今年迫four咩事 加咁多人工叫人返去

944 回覆
3 Like 90 Dislike
師兄咪撚柒啦
個客冇錢冇計喇, 有生意唔通上面唔要?
有錢賺同完全冇
即使有錢,新一代有朋友有家人,我當30k fg入場, d 人係咪肯捱到四點先? 人嘅要求慾望冇盡架
我聽開就係A 123 SA/SC 12之類
雖然big4 post 講asso正常都唔會諗個degree,但冇做過consultancy 其實理解錯都好正常,尤其IT嗰邊,搞返清楚咪得
又唔係間間都叫associate
唔理係咪big4出黎, 有香港人個種閪格都好難頂
有啲獲獲都想鬧交咁
Big4 出黎特別閪,我有朋友本來間firm 都遲比野,間firm 請咗個big4 出黎既ger ,咩都收唔到,真係去數手指
大客嘅話啲ptr點會唔簽
big4 ptr係四大地產cfo同fc面前係哈巴狗一隻咋

利申 audit過
轉完之後果年呢?
有無detail 嘅經驗開心share ?
武肺個陣impairment屈服比個客
wp由ptr親手doc去justify estimation
仲有其他例子
外國因為武肺lockdown間廠明明capacity少過10%
redefine cgu又唔洗impair

仲有轉15個陣啲contract revenve又係笑話
仲以為你睇到partner比人屌
地獄大門再打發,十八層是起點
點會屌partner
23歲 果種on9係有
多數係傻西+處男+毒撚+2nd tier 出身
big4人 反而自嘲比較多
Any 肥 重點唔係批鬥

重點想講係big4 audit 特別係non fs
單係以下幾點 就知唔應該入
-大環境發展
-公司文化
-時間同健康代價
-value add

首先 我覺得big4 non fs audit 唔屬於金融
而錢路只係一般

而家好多大公司已經將hq/financial hub 搬出香港
Cuz 香港人人工太貴 , Covid 加速左 遙距工作
我試過有份工(非會計)係可以either HK/SGP翻工
直接under 美國既directer

未來只會愈來愈少大公司留低
而社會轉變只會更劇烈 更難生存

條傻仔一定反駁 我唔會回應
我想提一下 fg/入世未深既 兒登仔
自己唸清楚 點解big4 audit 無人入
以前三大佔多數 到+city poly 到我當年都一堆BU LU OU

記住 依個年代 唔單係追求 rich 係要wealthy
追求個人發展 同 科技既leverage
以前造燃油車 同成衣都好興旺 後來玩地產金融
而家就搞 綠色能源 科技同實業
科技進步只會更快 香港地位更低
我唔想我老左 回望一生既工作就係將d數切黎切去
而audit根本係奴隸 係禁止你有唸法

如閣下有advisory FRR 同deals offer 我覺得都好唔錯
亦相信係smart 人 有自己想法 可以ignore 以上
其他 明就明
同住先要?
搭單想問下restructuring 同 Insurance Authority MT邊個前途好d
唔好成日老屎忽覺得諗唔到,好多人當stepping stone ,邊有諗住同big4 過世,每個人入目的唔同,我frd入big4 就諗住外國做,big4 人人都識,外國搵工易少少

不過都有人無諗,所以幫到盡幫,咪答吓問audit big4 嘅fg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞