今年迫four咩事 加咁多人工叫人返去

944 回覆
3 Like 90 Dislike
要睇team ,其實已經抽sample ,最煩真係唔係睇transaction
長住公司就得啦, 洗咩返屋企
小小既好處係base salary加左 ot既人工都會高左小小 同埋自己未必捱到年尾拎份bonus
不過都係仆街到爆架啦 係到計埋啲閪數
其他細firm咪仲大鑊
幾錢一個月?
就係唔知邊隻job有 所以咪大包圍
請到人就唔使搵咁多pr喺連登吹噓度迫科有幾舒服、唔使ot、 work life balance都講得出啦

朋友做shinexxxxx有啲team走淨兩條友,仲要係fresh grad搞到要加三千蚊人工都留唔到人
係咪吹水
點解audit唔可以寫program做
十年前值得做既
但而家要做big4既都一定揀外國先,點都唔會好似香港咁癲,日日凌晨收工
就算當你留係香港唔揀移民呢條路線
而家咁多人移民,出面commercial都要同audit界爭人,做commercial都有發圍機會,仲要ot時間又冇audit咁癲

On9
唔講車咪講其他嘢囉屌
冇人冇時間既,仲要個客唔撚合作
其實預左直出mgt acct當做左
不過佢地又驚死就猛係度q人
Q到d人頂唔順未short notice就仲仆街
有pr 講work life balance
睇曬7頁 165個留言 無一個人比到數字咁都上到熱門
你寫program 都要有人input data,program identify到potential misstatement 後都要有人同客communicate 同要有judgement

同埋其實big4已經有system 去check journal entries ,但咁簡單既task都已經玩死條team所以我覺得到我退休個日ai都取代唔到auditor,反而sdc就可以取代asso
移民潮
唔明做咩咁多負皮而家唔熟呢行係咪唔可以入呢個post
買完樓每日翻去瞓三個鐘
買架車返嚟淨係可以揸返工
Big4=精神時間房
來生不做big4
今生啦仲來生
譚仔姐姐都18k啦
根本只係之前過低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞