今年迫four咩事 加咁多人工叫人返去

944 回覆
3 Like 90 Dislike
唔計admin 野

好難講,要睇客

下面可以做好長時間

對客比你盤數啱唔啱
拆breakdown ,
就住拆開既數,fluctuation同埋某d數supporting
做test of detail
打關於客間公司既form 加問個客

加埋賭神巴講嘅閪野,可以成日都做唔到working paper

對單都可以好快
問佢地拎document 都已經夠做死你,又要搵hr for payroll ,個客finance 同accounting department可以分成幾十個,續個問,續個催

裝屎既要求太撚多,最簡單咪雕花囉
多謝
但拆breakdown有必要做咁多野?睇咁多fluctuation?
因為我相信做audit都係睇大數 management account比老細睇先睇細d?

Form加問客?呢一part 唔係好明

其實我真係唔明d時間用左去邊?想聽多d了解多d thanks
唔洗ot 我都做啦
呢樣都唔係好明 send email 面對面問野 其實各行各業都應該係咁 點解audit要用得特別多時間?

雕花即係nitpicking? 其實可以問一句:有咁既必要咩?重要咩?

溝通得好d唔駛行冤枉路?
Form 講吓間公司點做financial reporting , payroll 個process etc ,大概係咁,其實仲有好多野要問process ,問埋個客拎supporting

仲有同個客開會問吓fraud 嘅野,間公司愈大問既野同人愈多

咁唔係個個fluctuations 都問,點拆點睇上年加埋今年manager 要求
因為唔想比囉,同佢傾點解要比,你試吓對吓auditor 咪知囉,仲要唔係打比你一個

咁你問個老細啦,仲要個老細有新要求,同由頭做新working 無分別

最後講句野有撚廢,唔講auditor ,客既staff 都可以攰都個腦load 唔到野同佢雞同鴨講,你同公司都唔包可以溝通得好,你試諗吓big4 係咁走人,你點做得好,個ger 同個客講a,明明應該講b,你同返個客講a都曬時間
其實唔係樓上裝屎 係呢個行業本身就要你食屎
由拎management account開始
首先要拎個岩嘅management account
個客盤數可以重重覆覆咁改
令你嘅workdone重重覆覆咁update

一間list可以好多subsi 其中一啲subsi改數都玩死你
Subsi一改數 sub con要update 大con 要update
Sample size 要改, Analysis要update, report要update working / workdone / adjustment 都要update

一間公司個sub conso可以改成三四十次

Check suuporting 問fluctuation 可以做得好快 亦可以做得好耐 睇個客 同睇你做野爽唔爽手 當你用excel去到唔洗用mouse個境界 拆breakdown 等等嘅野會順好多

最燒時間我會話係清Q
你有機會要清AIC嘅q MIC嘅q PIC嘅q QAD嘅q
個客嘅q
每清一轉q 又要煩個客 又要等個客 又要拖住你上頭 又要趕deadline 可能會改數 update working 可能update 埋workdone 同時間再update埋report

Auditor 就會係依個輪回地獄入面 係限時內不停地滿足唔同人嘅問題 不停咁改所有野

人手唔夠 個客盤數比上年多野左 人又小左 上年有三四個s grade今年小咁兩個 a grade比多個你又有咩用 但又反而減booking 嘅時間 小咁幾個幫到手嘅人同時間多咁幾個唔係好幫到手嘅人 = 你做埋幫唔到手嘅人果份

有時客壓價 老細又妥協 但又要個recovery rate靚仔 變相再減人手 咁當然依家風水輪流轉 想要人果時冇人想做啦

每隻job 嘅booking 小左=你會做更加多job
疊job嘅可能性又多左
同一時間比幾個ger 幾個客咁追工課

咁當然總會有人順風順水靚booking 筍job 輕輕鬆鬆啦
簡單啲黎講一介二運三風水 wok唔wok睇運

Audit依個遊戲真係諗起都覺得刺激

利申 9up s grade走左兩年幾
睇咗十頁都無講,到底加幾多?
本身做咗三年audit之後出咗去做commercial
做咗幾個月之後返咗big 4做advisory
依家個底薪係低過commercial 個陣少少
不過因為commercial冇ot pay
而依家就算未必篤得足都起馬叫做有得篤
所以係big4實收嘅錢反而仲多啲
而之前做commercial都成日要ot
計返條數其實之前做commercial嘅工時仲長過依家
即係出面工時又長啲,人工又低啲
短期內就算轉工應該都係轉去其他big 4嘅advisory
Keep住d人唔好入行,入緊行既拿拿聲移民/轉行就岩架啦
入行仲好多人,係入咗留唔耐,a2都走咗唔少人
同埋最慘嘅係 個客比嘅野 可以樣樣都唔tie
應該話個個人都想留三年再加三年內考到牌

現實就係轉會cpaa,a1都想走,幾時走咪睇自己極限囉
我估今年FG:
Big 4 19 - 19.5
2nd tier 17.5-18.5
我初入行入左一間大發展商
第一年year end audit我準備好啲auditor request俾我senior睇先再send out
我senior語重心長同我講
你搞清楚邊個出糧俾你再諗清楚做左邊樣野先
佢自己都係做完幾年big4出黎
邊間
我估K?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞