[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
想買12inch macbook但個價同pro一樣
買左好似好傻仔,求屌醒

得一個port乜撚都插唔到
買左好似好傻仔,求屌醒

依家pro 都唔係好重啫
買左好似好傻仔,求屌醒

大男人驚個少少重
買左好似好傻仔,求屌醒

大男人驚個少少重

macbook就不如買pro了

不過我自己就反而揀左mba

btw其實係想問有冇人會用cas

有既巴打們係邊到買?
買左好似好傻仔,求屌醒

要輕就無辦法
我買左
買左好似好傻仔,求屌醒

要輕就無辦法
我買左

好冇用?但唔pro一樣價,個mon又細
唔會好on9?
想買13吋MacbookPro no touch bar
但有成幾百GB相響宜家iMac
想問如果set個Photos Library 響NAS會唔會好慢
定直插external hard disk好d?
新手求教
買左好似好傻仔,求屌醒

要輕就無辦法
我買左

好冇用?但唔pro一樣價,個mon又細
唔會好on9?

一部盡輕薄,另一部厚少少不過勁d
無話on唔on9,個分別好清楚,睇你需要咩
想買13吋MacbookPro no touch bar
但有成幾百GB相響宜家iMac
想問如果set個Photos Library 響NAS會唔會好慢
定直插external hard disk好d?
新手求教

Photos用managed library,個database同相響晒一個directory,用app時經常save出save入,擺NAS好大鑊氣
除非你有多過一部Mac想access個library,如果唔係直插好 (況且Apple都想多Mac share相既人用iCloud...)
Vega 初步已經證實左係一張食電垃圾卡...

慘慘豬囉今次

CPU方面賴死痴實INTEL係好事,始終貨源穩定又唔會中伏,一陣唔覺意轉左AMD然後無限期跳票,最後仲交件垃圾出來就喊三聲

GPU方面唔知同NV有咩過節,死都唔肯換

傳Apple之前同AMD簽撚左獨家約到2019年,不過唔知包括邊幾條product line
如果modular Mac Pro都獨家AMD咁真係屌出聲,全世界人用緊CUDA佢就叫人用Metal... 淨係develop俾iOS咩衣家

出年D MAC既配置就難搞啦...

iMac Pro為左應付呢舊VEGA 成個內籠都改哂

但去到Macbook Pro又點算 而家desktop級既570/580都塞唔入到去notebook入面,我就唔信AMD會特登用新製程整個570/580 renew... 點都似係焗住上vega mobile

燒電過熱雙殺

處理熱既問題有diminishing return,Apple似乎唔想為左迎合嗰幾% power user客去放太多resource落去,尤其係如果散熱要整大部機
laptop衣家個form係過渡期,過多幾年無可避免行ARM,GPU都係on chip
Apple有可能響MBP條line短期內做唔到hardware上突破,所以就走去加touch bar呢d外置既gimmick,真係要部機有力就推人去desktop,不過同AMD過從甚密真係壞處多過好處,所謂performance per watt響desktop/workstation其實WFC
而on the road佢地應該賭響iPad Pro度,iOS都落左力,ARkit + Metal2 + ARM GPU,可能iPhone8已經俾到少少啟示我地Apple響mobile tech打算點行
等左幾日仲係processing item
死人apple 做乜突然出貨咁慢, 上次部壞既又勁早出貨

我25號訂,今日開始轉status做preparing for shipment
聽講某速遞公司中撚左勒索毒衣家服務癱瘓左,唔知關唔關事

你地訂左咩?

哩度好多人等緊佢送27' iMac

轉左做shipped,不過要七月三先到,ship成五日

屌奶星訂左15mbpr都寫7月3有無得早啲

屌我嗰部明明Apple Store寫estimated delivery 3號,不過竟然今日已經送左
太好了多個假期可以test部野
有野問,原來之前mplayer x play 唔到mkv 唔關player 事,係關wifi 事駁去個NAS事,一駁Lan 就無問題,但只係一個廿幾分鐘二百幾MB 既720 P 動畫,但個wifi download 上網都無問題
等左幾日仲係processing item
死人apple 做乜突然出貨咁慢, 上次部壞既又勁早出貨

我25號訂,今日開始轉status做preparing for shipment
聽講某速遞公司中撚左勒索毒衣家服務癱瘓左,唔知關唔關事

你地訂左咩?

哩度好多人等緊佢送27' iMac

轉左做shipped,不過要七月三先到,ship成五日

屌奶星訂左15mbpr都寫7月3有無得早啲

屌我嗰部明明Apple Store寫estimated delivery 3號,不過竟然今日已經送左
太好了多個假期可以test部野

仆佢個街我26號訂, 到今日都仲係processing item 仲可以cancel
等你份報告
想用mac但唔係做設計

平時上下網 唔打機 唔cut片 唔修圖

買4k imac代替宜家部PC好唔好 唔需要帶機出街

預咗俾巴打屌浪費
想用mac但唔係做設計

預咗俾巴打屌浪費

其實iMac原本一體化design就係俾你呢種用途,要pro先用佢只係近三幾年既事
袋底4K九千九嗰款其實頗為抵玩,一半錢當買闊色4K mon,另一半買Kaby Lake Mac
身痕可以轉埋內置SSD再爽d
想用mac但唔係做設計

預咗俾巴打屌浪費

其實iMac原本一體化design就係俾你呢種用途,要pro先用佢只係近三幾年既事
袋底4K九千九嗰款其實頗為抵玩,一半錢當買闊色4K mon,另一半買Kaby Lake Mac

thx 巴打 想問埋加錢轉ssd快幾多成?
apple個度冇寫係咩牌子同RW速度
想用mac但唔係做設計

預咗俾巴打屌浪費

iMac隻SSD插PCI,HDD就SATA
SSD今次有成2000MB/s,HDD就最多極限一二百
Fusion 1TB因為要平所以塊SSD只有32GB同好似隻HDD係5400rpm,所以快極有限
當然如果唔想再用多錢我覺得九千九walkin款可以接受,可以walkin check機拎走,番到屋企用落覺得慢先考慮加隻USB-C SSD裝晒個system落去
想用mac但唔係做設計

預咗俾巴打屌浪費

Fusion 1TB因為要平所以塊SSD只有32GB同好似隻HDD係5400rpm,所以快極有限
當然如果唔想再用多錢我覺得九千九walkin款可以接受,可以walkin check機拎走,番到屋企用落覺得慢先考慮加隻USB-C SSD裝晒個system落去

咁即係長期插USB Hard disk ?
想用mac但唔係做設計

預咗俾巴打屌浪費

我只係知SSD 好撚快
我部打爆左ge 27吋 iMac 都唔知有咩用,只會睇Youtube

想學剪片,所以有Final Cut Pro, 但又唔識拍片
學緊結他捻住用Logic Pro X, 但,岩岩學咩都唔識
有排玩
想用mac但唔係做設計

預咗俾巴打屌浪費

咩叫PCI

同呢d SSD 有咩唔同

同埋SSD 分邊D 種,想學多小小野
想用mac但唔係做設計

預咗俾巴打屌浪費

咩叫PCI

iMac SSD款/Fusion款(包括隻細SSD)都比HDD版多個connector,打橫插一隻類似出面blade / NVMe既PCI SSD
on9點係個connector只係差唔多而唔係一樣,姐係你唔可以自己出去買隻M.2黎換
你張圖嗰隻係舊既SATA3 SSD,個form factor同2.5" HDD一樣,衣家用途係放去原本預放HDD既tray位,不過因為個interface唔夠PCI快所以衣家底板有時唔再俾SATA或者直程焊粒SSD響板(12" rMB,touchbar MBP)
響iMac個case係特殊,佢係desktop不過Apple整到差唔多一板過,不過又留番少少砌機箱既特色,例如Fusion drive其實係將SSD用blade式on board橫插,HDD就傳統laptop咁用鏍絲mount個drive之後用SATA cable連去板
有人直程SATA bay個HDD拎走跟住換做SATA SSD,姐係部iMac可以有兩個內置SSD一快一慢
想用mac但唔係做設計

預咗俾巴打屌浪費

咩叫PCI

界面通道:
sata = sata 2, sata3 ,msata
pcie = m.2
sata+pcie = sata express

理論速度 :
Sata 2 = 300mb/s
sata 3 = 600mb/s
sata express = 1600mb/s
PCI-Ex4 = 3200mb/s
想用mac但唔係做設計

預咗俾巴打屌浪費

咩叫PCI

界面通道:
pcie = m.2

理論速度 :

又學到野
想用mac但唔係做設計

預咗俾巴打屌浪費

咩叫PCI

界面通道:
pcie = m.2

理論速度 :

另外mb 同MB 有冇唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞