[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
有冇師兄記得 2016 15吋部macbook pro翻新之前幾錢?

差唔多成個月無2016 今日有 計下條數差唔多8折

有冇師兄記得 2016 15吋部macbook pro翻新之前幾錢?

差唔多成個月無2016 今日有 計下條數差唔多8折

搵到圖 平咗

我想問通常back to school 係會平d 定係點?

外國就平啲加送beats
香港唔知

外國就平啲加送beats
香港唔知

Thanks
用緊 MacBook Pro Touch Bar (2016)

間中部機一開始熱,
禁 "caps lock " 同 "T" 制 會特別響.
同依條youtube片情況一樣.
https://youtu.be/48C9eAOCaYE

有無巴打都有咁既情況去咗genius bar?
佢地多數點處理?
用緊 MacBook Pro Touch Bar (2016)

間中部機一開始熱,

佢地多數點處理?

咁會唔會失靈?

間中部機一開始熱,

佢地多數點處理?

咁會唔會失靈?

手感有冇明顯改變 例如噤落去好實
準備買2017macbook pro
想問下個system佔幾多gb?
用黎普通文書 煲劇
128gb 夠唔夠?
[quote]準備買2017macbook pro
用黎普通文書 煲劇
128gb 夠唔夠?[
/quote]
岩岩追完post
Thx
有無巴打準備換機
屋企人想搵部air 11/13吋用
[quote]準備買2017macbook pro
用黎普通文書 煲劇
128gb 夠唔夠?[
/quote]
岩岩追完post
Thx

夠,用緊128GB Macbook Air 加隻2TB my passport WD hdd
用黎普通文書 煲劇
128gb 夠唔夠?

岩岩追完post
Thx

我早幾日都問過
我諗法係啲文件/相個啲放哂上Cloud / external storage
咁128就應該夠
用黎普通文書 煲劇
128gb 夠唔夠?

岩岩追完post
Thx

我早幾日都問過
我諗法係啲文件/相個啲放哂上Cloud / external storage
咁128就應該夠

128GB唔係唔得,不過用耐左會揸頸就命
基本上所有會浪費空間既system / library file都遲早要用時間搞點樣擺去external (例如iPhone backup用symlink射去ext)
亦有情況係出左街先發現某data響屋企個drive度
同埋SSD係越多空位越快
用黎普通文書 煲劇
128gb 夠唔夠?

岩岩追完post
Thx

我早幾日都問過
咁128就應該夠

基本上所有會浪費空間既system / library file都遲早要用時間搞點樣擺去external (例如iPhone backup用symlink射去ext)

之前係youtube睇過條片都有講過256個速度係快過128
有無巴打知mac 用pr 同fcpx既最大分別係邊,我見係apple store連部air用fcpx都preview得勁順,但我用過air 用pr係lag到痴線

唔夠RAM係software都係唔夠順

我意思就係唔明點解到fcpx係air上面run又會咁smooth

因為demo版冇run哂所有嘢?

FCPX係親生仔,再加有AMD顯support Metal,總之係非常之optimized for (slower) Macs
另一方面Premier無論響Windows定Mac都係唔太optimized,而且佢用CUDA(N卡)加速
Adobe呢三幾年響optimization係停滯,可能放太多資源響mobile apps
如果你拎Lightroom Desktop同其他DAM/RAW editor比佢係離撚譜地慢

感謝詳細解答 宜家諗緊買唔買apple 教育套裝,用緊2017 mbpr15"
用黎普通文書 煲劇
128gb 夠唔夠?

岩岩追完post
Thx

我早幾日都問過
咁128就應該夠

之前係youtube睇過條片都有講過256個速度係快過128

我覺得128GB MacBook同16GB iPhone個情況係一樣
要好慳好慳先夠用囉
如果唔係太窮嘅話
MacBook真係要買至少256GB
iPhone依家個個都128啦
iPad Pro直頭有256/512俾大家買
冇理由電腦嘅內量會少過佢地
有無巴打知mac 用pr 同fcpx既最大分別係邊,我見係apple store連部air用fcpx都preview得勁順,但我用過air 用pr係lag到痴線

唔夠RAM係software都係唔夠順

我意思就係唔明點解到fcpx係air上面run又會咁smooth

因為demo版冇run哂所有嘢?

FCPX係親生仔,再加有AMD顯support Metal,總之係非常之optimized for (slower) Macs
另一方面Premier無論響Windows定Mac都係唔太optimized,而且佢用CUDA(N卡)加速
Adobe呢三幾年響optimization係停滯,可能放太多資源響mobile apps
如果你拎Lightroom Desktop同其他DAM/RAW editor比佢係離撚譜地慢

感謝詳細解答 宜家諗緊買唔買apple 教育套裝,用緊2017 mbpr15"

之前入過DG舖睇MACBOOK, 話係佢度買可以幫我做埋分期, 可以自己揀埋SPEC, 比網上平百幾蚊左右(唔係教育版), 不過就唔知佢地做唔做到分期買教育版
用黎普通文書 煲劇
128gb 夠唔夠?

岩岩追完post
Thx

我早幾日都問過
咁128就應該夠

我覺得128GB MacBook同16GB iPhone個情況係一樣
要好慳好慳先夠用囉
如果唔係太窮嘅話
MacBook真係要買至少256GB
iPhone依家個個都128啦
iPad Pro直頭有256/512俾大家買
冇理由電腦嘅內量會少過佢地

128加去256 差成1500蚊
無touch bar既pro 256 $11500
有tb 256就 $13900
會唔會買有tb款好啲
[Mac撚] 用家/買機集中討論(8) iMac Pro核融合反應爐
https://lihkg.com/thread/343819/
買咗部imac 27 ,大家加ram 用邊隻牌子?
買咗部imac 27 ,大家加ram 用邊隻牌子?

kingston
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞