[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
我反而想apple出返router

而家個AIRPORT TM 快就快啦,
但穿牆好差
要用EXTENDER

之前唔係傳過成個router 部門收左皮咩

今年第4年
再唔出真係傳說成真
主要用黎執相,indesign再加一般文書
可能會剪片(4K)

mbp 13inch加ram夠唔夠?
可能會剪片(4K)

講漏左係with touch bar
雖然條bar暫時好似用途不大 但又怕買無bar之後後悔

但穿牆好差
要用EXTENDER

今年第4年
再唔出真係傳說成真

應該係真,AE同Time Capsule太耐無出新版,其他無線主打既device又落後(AppleTV)或者定位騎呢(HomePod)
人地玩到就黎完善既mesh home network Apple就掂都唔掂,明明有Homekit同iOS咁好既平台
不過唔排除會好似display business咁食回頭草,一年都未夠就改口風
可能會剪片(4K)

夠既,不過呢款鑊氣唔細,電量唔夠係死症,不過既然你用得著個performance,有佢個輕薄form factor係可以接受
新買imac 27" 個mon有少少下黃上紅/紫
有無巴打都係咁?

新買就快手搵返apple啦

我今次幾好彩,隻mon白底uniformity唔係perfect不過算好好(係有少少暗邊),黑底幾乎完全無漏光,兩樣野個誤差都係比我預期好
衣家個5K display都開始追到Eizo NEC六七成,個gradient雖然唔係native 10-bit不過個8-bit dithering幾似樣(12-bit RAW既黃昏天色相好少banding),黑位contrast以IPS黎計係非常好,個glossy coating我本身預會反晒光不過原來佢地用個anti-glare都唔錯
出廠個white point應該係D65不過佢偏黃,呢樣野輕易用ColorSync/re-cal解決

如果你地嗰部有陰陽mon同明顯漏光我會同Apple換到好為止,起碼有我呢部質素姐係你都應該撞到

想問吓點樣可以 recal, 我部野真係幾黃吓, 明明白底但明顯feel 到黃黃地色, 轉過啲display profile 但唔係好work

Recal同測色都要買專用calibrator 如spyder/x-rite
我用緊i1 display pro, 5年前都係幾舊水(2手)
呢d用十年都唔會壞 係驚唔出driver

如果係好黃 通常係defect screen , Cal mon 幫唔到的

少少黃可以用macOS ColorSync build in去shift個white point,我由native 6602整高左去7000
不過個app無晒以前手動cal嗰d function,再要微調就要行hardware calibrator

跟你set 返d7000 立即舒服哂

屌佢原來expert mode仲響度,不過收埋左,要㩒option+click先開番
對自己對眼分析力有信心既人衣家連hardware calibrator都可以慳番

但穿牆好差
要用EXTENDER

今年第4年
再唔出真係傳說成真

應該係真,AE同Time Capsule太耐無出新版,其他無線主打既device又落後(AppleTV)或者定位騎呢(HomePod)
人地玩到就黎完善既mesh home network Apple就掂都唔掂,明明有Homekit同iOS咁好既平台
不過唔排除會好似display business咁食回頭草,一年都未夠就改口風

咪係嚕 又話行無線化 核心既router又理都唔理
可能會剪片(4K)

夠既,不過呢款鑊氣唔細,電量唔夠係死症,不過既然你用得著個performance,有佢個輕薄form factor係可以接受

唔買applecare係咪死症
而家係90日內要買定一年內都可以買
可能會剪片(4K)

Mac真係要買AppleCare
只係機價十分一但可以買個保障
又有得換電換牛
係咁多apple嘢最抵買嘅care
可能會剪片(4K)

又有得換電換牛

一年內
可能會剪片(4K)

又有得換電換牛

一年內

唔該巴打

其實都有考慮過15 不過拎出街始終大左少少
可能會剪片(4K)

又有得換電換牛

一年內

唔該巴打

你有充足心理準備預佢電量雞同埋CPU力唔係頂班就ok
講真咁細部野有4個TB3同個SSD咁撚快個mon又DCI-P3,呢d野係真value,入相執相做稿都有用,係個keyboard西左d

又有得換電換牛

一年內

唔該巴打

講真咁細部野有4個TB3同個SSD咁撚快個mon又DCI-P3,呢d野係真value,入相執相做稿都有用,係個keyboard西左d

係屋企長插電源多
咁多樣野升一樣應該都係揀ram

Btw hyperdrive隻7合1現階段係咪算最好?798幾貴下

又有得換電換牛

一年內

唔該巴打

係屋企長插電源多

Btw hyperdrive隻7合1現階段係咪算最好?798幾貴下

唔洗hdmi就verbatim

又有得換電換牛

一年內

唔該巴打

係屋企長插電源多

唔洗hdmi就verbatim

都有睇過verbatim 平4舊 但個樣就差啲啲
不過見好多人話hyperdrive做工差 呢度有無巴打買左
有冇巴打用緊128GB Macbook Air,128夠唔夠用?
http://www.marbledcs.com/cn
有冇巴打試過呢個 好似幾方便
蘋果個仆街 2016 mbp 15tb 個mon 同我一fuck偏色
冇記錯舊5k同4k imac 27inch display都可以做到delta E>/=2 我唔信15inch 做唔到囉
今日返到去cal 一cal佢 cal完仲係咁我都冇嘢好講
蘋果個仆街 2016 mbp 15tb 個mon 同我一fuck偏色
冇記錯舊5k同4k imac 27inch display都可以做到delta E</=2 我唔信15inch 做唔到囉
今日返到去cal 一cal佢 cal完仲係咁我都冇嘢好講
有無用緊MacBook 2017 底配版既巴打 如果拎黎做文書加普通執下相,部機夠唔夠做,本身有部5k iMac ,想買部laptop拎出街,諗緊13底配定12底配好
諗住出冇touch bar果部mpb
但係唔係等多個月大學優惠抵屌d?
味用過Mac 仲有咩配件要買? e.g. 駁mon 線

睇唔睇得出下黃上紅?

咁睇就好明顯

咁睇就好明顯

要求換,好彩既下部會perfect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞