[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
2017 13ntb Turbo Boost 高過13tb版
跑分又係13 ntb 高分啲,究竟係咩玩法

姐係條tb係負既存在

真? 唔係瓜...
2017 13ntb Turbo Boost 高過13tb版
跑分又係13 ntb 高分啲,究竟係咩玩法

姐係條tb係負既存在

真? 唔係瓜...

所以我諗緊買2015 15“ 1tb 算
今日熱成咁...部imac都興過火屎

以前以為2700rpm已經係極限... 估唔到頭先竟然見到293x rpm

係咪好嘈?

無咁多錢,都係買13" 16gb ram 512ssd

tb版 ? 覺得條bar冇乜用

無tb版,我都覺
其實apple自己都知tb係鳩屎野,如果唔係都唔會整多個無tb版

無左實體esc 都死得啦

我睇左咁耐demo,唯一覺得有用就係touchbar 選emoji同video timeline

但有幾可用到

Thunderbolt 3係就係煩啲要買adapter
但都總算係新標準新制式慢慢會習慣
但Touch Bar真係純粹為加而加

都唔係過完全廢既個touch bar
教岩自己setting 用慣左都ok...
當買個touch id

平時command快捷鍵已經夠用 用tb出shortcut根本多鳩餘 成條野得側邊粒touch id有用

唔係喎
幾好用

明明部機叫macbook pro
但完全理解唔到條bar邊忽pro

整薄整輕左已經好夠

以前以為2700rpm已經係極限... 估唔到頭先竟然見到293x rpm

係咪好嘈?

開d音樂大聲過佢

係咪好嘈?

開d音樂大聲過佢

剩係上網已經咁? order 左部i7 580 有d擔心

係咪好嘈?

開d音樂大聲過佢

唔係,上網佢個loading 會解得好快,風扇都減速符好快

我呢個係cpu + gpu 都有loading 既情況下

Btw 風扇轉到痴線,召喚siri 可以瞬間「停」左佢
Non touch bar同有touch bar分別大唔大呢?
Non touch bar同有touch bar分別大唔大呢?

唔大
想問一下想放左部macbook 最好既方法係咪上forum 2手賣左佢?
想問有無巴打知
去兇宅做分期買mbp 有無得轉config架?
想轉16gb ram
想問有無巴打知
想轉16gb ram

有咩remote control 好用?
想sleep住/無開機都可以wake到
想問有無巴打知
想轉16gb ram

點會無, 以前買imac 都有得轉, 都係訂等送貨
準備買ram for imac, 係咪買呢款就冇死

Kingston DDR4 2400MHz 16GB (1x16GB) SODIMM KCP424SD8/16

Kingston DDR4 2400MHz 16GB (1x16GB) SODIMM KCP424SD8/16

上個post 有曬討論 去爬文啦
想問有無巴打知
想轉16gb ram

點會無, 以前買imac 都有得轉, 都係訂等送貨

因為未得閒走上去問 唔該哂巴打
我遲d 問完都上泥講番 等大家多個資訊

上個post 有曬討論 去爬文啦

我用左個幾月,除左一開始裝要插第二次先插實之外,用落完全無問題
有咩remote control 好用?
想sleep住/無開機都可以wake到

就咁響system pref已經可以set network wake
你specifically想做咩先?

係咪好嘈?

開d音樂大聲過佢

唔係,上網佢個loading 會解得好快,風扇都減速符好快

我呢個係cpu + gpu 都有loading 既情況下

Btw 風扇轉到痴線,召喚siri 可以瞬間「停」左佢

係,i7-7700k係快上快落
真係頂唔順既無咩解決方法,不過個人覺得響香港地大把室內室外野嘈過佢,又有咩所謂
況且上到2700+姐係部Mac係做緊野唔係idle / casual上網

無咁多錢,都係買13" 16gb ram 512ssd

tb版 ? 覺得條bar冇乜用

無tb版,我都覺
其實apple自己都知tb係鳩屎野,如果唔係都唔會整多個無tb版

無左實體esc 都死得啦

我睇左咁耐demo,唯一覺得有用就係touchbar 選emoji同video timeline

但有幾可用到

當買個touch id

平時command快捷鍵已經夠用 用tb出shortcut根本多鳩餘 成條野得側邊粒touch id有用

唔係喎
幾好用

整薄整輕左已經好夠

輕d薄d係應份,問題Apple係捆綁式要你食埋濕鳩touch bar同閹柒d基本port
仲要加埋電量少左KB閪左,都夠膽貼個Pro字響面同加價

當買個touch id

唔係喎
幾好用

整薄整輕左已經好夠

輕d薄d係應份,問題Apple係捆綁式要你食埋濕鳩touch bar同閹柒d基本port

咁買2015咪啱囉

當買個touch id

唔係喎
幾好用

整薄整輕左已經好夠

咁買2015咪啱囉

屎味咖哩vs咖哩味屎 (利申就係買左2015)
Apple呢幾年無咩product line唔係新不如舊+自打嘴巴
Mac Pro拖四年先食回頭草
iMac懶Pro,越搞越散唔切熱
MBP狂閹無極限
MBA粒粒moon vs 12"MB大監
iPhone7 逼害3.5mm之後MBP同iMac照用,另加AirPods永遠無貨
係得iPad條line無咩退步過,或者AppleWatch無進步

當買個touch id

唔係喎
幾好用

整薄整輕左已經好夠

咁買2015咪啱囉

問題係新pro又唔係真係輕薄左好多
但又為左輕薄而犧牲左好多嘢

Apple要挑戰輕薄design嘅話
玩鳩12” MacBook咪算囉
Vega 果然一如所料係張廢物火爐卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞