[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
平時用iphone, ipad,但揀macbook沒idea, 想買部mac 寫blog ,寫裝網頁,寫app,剪片,應該買邊部好
thunderbolt3 加條賓周轉thunderbolt2 插dp 線出mon冇signal 做錯咗啲咩?係mon定賓周問題 大家用咩方法出mon?
已知條dp線直插thunderbolt2 MacBook 冇問題

條賓州查實係唔撚support直插DisplayPort的,恭喜您係第N名中伏人士
佢係TB2,only TB2
個DP signal其實係可以經條賓州出黎,只係呢個轉插唔support,例如我衣家就係iMac 2017 (TB3) > 賓州 > TB1 RAID enclosure > mDP > moon
要有TB device響chain中間先得,如果你無,就要買一個3rd party USB-C轉DP dongle,因為Apple自己無出(兩面頭形狀同條賓州其實一樣)

屎已食 完全俾萬能thunderbolt嘅功能蒙蔽咗眼睛

依家先知有tb2原來唔等於有dp
我部2015一買番黎就dp線插tb2頭駁mon

2017 imac轉hdmi係咪淘個usb c to hdmi就可以了?
12 macbook 2016 我咁樣ok無問題

總之冇其他要求就一條賓周+mon線出mon 例如 typeC-hdmi
淘寶嗰啲唔會寫thunderbolt3只會寫usbc 同埋如果你4k mon要睇清楚係30hz 嘅hdmi定60hz hdmi2.0
dp就係咪都出到60hz 但以我所知 蘋果同belkin 仲有淘寶啲綠聯都冇出dp頭賓周 要用dp只可以用dock

咁有邊d 好既tb3 產品可以用 好亂呀
簡到而家都唔個點買好
imac 2017 買邊款ram好?
邊個牌子好啲?
爬文都見到有兩個model
thunderbolt3 加條賓周轉thunderbolt2 插dp 線出mon冇signal 做錯咗啲咩?係mon定賓周問題 大家用咩方法出mon?
已知條dp線直插thunderbolt2 MacBook 冇問題

條賓州查實係唔撚support直插DisplayPort的,恭喜您係第N名中伏人士
個DP signal其實係可以經條賓州出黎,只係呢個轉插唔support,例如我衣家就係iMac 2017 (TB3) > 賓州 > TB1 RAID enclosure > mDP > moon
要有TB device響chain中間先得,如果你無,就要買一個3rd party USB-C轉DP dongle,因為Apple自己無出(兩面頭形狀同條賓州其實一樣)

2017 imac轉hdmi係咪淘個usb c to hdmi就可以了?

總之冇其他要求就一條賓周+mon線出mon 例如 typeC-hdmi
淘寶嗰啲唔會寫thunderbolt3只會寫usbc 同埋如果你4k mon要睇清楚係30hz 嘅hdmi定60hz hdmi2.0
dp就係咪都出到60hz 但以我所知 蘋果同belkin 仲有淘寶啲綠聯都冇出dp頭賓周 要用dp只可以用dock

簡到而家都唔個點買好

你嘅需求係咩先 btw 淘寶搵到條typeC to DP線 85蚊人仔
唔洗用賓周 又唔洗用hyperdrive
問題嚟喇 呢條 tb3 to tb2 官方賓周 閹割咗mini dp輸出功能 咁如果我插條 tb2 cable 駁落另一部有tb2 插頭嘅MacBook 仲work唔work?

簡到而家都唔個點買好

你嘅需求係咩先 btw 淘寶搵到條typeC to DP線 85蚊人仔

如果我想所有野都用盡個tb3 拆散買都得 有邊d 係值得入貨
我屋企或者公司可以真係買個大d 既box 用
dell 都好似有出
但一講到出街旅行真係好亂

簡到而家都唔個點買好

如果我想所有野都用盡個tb3 拆散買都得 有邊d 係值得入貨
dell 都好似有出

冇用殼 外出可以買hyperdrive 屋企公司可以買dock 如果功能要求唔多 例如只需要出mon 同有usb 就買兩條賓周

簡到而家都唔個點買好

dell 都好似有出

冇用殼 外出可以買hyperdrive 屋企公司可以買dock 如果功能要求唔多 例如只需要出mon 同有usb 就買兩條賓周

補充唔介意淘寶嘅話 出mon可以直接買線唔買賓周 好處係即插即用 如果唔買多條 就要帶著條線公司屋企兩邊行

簡到而家都唔個點買好

dell 都好似有出

補充唔介意淘寶嘅話 出mon可以直接買線唔買賓周 好處係即插即用 如果唔買多條 就要帶著條線公司屋企兩邊行

插電大dock不外乎嗰幾隻大牌子
OWC / Elgato / Caldigit / Belkin
OWC嗰隻feature最齊不過公布左成半年都未出到
其實只要唔係15"MBP要快叉電同想要single cable solution都有好多options,係要做白老鼠試款
最難搞係HDMI2.0 4k 60Hz同大W俾電
講真我覺得USB-C個萬能頭concept應該要多一兩代先完善到,衣家要做到無痛要太多用家自己既expense
問題嚟喇 呢條 tb3 to tb2 官方賓周 閹割咗mini dp輸出功能 咁如果我插條 tb2 cable 駁落另一部有tb2 插頭嘅MacBook 仲work唔work?

唔太明你想點,講清楚d
條apple賓州其實除左DP無直出之外係幾勁的,佢係bi-directional可以插TB2電腦去TB3 device

簡到而家都唔個點買好

dell 都好似有出

插電大dock不外乎嗰幾隻大牌子
OWC / Elgato / Caldigit / Belkin
OWC嗰隻feature最齊不過公布左成半年都未出到
其實只要唔係15"MBP要快叉電同想要single cable solution都有好多options,係要做白老鼠試款
最難搞係HDMI2.0 4k 60Hz同大W俾電
講真我覺得USB-C個萬能頭concept應該要多一兩代先完善到,衣家要做到無痛要太多用家自己既expense

冇辦法 必經過程 問題係hdmi2.0 出純粹係解決出唔到4k@60fps嘅問題 但係dp早就支持 而且dp唔似hdmi要俾專利費 依家啲專業少少嘅mon都送dp線唔送hdmi
連顯卡port喺三四年前都逐漸用dp頭去取代hdmi 依家都係3dp+1hdmi
我唔明點解蘋果啲賓周係冇dp頭 hyperdrive 唔用個垃圾舊hdmi 可能擺得落兩個mini dp頭添
蘋果自己同intel 好多年前已經籌備緊tb取代usb 同時保留usb頭嘅計畫 tb3 係intel喺2015年尾發布
蘋果竟然對啲賓周咁鬼求其 呢下真係估佢唔到 廣東道部Mac Pro 駁5k mon 出唔到5k 因為條賓周 但本來兩個tb2係出到5k 蘋果做乜撚嘢

唔太明你想點,講清楚d
條apple賓州其實除左DP無直出之外係幾勁的,佢係bi-directional可以插TB2電腦去TB3 device

咁即係條賓周除咗冇dp輸出雙向傳輸等等 一切正常?
有無淘寶LINK DOCK 介紹,
唔知邊隻好
究竟幾時先有 USB C to lightning

apple 咪有 188多謝

Apple咪出咗囉

Apple咪出咗囉

最早出嘅typeC配件 因為部MacBook retina
部nTB好易過熱
一睇片就熱到hihi連個keyboard都feel到好熱
用firefox睇youtube 4k會上到9x度
其實係咪正常
打算等大學優惠屌部15吋mbp長用
閒時會執相剪片 20000筆直
請問袋底spec夠唔夠做?或者應該要upgrade啲咩?

2.8GHz 四核心第 7 代 Intel Core i7 處理器,Turbo Boost 技術加速運行至 3.8GHz
16GB 2133MHz LPDDR3 記憶體
256GB SSD 儲存
Radeon Pro 555 配備 2GB 記憶體

2.8GHz 四核心第 7 代 Intel Core i7 處理器,Turbo Boost 技術加速運行至 3.8GHz

剪片都係食cpu 應該夠啦 MacBook嘅cpu 不嬲唔差 但係如果真係唔夠用 我諗window laptop嘅cpu都未必滿足到 方心去馬啦 macos 好用咁多

長用仲要剪片最少512gb啦

本身打算買隻external harddisk幫補下
咁樣會唔會抵屌過加千五蚊upgrade

本身打算買隻external harddisk幫補下
咁樣會唔會抵屌過加千五蚊upgrade

佢隻ssd 同外置harddisk點比
因為某d program焗住要用windows, 但我又唔想買多部pc/ 裝bootcamp落我而家d mac

而家諗緊好唔好平平地買部2手07 8核mac pro裝windows
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞