今年迫four咩事 加咁多人工叫人返去

944 回覆
3 Like 90 Dislike
wfh 好撚爽喎 日日訓到10點
Comment big4野無咩問題,但成日鳩up放流料就真係有問題啦,都唔知咩心態黎
真 同埋有時做撚曬啲wps 無咩野做 就掛機係到打機
所以咪可以有同事覺得待遇, 人工唔好可以Quit 嘅選擇, 呢道唔係政府, 要長做等point , 又冇簽長約, 話唔俾同事走 私人工作市場都係大家跳黎跳去, 而且公司人工都算透明俾外行人士知道. 大家都可以有選擇權離開.
而唔離開嘅人都有佢嘅理由, 如果你要的話, 你可以話唔離開嘅都係奴隸嘅. 但係人哋覺唔覺得就另一會事. 我唔係要比較其他行業, 但工程/ 律師, 甚至係普通文職工作都有部分人要長期OT
我只係話呢行長時間工作已經好早留落黎嘅文化, 大多數人都知, 收入早已都公開. 如果知道早知係咁, 其實好應該有心理準備, 如果冇衡量過就入行, 其實求職者都有部分責任.
consulting 要個A仔由零開project,對上就係Manager

次次見到大group whatsapp有有新人加入都懷疑間公司除左我之外有冇其他A
返去咪書啦戇鳩仔
其實真係應該走,走得越多越好,等市場penalise 班大老細,佢得至識驚,尤其是個d神枱級region head成日set埋d 濕鳩goal捽d老闆數
唔走只會惡性巡環 咩老細都係咁
叫班神檯自己做啦 佢收得人工都預左啦
其實去到partner等級 係點分?
Salary partner
Equity partner
Management partner?

Regional Partner係大既咩level?
你扮夠big4未
之前又話second tier/local 同big4無乜分別,而家又串d 2nd tier,你係咪精神分裂
真心唔知,淨係知班神枱蛋散成日出mass email 攞彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞