今年迫four咩事 加咁多人工叫人返去

944 回覆
3 Like 90 Dislike
你要轉先轉入去Big Four嘅話你都唔係叻嗰班啦by 學歷呢一個definition. Audit technic 就另計
學歷高嗰班只會係fs program 入
點解你會覺得叻嘅就要考EO
你自己睇吓Big Four入去嘅人幾多有家底有學歷
有家底嗰啲撚會入去做EO咩
有都少啦
鬧交幾好笑
明明十個big 4 post 9個都係for 圍爐
圍爐都仲有狗咬狗
EO 10年後有10皮body做到SM1 7年經連B仔都有啦
仲未計上到去做Equity partner 做到月球人甚至星球人
你EO做到?
唔去到咁極端做partner
Netflix跳出去做銀行跳幾轉都挨近十萬
勁嘅又可以去做投資銀行或者equity research
但係如果你話唔係太求上進嘅話咁做EO係唔錯選擇
咁可以入邊行有差唔多嘅人工就算再少啲嘅話
連登仔眼中EO好勁架啦 前途無可限量
比咁多錢我都要有命洗先得㗎
係咩係咩講嚟講去都淨係攞得出EY
ching 係m?
移哂民
仲有親戚做緊big 4 ,佢地買左過千萬既樓 供緊
係辛苦d既
唔係,但我練成咗後生一代所謂嘅奴隸思想
我自己唔覺得就得喇
AD > SM3 > SM1?
其實真係幾好搵
咁既價inhouse最多比到65-70k
Outside contract working hours 我就唔會因為唔OT寫衰佢嘅rating 佢交貨交足做嘢正常有交代我就最少俾solid

我自己OT係我嘅事,班細嘅肯OT係bonus,可能係我under digital啦,even staff grade 都冇OT

但只少我做奴隸都唔想再下一浸要做奴隸,Burnt out 交出黎嘅貨質素差,我寧願慢慢執正,真係推返高成件貨嘅delivery efficiency 同quality, 好過keep 住奴隸loop

做唔到唔09-18,都想推得返去正常日子09-20/21。唔洗全世界日日都09-27
如果當初呢行大家都識好似你咁諗既話,大概都唔會好似今時今日咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞