[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
已經分唔到係software定係hardware問題
用mac mini late 2012
上完high sierra apfs一堆問題 咁啱風扇又停埋

唔好亂黎呀,
我IMAC LATE 2013都上左
LAG 到PK呀
,快啲降番

壞撚左啦

我上一頁講過連2015 mbp 13都死
要落番serira

COMMAND R 啦

依家係壞hardware
升完冇耐壞左fan 依家電都供唔到
有冇人知香港邊度有好似ifixit咁有mac既零件賣

掏寶啦
已經分唔到係software定係hardware問題
用mac mini late 2012
上完high sierra apfs一堆問題 咁啱風扇又停埋

唔好亂黎呀,
我IMAC LATE 2013都上左
LAG 到PK呀
,快啲降番

壞撚左啦

我上一頁講過連2015 mbp 13都死
要落番serira

COMMAND R 啦

依家係壞hardware
升完冇耐壞左fan 依家電都供唔到
有冇人知香港邊度有好似ifixit咁有mac既零件賣

掏寶啦

高登有檔好多零件都有, 我買mac mini 條sata cable 都有
不過好似唔止一檔, 但得一檔比較多古靈精怪嘢
近排想買部MBP主要攞嚟執相、大量文書,會同時開好多軟件,甚少剪片,但會駁4K moon,想問下13”TB係咪唔夠做?冇獨顯駁4K係咪會比15”廢好多?

同埋想問下2016同2017嘅MBP係咪分別唔大?SSD (3gbps read)係咪同一款?(記得好似係)

如果係嘅,咁下面依部翻新機其實幾抵屌,$16278有成1 TB SSD、16GB RAM

Refurbished 13.3-inch Macbook Pro 2.9GHz Dual-core Intel Core i5 with Retina Display - Space Gray

https://store.apple.com/xc/product/G0TV2ZP/A

但如果13”TB效能唔夠,都係焗住要買貴到仆街嘅15”
坦巴有野想問
用緊網上行500m要續約揀plan
用緊airport extreme
隻airport食唔食得盡1000m?
定係用返500m算?

AE行5Ghz AC,插線1000BaseT,WiFi四五百
你可以簽1000M先,用左之後覺得個AE唔夠做之後先考慮置番隻勁既Netgear/ASUS router

都ok升左1000m先
咁AE係咪理論食唔哂1000m?
咁asus / netgear有乜推薦?坦巴又用緊乜

衣家WiFi standard AC單頻實戰速度同理論爭好遠,就算好似AC5400既router,理論速應該有2167Mbps,不過用落都係得六百幾
AE已經算係唔錯既spec同出面中級router唔太大分別(除左個天線弱到離譜)
不過個人我唔鍾意佢鎖起晒d function,advance少少都做唔到(selective port forward,插drive做ser,dyn dns呢d) 我自己用緊Netgear R7000不過都嫌佢range同穿越差d
所以你可以換左個plan之後再睇定d,純講速度AE夠做有突

AE我都用緊... 除左一開頭買返來唔識SET定佢發瘟拎IP極慢之外...

用落一直都非常穩定

但個穿牆能力真係幾差

用落係幾穩定既 係有時5gz會load空氣
咁同埋穿透係弱既

格兩幅牆穿透力真係差好遠
穿完兩幅牆,download 速度2~3mb/s
行返出兩步,無左兩幅牆,可以download 過10mb/s
近排想買部MBP主要攞嚟執相、大量文書,會同時開好多軟件,甚少剪片,但會駁4K moon,想問下13”TB係咪唔夠做?冇獨顯駁4K係咪會比15”廢好多?

同埋想問下2016同2017嘅MBP係咪分別唔大?SSD (3gbps read)係咪同一款?(記得好似係)

如果係嘅,咁下面依部翻新機其實幾抵屌,$16278有成1 TB SSD、16GB RAM

Refurbished 13.3-inch Macbook Pro 2.9GHz Dual-core Intel Core i5 with Retina Display - Space Gray

https://store.apple.com/xc/product/G0TV2ZP/A

13" 2016同2017 效能好似差得最遠,
好似差1x~2x %
15" 就好似差不多
同埋2016 多問題啲
唔用apple mouse , 有咩白色mouse 好用for Mac?
我只係大學生!諗緊
mbp 15
mbp13

底唔底配就算
Engine仔For翻學用 主要文書ms office, autodesk software(CAD & revit 2015 up version)
Revit好似要用parallel desktop先run到
長遠用黎執相睇片 其實run得到revit呢樣都已經唔成問題啦?
想問mbp13" non tb底配 其實夠唔夠做?
Engine仔For翻學用 主要文書ms office, autodesk software(CAD & revit 2015 up version)
Revit好似要用parallel desktop先run到
長遠用黎執相睇片 其實run得到revit呢樣都已經唔成問題啦?

仲有會用類似sap2000既software run analysis

仲有會用類似sap2000既software run analysis

求指教
大家用macpro 16/17 出hdmi 會買apple個hub定係好似satechi個種?
大家用macpro 16/17 出hdmi 會買apple個hub定係好似satechi個種?

Mac Pro 仲有成6個 thunderbolt 2
買條thunderbolt to HDMI咪得囉
收左皮既mac mini入面隻ssd變左apfs
搞到我要將部lag到on9既mba 2011上埋apfs去拎番d資料
唔好收埋我部mba皮

你唔係無backup走左去升High Sierra呀嗎?
普通OS update x.x.x我都會clone + TM

佢好明顯講緊MacBook Pro,垃圾筒MP得2013
唔好買Apple嗰隻垃圾,4k無60Hz同埋好多mon都閃

求指教

咁既budget要run CAD應該即刻行出呢個post
用Windows laptop啦,搵部budget內塊顯最勁既

打漏左book

好似差1x~2x %
15" 就好似差不多
同埋2016 多問題啲

就咁插4K mon唔算好chur的(除非HDR 10-bit 60Hz),一般2D做野唔會考驗到個intel內顯
如果budget真係緊咁樣翻新機的確慳到d,不過以機論機係2017值買少少
SSD好似2017係快左,不過2016講緊有千鳩幾MB/s已經夠快,17只係更快
我覺得你set死一個hard budget俾自己之後先再響個數之內搵款會易決定d

Mac Pro 今年有update 㗎
無咗4核版,將6核版降價到原先4核版個價位
再將本來係選配嘅8核版降價到原本6核版個價位

好似差1x~2x %
15" 就好似差不多
同埋2016 多問題啲

就咁插4K mon唔算好chur的(除非HDR 10-bit 60Hz),一般2D做野唔會考驗到個intel內顯
如果budget真係緊咁樣翻新機的確慳到d,不過以機論機係2017值買少少
SSD好似2017係快左,不過2016講緊有千鳩幾MB/s已經夠快,17只係更快
我覺得你set死一個hard budget俾自己之後先再響個數之內搵款會易決定d

16版好撚伏
上網睇有d人拎部機時聽到有螺絲碌碌下嘅聲

Mac Pro 今年有update 㗎
無咗4核版,將6核版降價到原先4核版個價位
再將本來係選配嘅8核版降價到原本6核版個價位

嗰個動作叫減價,spec係以前既中配BTO,衣家頂左底配個位
因為無hardware前既改動所以system identifier同Apple PR都仲叫Mac Pro 6,1 / 2013
搞到我要將部lag到on9既mba 2011上埋apfs去拎番d資料
唔好收埋我部mba皮

普通OS update x.x.x我都會clone + TM

慣左手勢冇backup 真係未試過升mac os會死到咁 今次真係on99

改system format仲要Beta版
我都只係夠膽升我拎出街嗰部MacBook
做嘢同屋企用嘅全部唔升
唔好收埋我部mba皮

慣左手勢冇backup 真係未試過升mac os會死到咁 今次真係on99

High Sierra仲係Public Beta緊,佢係俾developer同玩家自願做白老鼠先up架
仲要轉埋File System,根本係便當flag黎
我上個post都提過,唔怕口臭再紅字加大講多次
升High Sierra幾乎一定會奶撚,後果自負
唔好收埋我部mba皮

High Sierra仲係Public Beta緊,佢係俾developer同玩家自願做白老鼠先up架
仲要轉埋File System,根本係便當flag黎
我上個post都提過,唔怕口臭再紅字加大講多次
升High Sierra幾乎一定會奶撚,後果自負

Beta 當正式版咁用....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞