[Mac撚] 用家/買機集中討論(7) 買機送暖氣

998 回覆
3 Like 1 Dislike
仆街炒家搞撚到依家無得14日退貨
12想換13tb
12想換13tb

你本身諗住買12”試14日?
12想換13tb

12換13tb 跳咁多級
依家買15“ with touch 升埋顯卡,但又淆佢會出32gb ram,各位巴打預計今年有無機會出32gb ram?

今年都唔會有新macbook 出嫁啦

姐係如果無咩需求32gb ram,岀得過?主要打program同vm多

vm?virtual machine?

係,16gb夠唔夠用?

假設你vm嚟唔係為兩個os都開好食ram嘅app計數嗰啲 基本上8gb 都夠 最緊要你清楚知道你用嘅app食幾多ram

人地16都驚唔夠你仲叫佢8,焊死架無得加有大食大
apple加RAM係收得貴不過要硬食
依家買15“ with touch 升埋顯卡,但又淆佢會出32gb ram,各位巴打預計今年有無機會出32gb ram?

姐係如果無咩需求32gb ram,岀得過?主要打program同vm多

係,16gb夠唔夠用?

假設你vm嚟唔係為兩個os都開好食ram嘅app計數嗰啲 基本上8gb 都夠 最緊要你清楚知道你用嘅app食幾多ram

都講咗要知用幾多 如果知道app大食唔夠咪加囉 我只不過係話普普通通咁用vm8gb係夠姐 冇人逼你要用8gb 16gb都唔夠就冇辦法啦

係,16gb夠唔夠用?

都講咗要知用幾多 如果知道app大食唔夠咪加囉 我只不過係話普普通通咁用vm8gb係夠姐 冇人逼你要用8gb 16gb都唔夠就冇辦法啦

仲有人哋係話買15inch tb 唔係得16gb咩

係,16gb夠唔夠用?

你啱,不過好多時見到8GB就好敏感,衣家如果全部行Apple native apps都叫8GB夠用因為自家code swap memory問題,不過一拎其他apps入workflow尤其係VM Photoshop呢d拎死RAM位既就好抆
我諗其中一個原因Apple敢用16GB做咁多model既hard limit係因為九成人個樽頸都係16之內,就算8唔夠,個boot SSD越黎越快都offset左好多page out時間,唔似舊時HDD年代咁beachball到完場
回番正題,個2017 MBP15"隻SSD有2000 read/write,16GB就算開太多VM唔夠都應付到吓,況且你都無得揀
MacBook Pro如果要有32GB姐係唔用LPDDR4用番SO-DIMM,衣家全線MBP個case厚度同底板設計都唔可能輕易做到
係有rumor吹Apple整緊有32GB RAM既MacBook Pro,甚至係17" workstation既後繼機,不過衣家影都未見
想買MACBOOK PRO15
Touch Bar 及 Touch ID
2.9GHz 處理器
512GB 儲存空間
升唔升級粒CPU好?

係,16gb夠唔夠用?

你啱,不過好多時見到8GB就好敏感,衣家如果全部行Apple native apps都叫8GB夠用因為自家code swap memory問題,不過一拎其他apps入workflow尤其係VM Photoshop呢d拎死RAM位既就好抆
我諗其中一個原因Apple敢用16GB做咁多model既hard limit係因為九成人個樽頸都係16之內,就算8唔夠,個boot SSD越黎越快都offset左好多page out時間,唔似舊時HDD年代咁beachball到完場
回番正題,個2017 MBP15"隻SSD有2000 read/write,16GB就算開太多VM唔夠都應付到吓,況且你都無得揀
MacBook Pro如果要有32GB姐係唔用LPDDR4用番SO-DIMM,衣家全線MBP個case厚度同底板設計都唔可能輕易做到
係有rumor吹Apple整緊有32GB RAM既MacBook Pro,甚至係17" workstation既後繼機,不過衣家影都未見

用緊12 MacBook標配, 除左睇4k 唔夠力, 上網, 裝埋lightroom 都覺得好快
室內三十度

其實而家mbp 2017 仲有無2016 啲問題,
keyboard 撳唔到果啲,
好似無乜人講
好似無乜人講
好似無乜人講

我部機一熱 禁b制會出兩個b
好似無乜人講

mpb 2017 15-inch tb
好似無乜人講

mpb 2017 15-inch tb

又話13inch先有問題 又話2017散熱好咗 咁即係蘋果乜都冇做過
12想換13tb

用完唔岩心水想換大d唔得既 又唔係退完唔買過部
12想換13tb

唔係話你玩玩下退完唔買
但apple已經冇左退貨好耐啦喎
變左買之前要考慮得好清楚
Mbpr 2016、2017都好多問題下

又熱、又食電

又要等多年再睇下
12想換13tb

唔係話你玩玩下退完唔買

所以真係要屌柒班仆街炒家搞壞曬規矩
搞撚到要取消依個policy真係國際笑話
12想換13tb

唔係話你玩玩下退完唔買

最柒係大陸都有得退
係香港冇

其實依家啲人都只係炒iPhone
Apple起碼要放寬番其他apple產品有得退啦
12想換13tb

唔係話你玩玩下退完唔買

最柒係大陸都有得退
係香港冇

lego iPhone組合全部壞零件換一部新嘅 呢啲old news啦
之前炒ipad 炒唔到 有得退 條粉皮將40部全新ipad 全部開盒著機 蘋果頂唔順班仆街先出此下策 自作孽不可活 香港人
12想換13tb

唔係話你玩玩下退完唔買

最柒係大陸都有得退
係香港冇

lego iPhone組合全部壞零件換一部新嘅 呢啲old news啦
之前炒ipad 炒唔到 有得退 條粉皮將40部全新ipad 全部開盒著機 蘋果頂唔順班仆街先出此下策 自作孽不可活 香港人

Mac 無人炒應該要回復返舊政策啦

唔係話你玩玩下退完唔買

最柒係大陸都有得退
係香港冇

Mac 無人炒應該要回復返舊政策啦

同意 不過退咗部機 蘋果一係當維修機更換俾客 一係當翻新機賣 成本分分鐘高過iPhone iPad 所以可能一刀切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞