[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
一開機話我startup disk almost full
Check system 係咁樣,可以點執?

咁睇就好明顯

要求換,好彩既下部會perfect

打左上800 好爽快話幫我換
希望新果部無事
有個問題
部機本身已經3TB
Time Machine 界幾多位好?
有個問題
部機本身已經3TB

理論上要大過3tb
有個問題
部機本身已經3TB

理論上要大過3tb

我time machine exclude左好多嘢
全部media都唔backup(有 ext hdd)
所以界得好細
有個問題
部機本身已經3TB

理論上要大過3tb

所以界得好細

最理想係double,3TB data就預6TB,一開始隻TM碟仲有好多位淨可以放吓其他野先
儲多左data真係要開始分清楚自己咩野係critical要幾個backup,咩野係一個copy夠
不過衣家有度好,外置HDD咁平同儲落好多隻,我都索性將data分晒類咁一個個drive擺,唔洗以前咁一隻drive擺晒野之後搞TM exclude,可以用其他sofwate做incremental archive
有個問題
部機本身已經3TB

理論上要大過3tb

所以界得好細

最理想係double,3TB data就預6TB,一開始隻TM碟仲有好多位淨可以放吓其他野先
儲多左data真係要開始分清楚自己咩野係critical要幾個backup,咩野係一個copy夠
不過衣家有度好,外置HDD咁平同儲落好多隻,我都索性將data分晒類咁一個個drive擺,唔洗以前咁一隻drive擺晒野之後搞TM exclude,可以用其他sofwate做incremental archive

我用NAS做TB(2隻2TB行RAID1)
界左300GB TM俾256GB MacBook用
部MacBook大部分media/documents都可以用Cloud/NAS download番落黎(亦方便我手機/平板都用到)
所以我exclude哂佢地,唔哂TM位做backup鳥(同埋in case部機出左事,都可以慳番啲TM restore時間)
個TM淨係用黎backup System files/software

不過遲啲諗住換過哂成套NAS
到時應該容量大左又快左
或者會界多啲位同埋唔exclude嘢
成部MacBook做backup
依家隻Qnap TS-212P慢到想死又唔多夠位
有個問題
部機本身已經3TB

理論上要大過3tb

所以界得好細

我用NAS做TB(2隻2TB行RAID1)
界左300GB TM俾256GB MacBook用
部MacBook大部分media/documents都可以用Cloud/NAS download番落黎(亦方便我手機/平板都用到)
所以我exclude哂佢地,唔哂TM位做backup鳥(同埋in case部機出左事,都可以慳番啲TM restore時間)
個TM淨係用黎backup System files/software

不過遲啲諗住換過哂成套NAS
到時應該容量大左又快左
或者會界多啲位同埋唔exclude嘢
成部MacBook做backup
依家隻Qnap TS-212P慢到想死又唔多夠位

TM最大作用係唔chur process既hourly backup,同埋可以restore OS+apps去另一部Mac,所以backup個system同最active/最緊要既file最好用
反而唔太會改野既mid-long term archival storage或者offline media就有d浪費,TM handle到不過因為target volume一定要一個drive咁樣好嘥位
所以你嗰個做法都理想,淨TM個boot,只界多少少俾佢,反正最緊要係latest instance咁樣就算成日del舊野無左history都無所謂
archive用CCC或者SuperDuper呢d仲好,可以N個combo既schedule/include exclude,成個strategy活d,尤其係如果牽涉埋NAS

btw近排我都物色緊NAS / DAS,Drobo出左個行TB3既5D3好似好勁不過都好貴
好似除左QNAP無人出有TB3/TB2 既NAS?
部mac 入廠換mon 三日未換好
https://forums.macrumors.com/threads/apple-exchanging-some-2012-and-early-2013-macbook-pros-needing-battery-service-with-newer-models.2058214/
Apple正式出內部memo,拎2012/2013 15" retina MBP想換電既repair因為top case短缺而會換部2017MBP俾人仲要只收換電費
https://forums.macrumors.com/threads/apple-exchanging-some-2012-and-early-2013-macbook-pros-needing-battery-service-with-newer-models.2058214/
Apple正式出內部memo,拎2012/2013 15" retina MBP想換電既repair因為top case短缺而會換部2017MBP俾人仲要只收換電費

wtffffffffffff

呢啲換電係咪唔包冇買apple care 嗰啲

自膠 如果有買care 連電費都應該唔洗俾

AppleCare最多三年,呢兩水款唔可以cover到一早過左保
佢apply既係本身搞開既battery replacement service:
https://support.apple.com/en-hk/mac/repair/service
13-inch/15-inch MacBook Pro with Retina display HK$ 1,548
屌拿星千五買到2017MBP15"

Fat fat
港豬唔好又一鍋蜂走去換啦,
一陣又搞到人地改policy

得256GB都要界開做bootcamp當然抆水,一早應該知要成日move off data
不過你screen shot呢度應該會有顏色分類同可以入去細執/del野,唔知點解藍色一舊
你不如用3rd party既file analysis app scan吓

咩道理,如果真係用家因為呢排粒電開始死想換又點計
有幾多港豬手上有15" 2012/13款響手?
你不如驚華強北班友衣家砌番d積本機出黎一車車運去換

得256GB都要界開做bootcamp當然抆水,一早應該知要成日move off data
不過你screen shot呢度應該會有顏色分類同可以入去細執/del野,唔知點解藍色一舊
你不如用3rd party既file analysis app scan吓

係呀,我就係唔知點解藍哂
番屋企check 下先

咁有需要梗係無問題啦,
有啲人真係拿拿聲chur 死舊電去換架嘛

咁有需要梗係無問題啦,
有啲人真係拿拿聲chur 死舊電去換架嘛

咁呢d又真係on9,人地一check你個plist就知嗰堆cycles係近排先狂加

番屋企check 下先

其實我都唔想界開,但係mac os 打中文真係無windows 咁順
而有時工作上係要打好多中文

番屋企check 下先

其實我都唔想界開,但係mac os 打中文真係無windows 咁順
而有時工作上係要打好多中文

1.) 學倉頡
2.) 裝vanilla 輸入法打速成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞