[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
換倉頡鍵盤是否不智
想請教爸打
我部mac pro係2010 mid
想同iphone 可以互相airdrop 發現唔支援2013以下
係咪因為mac 入面個藍芽卡唔係4.0 所以做唔到?
如果上淘寶過張底板藍芽4.0卡 會唔會用到airdrop ??

想請教爸打
想同iphone 可以互相airdrop 發現唔支援2013以下
如果上淘寶過張底板藍芽4.0卡 會唔會用到airdrop ??

睇外國網見到有人換過張藍芽卡 就用到airdrop
佢地買呢張 for mac pro 5.1 (2010 mid)

http://www.ebay.com/itm/Apple-Broadcom-BCM94360CD-802-11ac-mini-PCI-E-WiFi-WLAN-Bluetooth-4-0-Card-/251723761338

爸打點睇??
想請教爸打

佢地買呢張 for mac pro 5.1 (2010 mid)

http://www.ebay.com/itm/Apple-Broadcom-BCM94360CD-802-11ac-mini-PCI-E-WiFi-WLAN-Bluetooth-4-0-Card-/251723761338

爸打點睇??

要爬文
https://forums.macrumors.com/threads/802-11ac-bt-4-0-and-continuity-handoff-are-working-on-mac-pro-2010-keep-updating.1748061/page-35#post-24804518
我自己有部2006 1,1覺得太煩最後都由佢
換倉頡鍵盤是否不智

用得著未ok,我近排買iMac捺跟機KB時都考慮過,不過諗清楚發現原來自己一向響英文KB打都已經背晒d掣,就買番US keys算
巴打們 買部mba底配 返學用好唔好
只係做project睇notes,上網, 唔洗寫program
定係無需要買到咁好??

指定答案: 粒粒mon睇到眼盲
講真jot notes同browsing用兩千嗰部iPad都夠
換倉頡鍵盤是否不智

用得著未ok,我近排買iMac捺跟機KB時都考慮過,不過諗清楚發現原來自己一向響英文KB打都已經背晒d掣,就買番US keys算

無野既7啲囉
想請教爸打

爸打點睇??

要爬文
https://forums.macrumors.com/threads/802-11ac-bt-4-0-and-continuity-handoff-are-working-on-mac-pro-2010-keep-updating.1748061/page-35#post-24804518

睇到原post要焊接
即刻心灰咗
其實文書上用mac都無咩問題, 唔洗bootcamp
用vm fusion 好方便又唔洗錢
又唔lag

Macbook retina都係? 真心問

我諗有8g ram 都無問題既
試下先囉, 好易用,
可以直接drag and drop, copy and paste
又可以full screen windows, 又可以一個unit,
正常文書問題不大

買16GB ram 8GB你會後悔

即係8GB唔多夠run?
原本見啲review話macbook retina用16GB會好多餘, 所以諗住屌底配就算

你睇d咩review
普通人youtube facebook咩都唔用部野黎做8GB就夠
要行VM的話多多都唔掂
想請教爸打

爸打點睇??

要爬文

睇到原post要焊接
即刻心灰咗

頂post係2014年既情況,衣家響淘佬/eBay買到既應該就咁插就work(好似係)
難既係firmeware方面同埋天線走位
仲有唔同OS X版本又會有唔同compatibility
個人覺得除非好有需要行AirDrop/iMessage,同埋本身都熟晒電子野,如果唔係唔值得搞
淨係要BT/WiFi可以隨便插張PCI大卡
又唔lag

試下先囉, 好易用,
可以直接drag and drop, copy and paste
又可以full screen windows, 又可以一個unit,
正常文書問題不大

原本見啲review話macbook retina用16GB會好多餘, 所以諗住屌底配就算

你睇d咩review
普通人youtube facebook咩都唔用部野黎做8GB就夠
要行VM的話多多都唔掂

如果想用Mac睇波係咪一定要VM
8GB夠做?

同想搭單問128GB 裝哂啲System apps, 仲有幾多位淨?
因為屋企仲有部Desktop, 主要相,片個啲可以另外擺(或者放iCloud)
窮撚諗緊128定256好
又唔lag

試下先囉, 好易用,
正常文書問題不大

你睇d咩review
要行VM的話多多都唔掂

8GB夠做?

同想搭單問128GB 裝哂啲System apps, 仲有幾多位淨?
因為屋企仲有部Desktop, 主要相,片個啲可以另外擺(或者放iCloud)

一定係256
第一次用macOS
想買imac 21.5" Retina 4K (2017)
用途主要上網,download戲睇,間中用lightroom 執下相(jpg&raw)

應該會轉256 gb ssd
想問需唔需要升到16gb ram?
同埋處理器係咪用返default個隻就夠?
Thx
第一次用macOS
用途主要上網,download戲睇,間中用lightroom 執下相(jpg&raw)

Thx

上27寸 5k 啦
第一次用macOS

Thx

上27寸 5k 啦

買21.5 一定後悔,
第一次用macOS

Thx

https://www.apple.com/hk-zh/shop/buy-mac/imac/27-inch

13888個款,選項入面升級個ssd 256gb
then 埋單
又唔lag

試下先囉, 好易用,
正常文書問題不大

文書上下網8G好夠
又唔lag

試下先囉, 好易用,
正常文書問題不大

你睇d咩review
要行VM的話多多都唔掂

8GB夠做?

一定係256

VM係成個OS行,主要for要行大app/大database,或者做development要test platform
就咁模擬一隻半隻app多數會用Wine既approach (行library)
睇波Sopcast可以用官方app
Acestream衣家有個叫Soda Player既app,佢用內置Wine方法run,不過好似好多問題
只要macOS有嗰個protocol既library,其實其他app係可以stream條feed俾自己甚至AirPlay Mirror出LAN內AppleTV,或者stream去iPad
有好多玩法的不過當然你要研究吓

至於RAM我都係咁答: 只要任何人問呢個問題就姐係你有需要用RAM,咁8GB就唔會夠
SSD都係一樣,衣家正常人日常用途個樽頸我覺得係響512同256GB中間,128GB就好似iPhone 16GB咁,係俾響貧窮線既人或者cheap公司大量入先考慮既

試下先囉, 好易用,
正常文書問題不大

你睇d咩review
要行VM的話多多都唔掂

8GB夠做?

一定係256

VM係成個OS行,主要for要行大app/大database,或者做development要test platform
就咁模擬一隻半隻app多數會用Wine既approach (行library)
Acestream衣家有個叫Soda Player既app,佢用內置Wine方法run,不過好似好多問題
只要macOS有嗰個protocol既library,其實其他app係可以stream條feed俾自己甚至AirPlay Mirror出LAN內AppleTV,或者stream去iPad

至於RAM我都係咁答: 只要任何人問呢個問題就姐係你有需要用RAM,咁8GB就唔會夠
SSD都係一樣,衣家正常人日常用途個樽頸我覺得係響512同256GB中間,128GB就好似iPhone 16GB咁,係俾響貧窮線既人或者cheap公司大量入先考慮既

係咁睇嚟都係256啦
同埋我睇波通常用Acestream
因為win版sopcast大伏
有Friend click錯個廣告就中咗wannacry個種加密病毒
Mac版我就唔知

同埋之前一直都用開surface pro, 想轉下用Mac係覺得Win啲Update都唔fit for佢自己產品 例如明明個Keyboard 有啲制係Set brightness, 快捷鍵咁,Up完啲制可以變哂無用
Bugs個啲就唔洗多講,雖然都比早幾年好咗好多

試下先囉, 好易用,
正常文書問題不大

你睇d咩review
要行VM的話多多都唔掂

8GB夠做?

一定係256

係咁睇嚟都係256啦
同埋我睇波通常用Acestream
因為win版sopcast大伏
有Friend click錯個廣告就中咗wannacry個種加密病毒
Mac版我就唔知

同埋之前一直都用開surface pro, 想轉下用Mac係覺得Win啲Update都唔fit for佢自己產品 例如明明個Keyboard 有啲制係Set brightness, 快捷鍵咁,Up完啲制可以變哂無用
Bugs個啲就唔洗多講,雖然都比早幾年好咗好多

Soda Player仲好新,只係出左三幾個月,我估佢會有空間進化到好好用,AceStream一click即load嗰種不過衣家未到位,可以native掉畫面去AirPlay實在係太撚好用
至於Sopcast你唔需要驚,Mac版落後到含,d廣告係click唔柒到的 應該Mac睇stream人口少得可憐,整毒都費事浪費資源搞鳩我地
第一次用macOS

Thx

https://www.apple.com/hk-zh/shop/buy-mac/imac/27-inch

then 埋單

冇計... 將電腦檯上面係書櫃 個位唔夠高放27'' 我都想有大買大
第一次用macOS

Thx

then 埋單

冇計... 將電腦檯上面係書櫃 個位唔夠高放27'' 我都想有大買大

換左個櫃啦
因為買21.5寸,10個有9個後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞