[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
大家用macpro 16/17 出hdmi 會買apple個hub定係好似satechi個種?

Mac Pro 仲有成6個 thunderbolt 2
買條thunderbolt to HDMI咪得囉

佢好明顯講緊MacBook Pro,垃圾筒MP得2013
唔好買Apple嗰隻垃圾,4k無60Hz同埋好多mon都閃

Mac Pro 今年有update 㗎
無咗4核版,將6核版降價到原先4核版個價位
再將本來係選配嘅8核版降價到原本6核版個價位

嗰個動作叫減價,spec係以前既中配BTO,衣家頂左底配個位
因為無hardware前既改動所以system identifier同Apple PR都仲叫Mac Pro 6,1 / 2013

你認真咗
我梗係知啦,我見佢打漏個book字所以抽下水之嘛
同期減價mba都係咁
收左皮既mac mini入面隻ssd變左apfs
搞到我要將部lag到on9既mba 2011上埋apfs去拎番d資料
唔好收埋我部mba皮

你唔係無backup走左去升High Sierra呀嗎?
普通OS update x.x.x我都會clone + TM

慣左手勢冇backup 真係未試過升mac os會死到咁 今次真係on99

High Sierra仲係Public Beta緊,佢係俾developer同玩家自願做白老鼠先up架
仲要轉埋File System,根本係便當flag黎
我上個post都提過,唔怕口臭再紅字加大講多次
升High Sierra幾乎一定會奶撚,後果自負

Beta 當正式版咁用....

GM版就話啫⋯⋯
Engine仔For翻學用 主要文書ms office, autodesk software(CAD & revit 2015 up version)
Revit好似要用parallel desktop先run到
長遠用黎執相睇片 其實run得到revit呢樣都已經唔成問題啦?
想問mbp13" non tb底配 其實夠唔夠做?

仲有會用類似sap2000既software run analysis

求指教

咁既budget要run CAD應該即刻行出呢個post
用Windows laptop啦,搵部budget內塊顯最勁既

如果要upgrade到for呢個用途要邊部先得 ?因為鐘意用ios
爬左好多文做唔到選擇
總括我有兩個做法
1. 死翻去desktop畫圖 買mb/mbp for文書 (但係靜文書又唔知mb定mbp好 )
2. 一部mbp搞晒所有野 (呢個option好似超貴)
想問依家買mac mini是否不智
2014 年野
家有mon有keyboard唔想買imac...
今年notebook air notebook ownership可以平幾多?見到上年6000有找個啲已經無哂
全部都抵撚死 慣乜撚野左手勢丫,無backup就係無backup啦
搞到我要將部lag到on9既mba 2011上埋apfs去拎番d資料
唔好收埋我部mba皮

普通OS update x.x.x我都會clone + TM

慣左手勢冇backup 真係未試過升mac os會死到咁 今次真係on99

High Sierra仲係Public Beta緊,佢係俾developer同玩家自願做白老鼠先up架

GM版就話啫⋯⋯

OS大改根本連GM版都唔應該即升
當年10.9.0正式版出嗰時,因為WD本身寫俾10.8.5以前既driver/software未update,同一個drive插去10.9既mac係會*data total loss* recover唔到,因為連index table都無左要forensic級先拎得番仲要無晒directory structure
嗰時好多人(包括專業用家)含晒撚,講緊可以係幾個RAID array幾十TB online data無晒
想買12inch macbook但個價同pro一樣
買左好似好傻仔,求屌醒

依家pro 都唔係好重啫

大男人驚個少少重

macbook就不如買pro了

不過我自己就反而揀左mba

btw其實係想問有冇人會用cas

有既巴打們係邊到買?

Air係2017版?
High sierra應該係近年最伏味濃嘅beta
Backup好哂啲嘢先好昇
想買12inch macbook但個價同pro一樣
買左好似好傻仔,求屌醒

依家pro 都唔係好重啫

大男人驚個少少重

macbook就不如買pro了

不過我自己就反而揀左mba

btw其實係想問有冇人會用cas

有既巴打們係邊到買?

Air係2017版?

而家街賣嘅係2015版
Air已停產,等apple 清埋d貨尾就bye bye
唔好收埋我部mba皮

GM版就話啫⋯⋯

當年10.9.0正式版出嗰時,因為WD本身寫俾10.8.5以前既driver/software未update,同一個drive插去10.9既mac係會*data total loss* recover唔到,因為連index table都無左要forensic級先拎得番仲要無晒directory structure
嗰時好多人(包括專業用家)含晒撚,講緊可以係幾個RAID array幾十TB online data無晒

呢單我都無留意
好彩嗰陣無升到,我都用緊WD
唔好收埋我部mba皮

GM版就話啫⋯⋯

呢單我都無留意
好彩嗰陣無升到,我都用緊WD

佢唔係全部款都受影響,主要係雙drive以上既RAID系列先有問題,因為當時WD既天才決定唔用mac OS個內建software RAID,去自己寫個proprietary既driver,仲要整出黎個drive format同partition根鳩本同Disk Utility整既一樣
如果無記錯,10.9係改左如果見到新drive就俾咩野反應呢part,咁WD個software未update的話,係會第一次響10.9度boot就會report俾system話個drive index係空既要rebuild,換句話說係掉撚左你舊個directory table 堆data會仲響度不過無左個index基本上recover番都會亂撚柒晒,仲要好多係RAID0
呢鑊野其實唔係Apple出錯,不過代表既係新OS可以有其他3rd party software hardware大炒到永不番身級數
全部都抵撚死 慣乜撚野左手勢丫,無backup就係無backup啦

sor囉

time machine咁方便都唔backup
Engine仔For翻學用 主要文書ms office, autodesk software(CAD & revit 2015 up version)
Revit好似要用parallel desktop先run到
長遠用黎執相睇片 其實run得到revit呢樣都已經唔成問題啦?

仲有會用類似sap2000既software run analysis

求指教

用Windows laptop啦,搵部budget內塊顯最勁既

如果要upgrade到for呢個用途要邊部先得 ?因為鐘意用ios
爬左好多文做唔到選擇
總括我有兩個做法
1. 死翻去desktop畫圖 買mb/mbp for文書 (但係靜文書又唔知mb定mbp好 )

講多都無謂,你set一個唔可以再俾多既價,之後先再響價內搵最著數/最高性價比
就算打糠2017 MBP15"都有人會覺得有compromise,唔可以做到完美既desktop replacement (「一部mbp搞晒所有野」)

求指教

爬左好多文做唔到選擇
總括我有兩個做法

講多都無謂,你set一個唔可以再俾多既價,之後先再響價內搵最著數/最高性價比
就算打糠2017 MBP15"都有人會覺得有compromise,唔可以做到完美既desktop replacement (「一部mbp搞晒所有野」)

我都知呢個價講完實比人屌

求指教

爬左好多文做唔到選擇
總括我有兩個做法

....................
呢個價就算windows都冇咩可能
不如諗下番學其實有冇需要做到哂你上面所講嘅嘢?

求指教

爬左好多文做唔到選擇
總括我有兩個做法

二手XPS應該ok,其實行CAD隻顯最緊要

如果都仍然傾向行macOS,咁就算翻新機都只會係底配13",效能唔夠可以好雞肋
https://www.apple.com/hk/shop/browse/home/specialdeals/mac/macbook_pro

我覺得最著數係搵二手2015 MBP 15"有顯版(M370X),不過衣家已經唔多人放,同埋SSD/CPU啱唔啱款好睇彩數

求指教

爬左好多文做唔到選擇
總括我有兩個做法

如果都仍然傾向行macOS,咁就算翻新機都只會係底配13",效能唔夠可以好雞肋
https://www.apple.com/hk/shop/browse/home/specialdeals/mac/macbook_pro

我覺得最著數係搵二手2015 MBP 15"有顯版(M370X),不過衣家已經唔多人放,同埋SSD/CPU啱唔啱款好睇彩數

咁既話我變翻做文書用途算
但係應該買mb定mbp13 non tb?
Mbp會唔會over spec太多?用唔晒又怕晒野
坦巴有野想問
用緊網上行500m要續約揀plan
用緊airport extreme
隻airport食唔食得盡1000m?
定係用返500m算?

AE行5Ghz AC,插線1000BaseT,WiFi四五百
你可以簽1000M先,用左之後覺得個AE唔夠做之後先考慮置番隻勁既Netgear/ASUS router

都ok升左1000m先
咁AE係咪理論食唔哂1000m?
咁asus / netgear有乜推薦?坦巴又用緊乜

衣家WiFi standard AC單頻實戰速度同理論爭好遠,就算好似AC5400既router,理論速應該有2167Mbps,不過用落都係得六百幾
AE已經算係唔錯既spec同出面中級router唔太大分別(除左個天線弱到離譜)
不過個人我唔鍾意佢鎖起晒d function,advance少少都做唔到(selective port forward,插drive做ser,dyn dns呢d) 我自己用緊Netgear R7000不過都嫌佢range同穿越差d
所以你可以換左個plan之後再睇定d,純講速度AE夠做有突

AE我都用緊... 除左一開頭買返來唔識SET定佢發瘟拎IP極慢之外...

用落一直都非常穩定

但個穿牆能力真係幾差

用落係幾穩定既 係有時5gz會load空氣
咁同埋穿透係弱既

格兩幅牆穿透力真係差好遠
穿完兩幅牆,download 速度2~3mb/s
行返出兩步,無左兩幅牆,可以download 過10mb/s

有無咩1000M router推介下
屋企全部APPLE野

爬左好多文做唔到選擇
總括我有兩個做法

同埋我其實都會考慮翻新機
因為上網睇好似同全新無太大分別
而家唸住等埋大專睇下有無咩promotion 再決定翻新定全新

求指教

爬左好多文做唔到選擇
總括我有兩個做法

屌那星你啱啱先因為budget追唔到用途先要退而求其次,咁又點樣即刻去左「用唔晒」呢個位? 無論買咩你好明顯用得著,只係未必可以run到full desktop experience姐
買底配無bar 2017版啦,用學價可以加吓SSD
雖然nTB係閹割版不過都仲掛Pro個字頭,起碼I/O係Thunderbolt3,粒U唔係m series,有風扇(少機會過熱throttle),個mon係DCI-P3,全部野都好過晒rMB除左輕薄
如果你裝野同optimize OS performance俾少少心機,呢個spec位既機係可以CAD到的,係rend野耐同real time野會chok囉
坦巴有野想問
定係用返500m算?

AE行5Ghz AC,插線1000BaseT,WiFi四五百
你可以簽1000M先,用左之後覺得個AE唔夠做之後先考慮置番隻勁既Netgear/ASUS router

都ok升左1000m先

衣家WiFi standard AC單頻實戰速度同理論爭好遠,就算好似AC5400既router,理論速應該有2167Mbps,不過用落都係得六百幾
AE已經算係唔錯既spec同出面中級router唔太大分別(除左個天線弱到離譜)
不過個人我唔鍾意佢鎖起晒d function,advance少少都做唔到(selective port forward,插drive做ser,dyn dns呢d) 我自己用緊Netgear R7000不過都嫌佢range同穿越差d

AE我都用緊... 除左一開頭買返來唔識SET定佢發瘟拎IP極慢之外...

用落一直都非常穩定

但個穿牆能力真係幾差

咁同埋穿透係弱既

行返出兩步,無左兩幅牆,可以download 過10mb/s

屋企全部APPLE野

唔好買TPLINK
坦巴有野想問
定係用返500m算?

都ok升左1000m先

用落一直都非常穩定

但個穿牆能力真係幾差

咁同埋穿透係弱既

屋企全部APPLE野

唔好買TPLINK

_登標準答案: AC68U / R7000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞