[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
其實而家mbp 2017 仲有無2016 啲問題,
keyboard 撳唔到果啲,
好似無乜人講

我部機一熱 禁b制會出兩個b

mpb 2017 15-inch tb

又話13inch先有問題 又話2017散熱好咗 咁即係蘋果乜都冇做過

個制變咗大LIN餅
不過都解決唔到stuck key,double register問題
好似無乜人講

又話13inch先有問題 又話2017散熱好咗 咁即係蘋果乜都冇做過

個制變咗大LIN餅
不過都解決唔到stuck key,double register問題

咩係大lin餅 sorry小弟無知
頂早兩日去黃金買16g x2, 每條由880 加到去920
最後都係俾錢買, 廢事下星期再加
同埋我想買隻external hdd 俾imac放吓av 做吓backup, 應該點買先係性價比最高?
之前一路睇住個post 好似話如果用nas 的話timemachine 會好慢. 咁tb3 同usb3 會唔會又差好遠, 因為usb3 平好多
同埋我想買隻external hdd 俾imac放吓av 做吓backup, 應該點買先係性價比最高?
之前一路睇住個post 好似話如果用nas 的話timemachine 會好慢. 咁tb3 同usb3 會唔會又差好遠, 因為usb3 平好多

搭單問 有冇可能用第二部mac做timemachine?
好似無乜人講

個制變咗大LIN餅

咩係大lin餅 sorry小弟無知

咁都幾頭㾗
幾影響使用
iMac 27用2TB fusion drive個噪音會唔會好勁?
定係買256GB SSD插隻2TB HDD好啲?
想問如果用黎執相剪片後製 用最新嗰部低配夠唔夠?打算用黎交下功課片
想問如果用黎執相剪片後製 用最新嗰部低配夠唔夠?打算用黎交下功課片

最新果部咩先得架

最新果部咩先得架

用緊 15-inch MacBook Pro 有 Touch Bar (2017新機)
早幾日開始禁keyboard "B" 同 "N" 制
間中會出咗兩個 "B"/"N"
同埋部機一過50度
禁 "T" 同 "Y" 制 都會特別響
有無巴打都有咁既情況?

呢度唔係太多人買左新機所以少人答你,不過如果計埋鬼佬嗰面似乎2016/2017既KB design都幾大%奶中你呢個問題
除左拎去Apple Store換機應該無其他更好方法

我無事喎 成日rend片keep住7x-80度

Nas 行network 做restroe 真係慢到嘔血,300gb 樓下回左兩粒鐘有突

Tb3 vs usb3 我自己就會買usb 3算,平得來要等都覺得抵 (tb3 / nas 都貴價野,除非你真係用得著)

牌子唔係seagate 就wd... 睇你自己有無咩bias,我就一定唔買死雞

Wd mypassport 4tb 2.5" 好似1000樓下
用緊 15-inch MacBook Pro 有 Touch Bar (2017新機)
早幾日開始禁keyboard "B" 同 "N" 制
間中會出咗兩個 "B"/"N"
同埋部機一過50度
禁 "T" 同 "Y" 制 都會特別響
有無巴打都有咁既情況?

呢度唔係太多人買左新機所以少人答你,不過如果計埋鬼佬嗰面似乎2016/2017既KB design都幾大%奶中你呢個問題
除左拎去Apple Store換機應該無其他更好方法

我無事喎 成日rend片keep住7x-80度

假設呢個問題係通病 溫度高好大機會keyboard就失靈 走去apple換機都冇用㗎
今晚如無意外搵部2016 15tb嚟試下rendering 到時再報告下
冇人覆
唯有推多次

想買部iMac 27”
鎖定左$13xxx底配果部
Cpu用番跟機果粒
Ram會視乎情況後加
依家要考慮嘅係storage

Option A - SSD (256 or above) +外置HDD (1TB or above)
Option B - Fusion Drive (2TB or above)

預計使用情況如下:
1. 一般文書(Microsoft Office)
2. 用GarageBand/Logic Pro做歌(10條track左右)
3. 寫書
4. 儲存大量歌曲/相/片(over 500GB)
5. Backup老豆老母堆iDevices

大家會建議部iMac行純SSD定係Fusion Drive好?
考慮嘅嘢係
a) Fusion drive會唔會好嘈
b) 純SSD加外置HDD,隻HDD會唔會好唔stable?
c) 另外我有張200GB sd card,插落iMac後面個SD card slot expand個storage可唔可行?
d) 如果我玩埋bootcamp,個Fusion drive會點分?

唔該大家
冇人覆
唯有推多次

想買部iMac 27”
Cpu用番跟機果粒
Ram會視乎情況後加

Option A - SSD (256 or above) +外置HDD (1TB or above)
Option B - Fusion Drive (2TB or above)

預計使用情況如下:
2. 用GarageBand/Logic Pro做歌(10條track左右)
3. 寫書

大家會建議部iMac行純SSD定係Fusion Drive好?
考慮嘅嘢係
b) 純SSD加外置HDD,隻HDD會唔會好唔stable?
c) 另外我有張200GB sd card,插落iMac後面個SD card slot expand個storage可唔可行?
d) 如果我玩埋bootcamp,個Fusion drive會點分?

唔該大家

SSD la diu,有錢上512仲好,256平少少不過得一半位

a) 有HDD當然係會嘈d,總熱量大d,壽命短d
b) 外置HDD都可以好撚勁的如TB3 RAID array,當然只擺data同老母iphone backup就最平既USB3 ok了,都唔會特別唔「stable」,只係速度同redundancy唔會夠RAID array黎;會chur drive chur到唔穩定既用家唔係會上黎問問題既人
c) 個SDXC card slot唔係好快的,多得200GB算係d咩,不過答案係yes,可以咁用
d) bootcamp要內置drive,其實問題響SSD大D因為唔夠位;fusion個概念係將兩個physical volume合拼做一個logical volume,之後先partition做任何file system,響呢個位先輪到bootcamp用黎裝野,姐係用咩drive根本完全無logic上既分別
冇人覆
唯有推多次

想買部iMac 27”
Cpu用番跟機果粒
Ram會視乎情況後加

預計使用情況如下:
3. 寫書

考慮嘅嘢係

唔該大家

第一個問題 你肯否俾錢落ssd
個人肯定俾 因為對比市面上intel peic ssd 讀寫兩個速度 價錢 容量 apple算係唔話得 可以話係抵過砌機買pcie ssd 如果肯俾錢升512gb同1tb 又夠用呢個討論已經完結

第二個問題 根據你嘅使用習慣 使用額外硬碟嘅頻繁程度 同所需要嘅速度如何?若果你可以接受到市面上嘅產品無論係sdcard hhd external ssd 我諗就算512gb ssd 唔夠用你都問題不大 何況依家thunderbolt3嘅傳輸速度咁癲

2tb+嘅FD 係得128gb ssd 仲要係macos幫你決定咩檔案係常用 佢幫你加速 以我自己嘅使用習慣 最唔常用嘅檔案反而最需要速度 例如係sd card度過120gb 歌落部mac等等情況
如果用生產能力嘅軟件 生產嘅檔案啱啱出爐 FD嘅速度我有冇得益又唔知 (希望有巴打可幫手解釋

有一樣可以好肯定答到你嘅就係速度+使用方便程度一定遠大於噪音(舊MacBook hhd唔知點解好靜
冇人覆
唯有推多次

想買部iMac 27”
Cpu用番跟機果粒
Ram會視乎情況後加

預計使用情況如下:
3. 寫書

考慮嘅嘢係

唔該大家

第一個問題 你肯否俾錢落ssd
個人肯定俾 因為對比市面上intel peic ssd 讀寫兩個速度 價錢 容量 apple算係唔話得 可以話係抵過砌機買pcie ssd 如果肯俾錢升512gb同1tb 又夠用呢個討論已經完結

第二個問題 根據你嘅使用習慣 使用額外硬碟嘅頻繁程度 同所需要嘅速度如何?若果你可以接受到市面上嘅產品無論係sdcard hhd external ssd 我諗就算512gb ssd 唔夠用你都問題不大 何況依家thunderbolt3嘅傳輸速度咁癲

2tb+嘅FD 係得128gb ssd 仲要係macos幫你決定咩檔案係常用 佢幫你加速 以我自己嘅使用習慣 最唔常用嘅檔案反而最需要速度 例如係sd card度過120gb 歌落部mac等等情況
如果用生產能力嘅軟件 生產嘅檔案啱啱出爐 FD嘅速度我有冇得益又唔知 (希望有巴打可幫手解釋

有一樣可以好肯定答到你嘅就係速度+使用方便程度一定遠大於噪音(舊MacBook hhd唔知點解好靜

pcie ssd
多謝大家解答先

我本身用緊256GB嘅MacBook Pro加多隻1TB external HDD
256GB用黎裝OS/Software(仲有一半位剩)
Ext HDD就用黎放我iTunes資料庫啲歌/片(多過500GB)
基本上我一開電腦就聽歌
隻HDD已經係長插
所以先諗到如果買iMac嘅話
一係就(A) 256GB+我本身隻1TB HDD
一係就(B) 2TB FD一部過
A平B $780

文書/寫書/backup呢啲對個規格冇咩要求
係做歌比較需要讀寫速度

SSD方面
512 SSD唔係話俾唔起
不過俾多咁多錢到最頭來我都仲係要吊住隻HDD,感覺唔多夠「一體化」
更加唔洗講1TB SSD又貴又用唔著個速度同埋最後亦未必夠位用
所以SSD會考慮256多過512(但買512個機會都唔細)

FD方面
之前有追開post過mechanical果part始終都會嘈啲熱啲
所以想知實戰時果種嘈法會唔會去到好滋擾嘅程度
同埋最大變數係唔知Mac會點決定邊啲files係最常用要放入SSD部分
而且我成日用都唔代表我要快(例如聽歌,我就算成日聽某隻歌都唔代表我需要首歌有SSD咁快嘅存取速度)
極端啲講如果我bootcamp裝Windows而個Windows唔係成日用,搞到成個Windows去左HDD果部分
到我真係用Windows嘅時候會唔會變左HDD boot機? (不過呢個題外話可以不理)

SD card純綷係因為多左張卡出黎
與其放喺度都冇用
不如插黎用住先
嘈唔係太明顯的,應該會靜過你衣家隻ext HDD
熱同噪係相對細既問題,performance同幾時壞先係
HDD始終壽命有限,將咁多唔同access密度既file全部擺晒響一個drive係會成日read in read out
當然,2/3TB fusion粒SSD已經有128GB係唔差,不過你都識講,究竟邊d file娼咩時候由個SSD處理個主導權響OS手,以你個use case到時有幾多時間會access HDD係完全估唔到
同埋得罪講句,追求一體化係多餘的,除非你係interior舖或者頂班ad agency,個iMac背日日對住個大客,如果唔係作為desktop插野有咩問題
我自己覺得今次iMac BTO SSD係好易既決定,因為嗰2000MB/s read write
擺野位可以有勁多方法事後用好少錢處理到,不過個內置有如此performance就要一take過day1決定先拎到
而且system行得順係平時鳩hea上網同run d唔chur既app都有分別,到你真係做野既時間就好撚大分別
mbp 15" $21,688 呢部
唔知豐澤會唔會有現貨呢?
咁apple 係咪一定會有現貨
HDD始終壽命有限,將咁多唔同access密度既file全部擺晒響一個drive係會成日read in read out
當然,2/3TB fusion粒SSD已經有128GB係唔差,不過你都識講,究竟邊d file娼咩時候由個SSD處理個主導權響OS手,以你個use case到時有幾多時間會access HDD係完全估唔到
同埋得罪講句,追求一體化係多餘的,除非你係interior舖或者頂班ad agency,個iMac背日日對住個大客,如果唔係作為desktop插野有咩問題
我自己覺得今次iMac BTO SSD係好易既決定,因為嗰2000MB/s read write
擺野位可以有勁多方法事後用好少錢處理到,不過個內置有如此performance就要一take過day1決定先拎到
而且system行得順係平時鳩hea上網同run d唔chur既app都有分別,到你真係做野既時間就好撚大分別

諗諗下其實都係
因為我仲有堆嘢要插

咁等我諗真啲要256定512SSD

諗諗下其實都係
因為我仲有堆嘢要插

256➡️512 係短期肉赤,但長遠應該唔會後悔

諗諗下其實都係
因為我仲有堆嘢要插

有人會整個架擺,又有人DIY就撚咁tape起個drive

諗諗下其實都係
因為我仲有堆嘢要插

有人會整個架擺,又有人DIY就撚咁tape起個drive

其實而家有好多家用既儲存設備係可以經屋內網絡傳送 你wifi 夠快夠穩定真係線都唔駛插 有d 仲可以幫你自動backup 當server 成屋任何設備都用到咁滯
除非真係好專業講求速度
唔係既話我會連usb 用既ext driver 都唔鬼用
除非出街macbook 都要用啦

諗諗下其實都係
因為我仲有堆嘢要插

完全認同 身邊有朋友結果都係咁 用到最後釋懷了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞