遺址

冇啦 跟住又坐返電車返去起點

回程途中食咗tandir kebab真係幾好食 呢度大概百五蚊 司機話帶咗我去個平嘅地方 如果係for遊客嘅地方要二百幾蚊

食完就返歸中間經過最高點有一咋市集

返到hostel個內園亦都係車房幾正

去火車站

烏茲別克都有高鐵仲要幾舒服

去到布哈拉 hotel嘅接pickup竟然放咗飛機 好彩我有的士app 跟住去到古城入面 可能係步行區所以的士入唔到
個的士司機叫咗個本地人帶我路去酒店
本來以為佢會收tips 點知佢帶我去到仲要幫我攞埋個喼 到咗之後一句welcome to bukhara就走咗 呢度啲人幾好
騎馬好正
樓豬點搵交通?搵定到先搵?
係超超超超正
城市與城市間係搵定
市內就taxi app
Hello 樓g你係邊?
今日去個公園先比人請食野。
我黎緊行程

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞