[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
Apple ssd 應該係同市面上買到既samsung 960 pro 同一個level

有興趣可以google 下價錢同performance

Samsung快少少
屌Apple隻PCIe腳位唔同出面果啲
又想隻960Pro都唔得...
買機 去apple store同電氣鋪買有咩分別?
後者有得分期有野送
買機 去apple store同電氣鋪買有咩分別?
後者有得分期有野送

一個開機發現有問題即場換俾你
一個開機有問題 叫你去apple維修部
各位用mac機既巴打有冇bt down 歌/game/戲
啱啱買左新MacBook pro轉會用mac驚中毒

ssd bt

ssd bt

RIP

ssd bt

RIP

新手唔明 ssd bt有咩問題
的人成日話用梗10/11/12 的 mbp
其實係未唔update os 先用到

ssd bt

RIP

新手唔明 ssd bt有咩問題

14年mbpr bt到e加都仲未有事
已經唔係10年前世界了
ssd read write量基本上用到你換機都唔會爆。。
2017 12吋macbook 係咪搵笨野黎?
想問下,一般黎講mbpr用幾多年為之正常?
想問下,一般黎講mbpr用幾多年為之正常?

mbpr 2012仲行得走得
四架坦克哥, 想問吓你之前買果對ram 用唔用到?
遲啲想出去買定ram 等imac 到

拆開冇保修 你過多年買都未遲

imac 27' 後面整埋蓋俾你開黎換ram 喎

imac 27' 後面整埋蓋俾你開黎換ram 喎

27寸 ok當我冇講過
2017 12inch macbook bt傷唔傷機?

試左,完全ok,不過中間有d虛驚
我未boot過部機就開槽加RAM,插好左仲要執左幾個鐘枱拉好晒線先開,點知開唔著,心諗大鑊唔通好似巴打咁壞機
之後搞一大輪先發現原來條RAM要插得好入好實先可以,我第一次驚隊壞太輕手(下面幅圖就係未插實,隊盡應該四條邊差唔多齊頭的)
衣家set好左枱已經攰到仆,第日先run benchmark同stresst test (不過so far個風扇比想像中細聲)

試左,完全ok,不過中間有d虛驚
我未boot過部機就開槽加RAM,插好左仲要執左幾個鐘枱拉好晒線先開,點知開唔著,心諗大鑊唔通好似巴打咁壞機
之後搞一大輪先發現原來條RAM要插得好入好實先可以,我第一次驚隊壞太輕手(下面幅圖就係未插實,隊盡應該四條邊差唔多齊頭的)
衣家set好左枱已經攰到仆,第日先run benchmark同stresst test (不過so far個風扇比想像中細聲)

用塊板當mouse pad?
mbp tb "15 16年尾果部
用divinci resolve不停彈app
各位巴打想問下2017 15” 用pr lr ae效果如何?
突然有個諗法,我iMac 2012宜家harddisk壞左
其實我係咪可以就咁買個external SSD 插USB 裝返個OS就用得返?Google完睇落好似可行。
有無巴打試過? 會唔會好慢or有好多其他問題?
突然有個諗法,我iMac 2012宜家harddisk壞左
其實我係咪可以就咁買個external SSD 插USB 裝返個OS就用得返?Google完睇落好似可行。
有無巴打試過? 會唔會好慢or有好多其他問題?

會慢過內置

I/O口速度限制

我部2011 換咗兩隻SSD RAID 0 開機八秒
想問下我部2012 i7 2.9 13寸

開機五分鐘冇做任何野GPU核心升到65度係咪正常?

室溫30度

用塊板當mouse pad?[/quote]

其實trackball黎,可以擺死一個位唔會磨底
不過我係有另一隻logitech mouse同mousepad可以隨時拎出黎用
揸mouse咁多年開始要防止肌肉痛症所以要轉其他ergonomics,同埋成日轉手勢分散負荷,練埋用左手控trackpad等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞