[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike

都唔係過完全廢既個touch bar
教岩自己setting 用慣左都ok...
當買個touch id

平時command快捷鍵已經夠用 用tb出shortcut根本多鳩餘 成條野得側邊粒touch id有用

唔係喎
幾好用

明明部機叫macbook pro
但完全理解唔到條bar邊忽pro

整薄整輕左已經好夠

輕d薄d係應份,問題Apple係捆綁式要你食埋濕鳩touch bar同閹柒d基本port
仲要加埋電量少左KB閪左,都夠膽貼個Pro字響面同加價

咁買2015咪啱囉

問題係新pro又唔係真係輕薄左好多
但又為左輕薄而犧牲左好多嘢

Apple要挑戰輕薄design嘅話
玩鳩12” MacBook咪算囉

所以以我個use case,衣家直程skip柒晒13" TB MBP或以下既Mac過萬蚊連quad core i7都無根本用途有限
我衣家個combo係: iMac 27"接近打爆 + MBP15"2015打爆 + iPad Pro WIFI 10.5"打爆 + iPhone 7打爆,四段階functionality無咩overlap

平時command快捷鍵已經夠用 用tb出shortcut根本多鳩餘 成條野得側邊粒touch id有用

唔係喎
幾好用

明明部機叫macbook pro
但完全理解唔到條bar邊忽pro

整薄整輕左已經好夠

輕d薄d係應份,問題Apple係捆綁式要你食埋濕鳩touch bar同閹柒d基本port
仲要加埋電量少左KB閪左,都夠膽貼個Pro字響面同加價

咁買2015咪啱囉

屎味咖哩vs咖哩味屎 (利申就係買左2015)
Apple呢幾年無咩product line唔係新不如舊+自打嘴巴
Mac Pro拖四年先食回頭草
iMac懶Pro,越搞越散唔切熱
MBP狂閹無極限
MBA粒粒moon vs 12"MB大監
iPhone7 逼害3.5mm之後MBP同iMac照用,另加AirPods永遠無貨
係得iPad條line無咩退步過,或者AppleWatch無進步

iPad條line冇咩退步
但啲on9 marketing搞到iPad同MacBook變左同類產品(而實際上明明唔係
準備買ram for imac, 係咪買呢款就冇死

Kingston DDR4 2400MHz 16GB (1x16GB) SODIMM KCP424SD8/16

上個post 有曬討論 去爬文啦

我用左個幾月,除左一開始裝要插第二次先插實之外,用落完全無問題

巴打買左再報下而家幾錢
有咩remote control 好用?
想sleep住/無開機都可以wake到

就咁響system pref已經可以set network wake
你specifically想做咩先?

咁係咪一定要經router wake?
準備買ram for imac, 係咪買呢款就冇死

Kingston DDR4 2400MHz 16GB (1x16GB) SODIMM KCP424SD8/16

上個post 有曬討論 去爬文啦

我用左個幾月,除左一開始裝要插第二次先插實之外,用落完全無問題

唔該哂 就係想知用落點 即刻去買
頂配:

i9 7900x + rx vega + 渦輪風扇

imac pro = Double核反應堆
有無巴打知mac 用pr 同fcpx既最大分別係邊,我見係apple store連部air用fcpx都preview得勁順,但我用過air 用pr係lag到痴線
平日上網 睇片 autocad 一星期幾次打lol
13-inch MacBook Pro 8Gb ram 256ssd 非touch bar 夠唔夠用?求教
13-inch MacBook Pro 8Gb ram 256ssd 非touch bar 夠唔夠用?求教

不過16g好少少
有無巴打知mac 用pr 同fcpx既最大分別係邊,我見係apple store連部air用fcpx都preview得勁順,但我用過air 用pr係lag到痴線

親生app 有gpu 加速

我都係上網 睇片 AutoCad office為主 上個月趁WWDC之前趕入左部15版13" 8GB RAM 256GB SSD既mbp翻新機
開心使用中

我都係上網 睇片 AutoCad office為主 上個月趁WWDC之前趕入左部15版13" 8GB RAM 256GB SSD既mbp翻新機
開心使用中

人哋好似係問打lol夠唔夠用

開心使用中

特效開低低低關關關之類實玩到嫁

開心使用中

Lol純粹一個黎拜同fd玩幾次 畫質個類唔care

開心使用中

我反而想問2015 mbpr 玩唔玩到ow d3 同pubg

開心使用中

我反而想問2015 mbpr 玩唔玩到ow d3 同pubg

等睇爆炸

開心使用中

等睇爆炸

2017都好勉強啦ow

開心使用中

等睇爆炸

2017都好勉強啦ow

咁d3 同pubg 呢?

開心使用中

等睇爆炸

2017都好勉強啦ow

pubg諗都唔好諗啦
d3話晒係舊game 都可以玩到。但你預左風扇會好大聲囉

開心使用中

等睇爆炸

2017都好勉強啦ow

pubg諗都唔好諗啦

thanks

唔夠RAM係software都係唔夠順

開心使用中

等睇爆炸

2017都好勉強啦ow

pubg諗都唔好諗啦

thanks

OW 上網睇人試又無乜問題WO

我意思就係唔明點解到fcpx係air上面run又會咁smooth

我意思就係唔明點解到fcpx係air上面run又會咁smooth

因為demo版冇run哂所有嘢?

因為demo版冇run哂所有嘢?

FCPX係親生仔,再加有AMD顯support Metal,總之係非常之optimized for (slower) Macs
另一方面Premier無論響Windows定Mac都係唔太optimized,而且佢用CUDA(N卡)加速
Adobe呢三幾年響optimization係停滯,可能放太多資源響mobile apps
如果你拎Lightroom Desktop同其他DAM/RAW editor比佢係離撚譜地慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞