今年迫four咩事 加咁多人工叫人返去

944 回覆
3 Like 90 Dislike
我都話佢有交野, 正常嘅, 唔會話佢
但係如果佢一開波就覺得呢行ot 係唔正常, 之後問點解要OT , 只會覺得佢未有心理準備啫 。
如果交得切又有quality ,呢行其實唔會話架。
但係一開波覺得呢行本身唔應該ot ,其實似係佢未認識呢行, 之後為咗將來收入好就盲縱縱入行。
audit 本身就係長時間工作行業, 經常性要犠牲自己額外時間. 你要將來收入好少少當然係有代價, 有等價交換。
呢行話明地獄, 仲問ot 點解咁委屈其實好白痴 捱唔到公司係有得quit , 唔係問點解同自己當初expectation 有岀入。
入咗去係預咗wok架喎, 唔係諗住自己入黎可以改變生態去迎合自己, 之後屌上一代奴隸呀嘛 個遊戲規則一早寫明, 唔係倒轉入黎覺得個規則唔啱心水就屌返個規則,一係就一早唔好玩。唔好玩住黎屌
巴打你都係縮返入去柒少陣

會有入就為咗利益,熱撚血咩,當big4 係stepping stone ,點會覺得熱血,個個入去之前都知要做到狗,big4 一年收咁年intern 同grad program ,點會唔識一個做過big4 既同學,有利可圖咪入行囉,唔通為愛咩

班fg入行之前係無諗過做真係可以咁辛苦啫
你意思係上邊唔比 internal transfer去第二度
係啲staff自己報外國big 4轉過去?
多數啲staff做到咩grade轉?
有無識人A1 trans外國
依家你大返佢,佢仲驚過你
想請教下fg 入big 4 audit 定 consulting firm 嘅restructuring 好d
AD = Director?
big4高人工 試下除埋OT鐘 睇下時薪幾多?peak season有開工 冇收工 係阿 入行18k 多數收工10-12 你制唔制?
你太睇小買車買樓既慾望
你唔好彩 撞正peak season 所有audit狗殺氣最重果排
路過想知係唔係全世界嘅auditor 都要OT?
想問digital consulting 定fs audit 好啲
Time cost table 係有A3A4
AD=associate director =senior manager=SM
SM/AD再上一級係Director/associate partner
然後先到partner
都唔笑你人哋講緊big4你無拉拉塞隻2nd tier入嚟住仲要拎隻多年業界指標出嚟講
屌入到嚟睇咗廿頁 都未見到究竟加咗幾多人工
Consulting啦下化除非你想finance oriented
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞