[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
唔明點解咁多人hate on個新keyboard 事實上佢key travel係少左同埋大聲左,但係其實我係圖書館聽到既keyboard聲都係一樣咁大聲,無論係win機定mac機 打字方面真係無咩大影響,可能用左差唔多半年已經慣晒

嘈唔嘈拎個dB儀黎測就知,新既仲要比較sharp / high pitch,一定多人覺得煩過舊版
至於key travel,唔係喜好問題,越少travel就越大error rate,呢個定律黎,tech點改善都改唔到人手指構造
至於用耐左就可以慣仲難講得通,衣家買底褲咩要慣,professional工具係要咩人咩時候拎起手就work,no nonsense

keyborad係好撚basic既野黎,Apple要re-invent the wheel唔係唔得,不過衣家個version都未撚ready囉
呢個兩頁前都有條友問佢d掣係唔係壞啦,pro級真係唔應該接受咁既experience
用緊 15-inch MacBook Pro 有 Touch Bar (2017新機)
早幾日開始禁keyboard "B" 同 "N" 制
間中會出咗兩個 "B"/"N"
同埋部機一過50度
禁 "T" 同 "Y" 制 都會特別響
有無巴打都有咁既情況?

呢度唔係太多人買左新機所以少人答你,不過如果計埋鬼佬嗰面似乎2016/2017既KB design都幾大%奶中你呢個問題
除左拎去Apple Store換機應該無其他更好方法
唔明點解咁多人hate on個新keyboard 事實上佢key travel係少左同埋大聲左,但係其實我係圖書館聽到既keyboard聲都係一樣咁大聲,無論係win機定mac機 打字方面真係無咩大影響,可能用左差唔多半年已經慣晒

我自己搵食用Logic、Finat Cut, 要用shortcut key 反而鍾意個key travel 越少越好,打字都係
想問下其實macbook pro做文書 (又word又excel又ppt又打字工作一大堆) 係咪好唔方便?
工作需要有50%係手繪+design,有50%係文書處理,煩緊出win機定mac機

你個use case根本就fit正落Surface度
衣家Mac咩都唔講,淨係個keyboard已經係閪屎級別,連iMac跟機嗰塊都係

閪屎級別

一講起就火都黎
新買部27" iMac全部野都好滿意,mon靚機快爽皮到喊,連之前驚既風扇問題都只係好小事(仲未得閒做stress test不過實戰用根本唔太嘈)
唯一敗筆竟然響個KB度,我仲要俾多兩舊買埋個numpad版
唔好話打字,就連一般shortcut command都一時時唔register,個key travel根本太淺,究竟響desktop仲要擺響27" mon面前既full sized KB係有咩理由要整薄?
我除左第一次boot機連bluetooth嗰十幾分鐘之外都要長插番個舊既Apple mechanical KB用

我成鳩日打錯字
依家apple care仲係咪1年內買都得 個天才水鳩我話90日
上網睇又話一年
想問下其實macbook pro做文書 (又word又excel又ppt又打字工作一大堆) 係咪好唔方便?
工作需要有50%係手繪+design,有50%係文書處理,煩緊出win機定mac機

你個use case根本就fit正落Surface度
衣家Mac咩都唔講,淨係個keyboard已經係閪屎級別,連iMac跟機嗰塊都係

閪屎級別

一講起就火都黎
新買部27" iMac全部野都好滿意,mon靚機快爽皮到喊,連之前驚既風扇問題都只係好小事(仲未得閒做stress test不過實戰用根本唔太嘈)
唯一敗筆竟然響個KB度,我仲要俾多兩舊買埋個numpad版
唔好話打字,就連一般shortcut command都一時時唔register,個key travel根本太淺,究竟響desktop仲要擺響27" mon面前既full sized KB係有咩理由要整薄?
我除左第一次boot機連bluetooth嗰十幾分鐘之外都要長插番個舊既Apple mechanical KB用

我成鳩日打錯字

咁我用緊MacBook 又暫時叫接受到
個舊magic keyboard同mouse 成日好快冇電 1個星期左右 你地係未都係咁?

扯電扯咁快

係 等都頂唔住用返logistic 幾年都冇叉過電 apple呢樣真係做得好差
個舊magic keyboard同mouse 成日好快冇電 1個星期左右 你地係未都係咁?

扯電扯咁快

係 等都頂唔住用返logistic 幾年都冇叉過電 apple呢樣真係做得好差

初代唔係入AA電芯架咩,我嗰隻BT KB同trackpad係
依家有個incase 背囊擺到15"
但太大個,想換返輕身啲嗰隻
有無邊度可以放incase 嘅背囊?

50同你收

我都有個incase 旅行型包
有時唔多野拎又唔想帶咁大個返工
你果個咩款
求指教

Macbook pro 13 non TB 升級 cpu 去 i7 2.5GHz

Macbook pro 13 TB 本身粒cpu i5 3.1GHz

兩部差唔多價錢
大家會揀邊部? 邊粒u 好d? (假設兩部都會加到16GB RAM)

求指教

Macbook pro 13 non TB 升級 cpu 去 i7 2.5GHz

Macbook pro 13 TB 本身粒cpu i5 3.1GHz

兩部差唔多價錢
大家會揀邊部? 邊粒u 好d? (假設兩部都會加到16GB RAM)

粒i5 個GPU勁d
粒i7就識boost去4Ghz
http://ark.intel.com/products/97528/Intel-Core-i5-7267U-Processor-4M-Cache-up-to-3_50-GHz
https://ark.intel.com/products/97537/Intel-Core-i7-7660U-Processor-4M-Cache-up-to-4_00-GHz
不過比我就一定揀NonTB

我都有個incase 旅行型包
有時唔多野拎又唔想帶咁大個返工
你果個咩款

https://www.incase.com/products/bags/backpacks/city-backpack

呢個,好撚大個

本來諗住擺15" 先買,點知尋日一睇原來細嗰款都擺得落

扯電扯咁快

初代唔係入AA電芯架咩,我嗰隻BT KB同trackpad係

係入AA電
求指教

兩部差唔多價錢

粒i5 個GPU勁d
粒i7就識boost去4Ghz
http://ark.intel.com/products/97528/Intel-Core-i5-7267U-Processor-4M-Cache-up-to-3_50-GHz
https://ark.intel.com/products/97537/Intel-Core-i7-7660U-Processor-4M-Cache-up-to-4_00-GHz
不過比我就一定揀NonTB

Non tb +1

但係咪真係用得著先... i7燒起電上來好得人驚
如果買MacBook都係長期駁mon跟住com埋嘅話
條touch bar真係冇咩用

所以都唔會駁外置MOON
求指教

兩部差唔多價錢

同價唔會揀nTB啦

如果駁mon同唔駁 時間各佔一半 有冇啲更好嘅解決方案?macmini 又唔撚update

如果駁mon同唔駁 時間各佔一半 有冇啲更好嘅解決方案?macmini 又唔撚update

咁如果長期駁芒唔拎出街既話點解唔買imac
有冇外置hard disk 推介?for 日常backup同去旅行backup啲相同片

我都諗住買MBP 駁MON
原因係.. 因為本身用緊IMAC, 換番IMAC 就無乜意思

我都諗住買MBP 駁MON
原因係.. 因為本身用緊IMAC, 換番IMAC 就無乜意思

咁睇你本身部imac 有幾舊啦 如果真係唔出街用 或者拎黎拎去 macbook 只係一部散熱差既機器 片要得usbc
部mbp late 2016 w/t 淨用safari上網用兩個鐘由100%落20%
係咪好唔正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞