[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
第一次用macOS
想買imac 21.5" Retina 4K (2017)
用途主要上網,download戲睇,間中用lightroom 執下相(jpg&raw)

應該會轉256 gb ssd
想問需唔需要升到16gb ram?
同埋處理器係咪用返default個隻就夠?
Thx

https://www.apple.com/hk-zh/shop/buy-mac/imac/27-inch

13888個款,選項入面升級個ssd 256gb
then 埋單

冇計... 將電腦檯上面係書櫃 個位唔夠高放27'' 我都想有大買大

換左個櫃啦
因為買21.5寸,10個有9個後悔

支持換櫃換枱
2017 12想換 13tb
會否不智 13ntb唔考慮了

13效能好D喎
KCP424SD8/16 16GB兩條 $1980, 又加左價

13效能好D喎

都唔同世界 用嚟做乜先

13效能好D喎

都唔同世界 用嚟做乜先

其實差唔多
嚟緊想趁大學優惠入MacBook Pro 底配
但係點解128SSD同256SSD會差咁多錢

因為係apple

不過apple啲SSD會俾最好嘅嘢你

用緊128GB Macbook Air 夠用啦
加多隻Western Digital My Passport 2TB
巴打們 買部mba底配 返學用好唔好
只係做project睇notes,上網, 唔洗寫program
定係無需要買到咁好??

用緊Macbook Air 2016, 128GB
夠用
其實文書上用mac都無咩問題, 唔洗bootcamp
用vm fusion 好方便又唔洗錢
又唔lag

Macbook retina都係? 真心問

我諗有8g ram 都無問題既
試下先囉, 好易用,
可以直接drag and drop, copy and paste
又可以full screen windows, 又可以一個unit,
正常文書問題不大

買16GB ram 8GB你會後悔

即係8GB唔多夠run?
原本見啲review話macbook retina用16GB會好多餘, 所以諗住屌底配就算

你睇d咩review
普通人youtube facebook咩都唔用部野黎做8GB就夠
要行VM的話多多都唔掂

如果想用Mac睇波係咪一定要VM
8GB夠做?

同想搭單問128GB 裝哂啲System apps, 仲有幾多位淨?
因為屋企仲有部Desktop, 主要相,片個啲可以另外擺(或者放iCloud)
窮撚諗緊128定256好

大約50GB

Macbook retina都係? 真心問

我諗有8g ram 都無問題既
試下先囉, 好易用,
可以直接drag and drop, copy and paste
又可以full screen windows, 又可以一個unit,
正常文書問題不大

買16GB ram 8GB你會後悔

即係8GB唔多夠run?
原本見啲review話macbook retina用16GB會好多餘, 所以諗住屌底配就算

你睇d咩review
普通人youtube facebook咩都唔用部野黎做8GB就夠
要行VM的話多多都唔掂

如果想用Mac睇波係咪一定要VM
8GB夠做?

同想搭單問128GB 裝哂啲System apps, 仲有幾多位淨?
因為屋企仲有部Desktop, 主要相,片個啲可以另外擺(或者放iCloud)
窮撚諗緊128定256好

一定係256

差成$1500
第一次用macOS
用途主要上網,download戲睇,間中用lightroom 執下相(jpg&raw)

Thx

https://www.apple.com/hk-zh/shop/buy-mac/imac/27-inch

then 埋單

冇計... 將電腦檯上面係書櫃 個位唔夠高放27'' 我都想有大買大

換左個櫃啦

支持換櫃換枱

儲多個月錢先
第一次用macOS

Thx

then 埋單

換左個櫃啦

支持換櫃換枱

儲多個月錢先

第一次用macOS

Thx

then 埋單

我係想換21.5, 我無張檯太淺,27 會太近太大...
imac個盒其實係咪可以唔要,好大好阻訂
新機大家通常keep幾耐
KCP424SD8/16 16GB兩條 $1980, 又加左價

點解係咁升
會唔會有鋪平啲

我個盒通常Keep到部機拎到屋企為止

其實應該冇情況要原盒退嫁啦?

其實應該冇情況要原盒退嫁啦?

買左apple care即掉

維修冇原裝盒載住好麻煩

維修冇原裝盒載住好麻煩

Desktop 嘅AppleCare 唔係包上門維修咩

維修冇原裝盒載住好麻煩

Desktop 嘅AppleCare 唔係包上門維修咩

就算係 前提你有買apple care先得㗎 好多人連apple care嘅存在都唔知
想問下兩部電腦點可以共用同一個iTunes資料庫

唔太可以,要跟一部大婆,其他二奶要share/stream
兩部同時write去一個library會corrupt個database
想問下兩部電腦點可以共用同一個iTunes資料庫

唔太可以,要跟一部大婆,其他二奶要share/stream
兩部同時write去一個library會corrupt個database

我兩部電腦入啲歌都唔同
因為一部係新買嘅冇入返舊嗰啲歌
我將iPhone同步電腦a D歌 咁電腦B D歌又會冇晒

先將iTunes A同B既library consolidate去A
之後再同步iPhone去A(或者本身已經係A就唔需要重新認機)
最後響A機iTunes開sharing
咁響B機del左舊iTunes library,開個空既,想響呢部度聽A既歌響左上角搵share就可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞