[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
部macbook pro 2013 late 用一陣就升到80,90度點搞

spce呢 13寸定15寸
Apple ssd 應該係同市面上買到既samsung 960 pro 同一個level

有興趣可以google 下價錢同performance
部macbook pro 2013 late 用一陣就升到80,90度點搞

13"

cpu呢 gpu呢

13"

拆底蓋 除塵 換散熱膏
Youtube有教學

13"

拆底蓋 除塵 換散熱膏
Youtube有教學

最重要係降級返10.9.5 Mavericks

如果唔係一定熱

13"

拆底蓋 除塵 換散熱膏
Youtube有教學

如果唔係一定熱

究竟macOS點解會愈升愈差

apple逼你買新機 舊機用新os一定又lag又熱
iphone ipad同理
想買12inch macbook但個價同pro一樣
買左好似好傻仔,求屌醒

得一個port乜撚都插唔到

要輕就無辦法
我買左

好冇用?但唔pro一樣價,個mon又細
唔會好on9?

因為我份工放假要on call, 我齊開notebook 用又無咩
想買12inch macbook但個價同pro一樣
買左好似好傻仔,求屌醒

得一個port乜撚都插唔到

要輕就無辦法
我買左

好冇用?但唔pro一樣價,個mon又細
唔會好on9?

因為我份工放假要on call, 我齊開notebook 用又無咩

oncall 7x24
macbook pro 14同15版boot camp裝win7有冇d咩問題?
想買13吋MacbookPro no touch bar
但有成幾百GB相響宜家iMac
想問如果set個Photos Library 響NAS會唔會好慢
定直插external hard disk好d?
新手求教

Photos用managed library,個database同相響晒一個directory,用app時經常save出save入,擺NAS好大鑊氣
除非你有多過一部Mac想access個library,如果唔係直插好 (況且Apple都想多Mac share相既人用iCloud...)

感謝巴打意見!
突然又諗起如果直插external hard disk做photos library係咪無得用time machine back up
因為我問過天才佢話time machine只可back up內置storage.
係咪要變左定期手動自己back up個external hard disk?
想問如果set個Photos Library 響NAS會唔會好慢
新手求教

Photos用managed library,個database同相響晒一個directory,用app時經常save出save入,擺NAS好大鑊氣
除非你有多過一部Mac想access個library,如果唔係直插好 (況且Apple都想多Mac share相既人用iCloud...)

感謝巴打意見!
突然又諗起如果直插external hard disk做photos library係咪無得用time machine back up
因為我問過天才佢話time machine只可back up內置storage.
係咪要變左定期手動自己back up個external hard disk?

條天才老撚點or條友唔識
By default Time Machine的確只會backup bootdrive
其實發生緊既事係你插幾多個external,TM都會自動擺去exclude list
你想backup埋個擺響外置既Photos lib只需去un-exclude成個drive
之後如果同一個drive內有其他野你唔想back就可以selectively加番入list
俾少少時間去plan其實可以令TM淨係backup緊要file唔理無咁重要既大file,慳好多位同TM每次backup都會用少d時間
新手求教

感謝巴打意見!

條天才老撚點or條友唔識
By default Time Machine的確只會backup bootdrive
其實發生緊既事係你插幾多個external,TM都會自動擺去exclude list
你想backup埋個擺響外置既Photos lib只需去un-exclude成個drive
之後如果同一個drive內有其他野你唔想back就可以selectively加番入list
俾少少時間去plan其實可以令TM淨係backup緊要file唔理無咁重要既大file,慳好多位同TM每次backup都會用少d時間

頂比佢老點左咁耐tim
好在上黎問一問,唔係戇居一世
問呢度好過問天才
等左幾日仲係processing item
死人apple 做乜突然出貨咁慢, 上次部壞既又勁早出貨

我25號訂,今日開始轉status做preparing for shipment
聽講某速遞公司中撚左勒索毒衣家服務癱瘓左,唔知關唔關事

你地訂左咩?

哩度好多人等緊佢送27' iMac

轉左做shipped,不過要七月三先到,ship成五日

屌奶星訂左15mbpr都寫7月3有無得早啲

屌我嗰部明明Apple Store寫estimated delivery 3號,不過竟然今日已經送左
太好了多個假期可以test部野

我嗰部est3號先到,紅日送唔送架

我25號訂,今日開始轉status做preparing for shipment
聽講某速遞公司中撚左勒索毒衣家服務癱瘓左,唔知關唔關事

你地訂左咩?

屌我嗰部明明Apple Store寫estimated delivery 3號,不過竟然今日已經送左

停左係上海裝車

13"

拆底蓋 除塵 換散熱膏
Youtube有教學

如果唔係一定熱

究竟macOS點解會愈升愈差

apple逼你買新機 舊機用新os一定又lag又熱
iphone ipad同理

我知點解喇
部機唔到94度以上個fan speed 都唔會過2000rpm
自己download左個app control返個speed fan就完全唔熱喇依家

印象中mac os 10.9.5個fans 最高自動去到2500
apple係新os落手腳
想用mac但唔係做設計

平時上下網 唔打機 唔cut片 唔修圖

買4k imac代替宜家部PC好唔好 唔需要帶機出街

預咗俾巴打屌浪費

其實iMac原本一體化design就係俾你呢種用途,要pro先用佢只係近三幾年既事
袋底4K九千九嗰款其實頗為抵玩,一半錢當買闊色4K mon,另一半買Kaby Lake Mac
身痕可以轉埋內置SSD再爽d

thx 巴打 想問埋加錢轉ssd快幾多成?
apple個度冇寫係咩牌子同RW速度

iMac隻SSD插PCI,HDD就SATA
SSD今次有成2000MB/s,HDD就最多極限一二百
Fusion 1TB因為要平所以塊SSD只有32GB同好似隻HDD係5400rpm,所以快極有限
當然如果唔想再用多錢我覺得九千九walkin款可以接受,可以walkin check機拎走,番到屋企用落覺得慢先考慮加隻USB-C SSD裝晒個system落去

source?
想用mac但唔係做設計

預咗俾巴打屌浪費

其實iMac原本一體化design就係俾你呢種用途,要pro先用佢只係近三幾年既事
袋底4K九千九嗰款其實頗為抵玩,一半錢當買闊色4K mon,另一半買Kaby Lake Mac

Fusion 1TB因為要平所以塊SSD只有32GB同好似隻HDD係5400rpm,所以快極有限
當然如果唔想再用多錢我覺得九千九walkin款可以接受,可以walkin check機拎走,番到屋企用落覺得慢先考慮加隻USB-C SSD裝晒個system落去

source?

wiki apple fusion drive

你地訂左咩?

停左係上海裝車

早幾日訂左mbp仲係processing
到抵要幾耐先轉pfs
想問用Time Machine backup 完係咪插落新機可以100% 完美restore 返
想用mac但唔係做設計

預咗俾巴打屌浪費

source?

想問用Time Machine backup 完係咪插落新機可以100% 完美restore 返

Yes

我轉新imac 就係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞