[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
快啲cover埋2015 mbpr啦

呢啲算唔算曲線推緊TB3
一開機話我startup disk almost full
Check system 係咁樣,可以點執?

得256GB都要界開做bootcamp當然抆水,一早應該知要成日move off data
不過你screen shot呢度應該會有顏色分類同可以入去細執/del野,唔知點解藍色一舊
你不如用3rd party既file analysis app scan吓

係呀,我就係唔知點解藍哂
番屋企check 下先

其實我都唔想界開,但係mac os 打中文真係無windows 咁順
而有時工作上係要打好多中文

1.) 學倉頡
2.) 裝vanilla 輸入法打速成

裝左啦,但係d 字位始終同windows 唔同
不過話時話
換TB定nTB
同埋換同spec?
不過話時話
換TB定nTB
同埋換同spec?

淨係15"呀,當然有TB
有鬼佬report話本身換base model俾佢,不過佢想要勁配,Store就俾佢補差價要勁配,係衣家嗰兩款之間個差價
中頭獎咁濟
不過話時話
換TB定nTB
同埋換同spec?

有鬼佬report話本身換base model俾佢,不過佢想要勁配,Store就俾佢補差價要勁配,係衣家嗰兩款之間個差價
中頭獎咁濟

幾千蚊換到部勁配15“
不過話時話
換TB定nTB
同埋換同spec?

中頭獎咁濟

13"係咪無得咁樣換
不過話時話
換TB定nTB
同埋換同spec?

中頭獎咁濟

13"係咪無得咁樣換

有機會換到 pro15 2015/2016/2017 似係有咩機有存貨就換咩俾你
不過話時話
換TB定nTB
同埋換同spec?

中頭獎咁濟

13"係咪無得咁樣換

有機會換到 pro15 2015/2016/2017 似係有咩機有存貨就換咩俾你

當然 應該係維修機唔係全新
不過話時話
換TB定nTB
同埋換同spec?

中頭獎咁濟

13"係咪無得咁樣換

個keyword係「2012/13 retina MBP 15"」,其他款一係太舊唔service,一係無唔夠parts問題(包括同期rMBP13"),一係仲算新款仲有大把parts
不過話時話
換TB定nTB
同埋換同spec?

中頭獎咁濟

13"係咪無得咁樣換

個keyword係「2012/13 retina MBP 15"」,其他款一係太舊唔service,一係無唔夠parts問題(包括同期rMBP13"),一係仲算新款仲有大把parts

唔記得答 13inch 冇得咁換 因為佢話涉及top case 冇件問題 13inch size明顯唔同
不過話時話
換TB定nTB
同埋換同spec?

中頭獎咁濟

13"係咪無得咁樣換

唔記得答 13inch 冇得咁換 因為佢話涉及top case 冇件問題 13inch size明顯唔同

2014/15既15"其實都應該相似top case不過可能個force touch trackpad所以唔同左,成件part第二隻黎同埋仲咁新

今次Apple有少少奇怪,平時呢d都係case by case幫人算,都已經過晒三年AC其實無義務一定要有粒電俾人換,可以大條道理耍走個客

中頭獎咁濟

13"係咪無得咁樣換

2014/15既15"其實都應該相似top case不過可能個force touch trackpad所以唔同左,成件part第二隻黎同埋仲咁新

今次Apple有少少奇怪,平時呢d都係case by case幫人算,都已經過晒三年AC其實無義務一定要有粒電俾人換,可以大條道理耍走個客

係咪因爲2016/2017版冇人買
啲type C又唔普及
有冇巴打可以幫幫手.....我岩岩買左隻MK240 wireless keyboard. 打字其實冇問題,但有d制係wireless keyboard上面唔work ( F1 果一行果d制match唔返)

但想所有wireless keyboard上面既按鐽跟返晒macbookair上個keyboard一樣(姐係好似macbookair上既f1=減mon既光,我想wireless keyboard既f1做到同樣效果,可以點做?)

可能1999,希望你地明我講乜
以前都好似試過舊版無貨,d人拎舊機去維修時apple 換新版畀人
以前都好似試過舊版無貨,d人拎舊機去維修時apple 換新版畀人

我覺得係同一個case

13"係咪無得咁樣換

啲type C又唔普及

唔係 因為電子界服務都係咁 如果你話齋換2016/17都有可能係 但佢會換15俾你 因為15 16 17 未停產 亦唔可能換舊機俾你 就算想換舊機俾你例如late 13 /14 都冇機換俾你

啲type C又唔普及

唔係 因為電子界服務都係咁 如果你話齋換2016/17都有可能係 但佢會換15俾你 因為15 16 17 未停產 亦唔可能換舊機俾你 就算想換舊機俾你例如late 13 /14 都冇機換俾你

再講 tb3 根本唔需要推廣 呢個係未來必然嘅趨勢 intel係呢十幾年usb背後最大搞手 本來usb 就係次世代連結頭但係越搞越多白癡冇用甚至反智版本
intel拉攏到蘋果已經係最成功嘅一步 由tb1 已經證明咗佢嘅價值 蘋果亦需要一個咁樣嘅解決方案運用喺自家產品度 利害一致
tb3 由minidp轉用tpye C 基本上係n年前早有預謀 向下兼容usb所有舊有傳輸協議 換句話說 typeC 可以係tb1/usb2.0
tb3 仲要係高調由intel自行發布 其他牌子laptop緊貼其後 搭載tb3嘅產品 少有地唔係由蘋果第一個發佈 亦證明tb3 嘅威力
tb3 嘅體積大小、功能已經奠定未來必然處於頂端嘅位置
若果產品根本不需要呢啲功能並負擔chips嘅成本大可使用usb3.0/2.0 例如大陸嘅部分手機
所以真正喺推廣嘅係typeC 而唔係tb3
ps: 至於點解蘋果ios 產品仍未轉tpyeC 估計係因為快速充電仍未完善、傳輸速度現階段判斷未有迫切需要 以及體積仍然係lightning 更勝一籌

啲type C又唔普及

再講 tb3 根本唔需要推廣 呢個係未來必然嘅趨勢 intel係呢十幾年usb背後最大搞手 本來usb 就係次世代連結頭但係越搞越多白癡冇用甚至反智版本
intel拉攏到蘋果已經係最成功嘅一步 由tb1 已經證明咗佢嘅價值 蘋果亦需要一個咁樣嘅解決方案運用喺自家產品度 利害一致
tb3 由minidp轉用tpye C 基本上係n年前早有預謀 向下兼容usb所有舊有傳輸協議 換句話說 typeC 可以係tb1/usb2.0
tb3 仲要係高調由intel自行發布 其他牌子laptop緊貼其後 搭載tb3嘅產品 少有地唔係由蘋果第一個發佈 亦證明tb3 嘅威力
若果產品根本不需要呢啲功能並負擔chips嘅成本大可使用usb3.0/2.0 例如大陸嘅部分手機
ps: 至於點解蘋果ios 產品仍未轉tpyeC 估計係因為快速充電仍未完善、傳輸速度現階段判斷未有迫切需要 以及體積仍然係lightning 更勝一籌

我反而覺得手機呢類係想左接轉向無線傳輸及充電等等既發展 同埋lightning的確響外觀便利上仍然係吸引既
MacBook moon 入塵保養期內可換?

啲type C又唔普及

我反而覺得手機呢類係想左接轉向無線傳輸及充電等等既發展 同埋lightning的確響外觀便利上仍然係吸引既

蘋果同一間做全屋所有電器無線充電產品解決方案嘅公司有動作 可以期待 但係唔知要等幾耐 無線充電冇記錯前一年先發展到第二代 最大15cm距離?有錯請矯正
有線充電依然吸引 因為無論電池大小 都可以調控充電速度 唔損壞電池壽命前提下 短時間進行大幅度充電至一定百分比電量
要知道 鋰電池嘅物理理論容量已經達到科技樽頸 無線充電發展速度同改進研發新一代電池一樣龜速 要延長使用時間 短期內最有效可行嘅方法只有減低充電時間 雖然只能治標 但好過冇
MacBook moon 入塵保養期內可換?

我嗰部唔知有冇塵 但有兩點異物 維修進行中 三日未有消息 巴打早換早解決
有13年15"MBP
已經要長期叉住電用
係咪可以去搵藍精靈問下
有13年15"MBP
已經要長期叉住電用
係咪可以去搵藍精靈問下

希望你有好消息
請問有冇人IMAC2017 4K個mon色彩校正完都係黃?
請問有冇人IMAC2017 4K個mon色彩校正完都係黃?

你手動校正?對比咩mon黃?定黃到好明顯 其他imac都唔會咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞