[有圖少字]中亞高加索5個星期遊記

872 回覆
173 Like 11 Dislike
走前講過港共冇隔離先會返 就快三個月 下星期去南法
鍾意hostel既人氣同埋經歷,就算唔同人溝通,但會冇酒店咁寂寞
睇你啲室友質素啦
女仔訓dorm可能好啲
男人無乜幾多個無鼻寒,差在大聲定細聲
有時真喺嘈到訓唔到

宜家唔似5年前,宜家我俾得起錢住酒店,唔想再聽人啲鼻寒聲訓教
羨慕
要做樓奴同有家室嘅我,已經唔可以裸辭去旅行了
洗乜裸辭, remote work 咪得

後日去ibiza -> formentera 陽光海灘兩日先
我最後無時間落Dubrovnik ,克羅地亞我又覺得幾chill, 係個首都最無聊,鐘意Rovinj
歐洲我差Cyprus, Malta, Monaco, Belarus, Ireland, Liechtenstein, Luxembourg, Turkey就制霸了
啲國家有啲散,靠請AL要分幾次先可以去晒
同埋除咗Malta & Turkey之外,其他無乜大興趣
記得佢有個task係講個要塞門口有句
Freedom is not sold for all the gold in the world.
竟然
Pula去左半日
反而我幾鍾意rovinj
正wor
咁遊記呢?
同埋住hostel可以知多d local野
Malta 同turkey 都正
Turkey正過malta
Dubrovnik 係比fans去
清 土耳其好似係亞洲
17-07-2022 Day 31 Khor Virap Vagharshapat Yerevan

不經不覺 黎咗亞美尼亞已經4日
今日係最後一日
前日因為中國大媽幫手 所以可以book到車
今日一早就出發
今日亦都約咗住加拿大嗰個香港女仔一齊行
大家share車費

去我心目中亞美尼亞嘅經典場面
Khor Virap Monastery
本來第一日來到亞美尼亞就想嚟呢度
但係第一日去到個天空好Hazy
所以都係搵咗第二日 一早嚟到

個停車場離開最靚嗰個影相位有段距離
所以一落車香港女仔就上咗去遊個修道院
我就行咗去影相位

就係呢個經典場面吸引咗我來亞美尼亞
時間修道院最早歷史可以追朔到七世紀 距離土耳其邊境非常近
不過歷史都唔重要 最重要係有一個修道院
以亞美尼亞人嘅聖山 Mount Ararat 作背景

呢個聖山喺我呢個旅程度出現過好多次
包括有烏茲別克飛去伊斯坦堡嗰程機
今次係最近嘅一次
Mount Ararat相傳係挪亞方舟擱淺之處
因為佢嘅基督教意義 亦都係佢係呢個地區附近最高嘅山
呢個山一直都係亞美尼亞人心目中嘅聖山
諷刺嘅係蘇聯時代 蘇聯將聖山嘅所在地割讓咗畀土耳其
一個曾經屠殺過亞美尼亞人嘅國家
從此亞美尼亞人就只可以遠望聖山

因為呢個地方係差唔多最近Mount Ararat
所以有好多人選擇埋葬喺度

影完相就上去參觀過修道院
一睇呢啲板就知道係亞美尼亞教堂

上到山頂回望返Khor Virap

聖山與國旗

因為得個半鐘時間 (本來司機話畀我哋九個字only 但我堅持個半鐘)
影完相都冇咩時間 所以只可以匆匆一遊

點點燭光

撇除地點 唔算話好特別嘅修道院

完咗之後我哋就去咗第二個城市Vagharshapat
去睇Etchmiadzin cathedral
聽聞呢個係世上最古老嘅教堂
點知去到司機話彼得我哋九個字 仲要企到好硬
頂佢包車都要限時間

唯有狗衝入去
本來過香港女仔係同佢男朋友一齊嚟
點知佢哋途中嗌交 搞到嘥曬啲時間
本來佢諗住用一日行呢個城市 點知而家淨返九個字

又係石板

本來想入個主教堂 點知裝修緊
隔離有個教堂仔睇一睇

呢個就係Etchmiadzin cathedral
可惜入唔到

跟住之後上去睇一樣好特別嘅嘢
行下行下先發覺行錯路

行咗好耐先搵到
時間仲要淨返三個字
仲要一定跟團入去 因為呢個係一個私人藏品博物館
好彩職員知我趕時間 好快帶咗我入去

就係想睇呢個
自帶bgm聖物
朗基努斯之槍
世上稱為朗基努斯之槍既有幾個
其中一個就喺亞美尼亞
本來呢支槍係收藏喺前日去嘅Geghard Monastery
Geghard Monastery亞美尼亞文嘅意思係Monastery of spear
前日聽到有講嗰陣已經好想睇到呢支槍 點知原來輾轉去咗呢個私人博物館
好彩最終都睇到

呢個私人博物館 仲有其他好出名嘅藏品
例如據說係挪亞方舟嘅木頭
不過因為時間有限就冇睇到

最後一個包車去睇嘅景點
係Zvartnots Cathedral
建築自七世紀 曾經係一個獨有風格嘅亞美尼亞教堂

可惜咁多年之後已經變咗一片頹垣敗瓦

呢個就係嗰個教堂原本嘅樣

正午太熱所以冇乜心機行
本來司機畀咗我哋九個字 我哋行咗半個鐘頭返去

返到Yerevan就搵咗間餐廳食
呢個餐廳同前日我哋食嗰個一樣
有個yeremyanprojects嘅hash tag
應該都係好食嘅嘢 因為夜晚係好難搵到位
呢個好似小籠包嘅嘢叫做Khinkali
其實係格魯吉亞菜黎
佢真係好似小籠包 因為入面系滿晒湯
食8係揸住上面粒的 咬下面 (非咸故) 上面粒的係唔食嘅
本身已經好好食 炸咗仲好食 我覺得好食過我喺格魯吉亞食嘅

食完之後香港女仔就搭車返去Tbilisi
佢本來諗住搭飛機 點知班機取消咗
我就去咗歷史博物館睇 可惜裝修緊 得好少嘢開放
呢支PPSh-41我打battlefield 1942嗰陣都用過
17-07-2022 Day 31 Khor Virap Vagharshapat Yerevan (Cont'd)

唔知點解走咗嚟睇寶劍

非常有趣嘅畫

睇完就去咗寄明信片
寄咗成兩個月而家都未收到

之後就去酒廠
呢間Ararat酒廠係一間好出名樣白蘭地嘅酒廠
話說邱吉爾係好鍾意飲白蘭地嘅
之前聽導遊講 當年二戰啱啱完咗 邱吉爾同史太林仲係好friend嗰陣
史太林經常送亞美尼亞釀製 一隻叫做Dvin嘅白蘭地
咁邱吉爾都好鍾意
點知邱吉爾飲飲下發現呢隻白蘭地嗰個味道唔同咗
咁佢就問史太林
史太林話釀製依隻Dvin白蘭地嘅釀酒師大言不慚
話亞美尼亞釀嘅白蘭地係全世界最好嘅 因為太囂張嘅關係
佢決定將個釀酒師發配去西伯利亞
邱吉爾聽到就即刻叫佢叫釀酒師返嚟
釀返同一隻味嘅白蘭地畀佢飲 就係咁樣一支酒就救咗一個人
個故事唔知係咪真 但係我就好想去呢個酒廠嘅tour 同埋買番啲酒

點知上到去摸門釘
只好影下相

亞美尼亞最尾嗰啲景點
Cascade of Yerevan
最後一日終於上去

唔好以為要逐級樓梯下
其實佢左手邊有扶手電梯
仲有啲冷氣

呢個階梯本身諗住係有7層 象徵亞美尼亞歷史中七個王國
可惜因為好多原因 包括蘇聯解體 資金不足等等 去到2009年就停咗工
最後嗰兩層就爛尾爛到而家

可以睇到仲係工地一片

本來個階梯嘅終點係可以去到呢個
Memorial of the 50th anniversary

上面熱到可以煎蛋 所以影咗一陣就返返落去
呢張相右手邊可以隱約見到Mount Ararat
有啲可惜 如果天氣冇咁忙應該好靚

煎完蛋喺樓下唞唞先

呢個階梯除咗係一個裝飾之外
佢兩邊仲有好細嘅博物館
而成個階梯都係由合咗亞美尼亞嘅建築風格

無端端又有個博物館

跟住又有啲壁畫咁睇下

差唔多時間就返返hostel
中間見到準備入去歌劇院表演嘅
後生仔

見到呢個廣告
仲諗住可以入去買酒 點知入到去
佢話係一間club離

最後嘅街景

大家估下呢個係咩

係一間超級市場
終於可以買到兩支白蘭地 就係啱啱講嗰個牌子
一支750ml 五百幾蚊港幣算唔算貴

臨走之前都要表揚下呢間hostel
個主人係直情住埋喺個share dorm度
真係有家嘅感覺

又回到最初的起點

今次就冇廣東話人訓隔離

旅行除咗睇風景食好嘢享受之外
有啲地方仲可以令你思考更多
好似亞美尼亞咁 本來我以為佢黐得俄羅斯
一定都係一個邪惡嘅國家
但係你嚟到呢度就會明白點解佢哋要咁做
東西面都係面係世仇 南面係宗教唔同嘅國家
北面就係一個比較中立嘅國家 有時親俄都係為世所逼

亞美尼亞係一個悲慘嘅國家 因為佢不斷畀東西兩邊嘅世仇恰
但係喺佢哋嘅首都 我又覺得好繁榮 同埋都幾有活力
短短四日 都令到我覺得呢度係一個好值得嚟嘅地方

去完阿塞拜疆同亞美尼亞之後 都發覺對與錯其實好難講得清
究竟佢哋打生打死嘅嗰塊地 應該屬於邊個
公說公有理 婆說婆有理 最後都係邊個拳頭大啲邊個贏
咁土耳其有少少係歐洲嘅
Rovinj靚丫
我果陣同你調番轉,我住Pula,day trip去Rovinj
咁喺我毒,我就算住dorm都無乜同人講嘢
除非同房有香港人,我先會撩佢哋講嘢
歐亞分界線就喺響土耳其嘅伊斯坦堡
伊斯坦堡西岸喺歐洲,東岸喺亞洲
係西亞既Cyprus你反而唔講
高加索大家覺得係歐定亞
Cyprus EU的
同埋如果渣正嚟講,哈薩克都有一忽響歐洲
歐洲
地理上西亞
文化上歐洲
所以佢地都想入歐盟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞