今年迫four咩事 加咁多人工叫人返去

944 回覆
3 Like 90 Dislike
仲買嚟做咩,都差唔多直接住係公司
跟足ird規則係要報稅
除非你公司唔填落去employer return
其他公司可能一次半次唔填冇咩所謂
但big4尼啲冇理由自己都唔follow tax rule
k記會計返tax畀你
係但無咁癲
計番tax 之後又要交佢俾係既tax 既tax,無限循環
咁易咩 香港big4 有手有腳 外國一定唔係
交通費往返工作地方同屋企唔能夠作為deductible expense for salaries tax就一定, 但如果名目係員工福利OT夜可以搭的士由僱主畀, 只不過由員工代付再claim返, 呢個名目應該唔需要taxable for salaries tax
如果唔taxable for salaries tax 咁公司就難claim 做deductible expenses. ird tax audit 太煩
如果員工交salaries tax ird 就無所謂
120個鐘係3份喇
考到ACO我就跳出big 4啦
Discharging employee‘s liability點會唔taxable
你真係做迫科有無考qp嫁
唔好咁harsh 啦
咪撚on999999999
無限其實都有得計個limit

如果你claim 100 收你20%稅
佢補多50蚊俾你 150*0.8=120 都已經有凸
呢單野其實係班老闆諗出黎等大家搭地鐵巴士放工 然後OPE 就照上年個價加通脹問個客拎

聽講有一間早幾年佢地為左扣起OPE 叫IA捉人走去問話再搵幾條友炒左等大家唔敢再claim 錢
...
明明係公司travel 支出但當左 allowance 要個員工報多啲稅 睇來係條數太大 員工9claim 先搞到咁
外國迫科仲低人工 仲要扣稅 一樣wok
移民狗特別on9
其實都係睇team 姐wok 唔wok
有d team hea 撚到爆又唔wok
當然係小數
呢行都幾過癮 4個人既workload cut到變3個人做 cut下cut下變左做2個人做 之後俾番d allowance你 有d人就會覺得加咗人工 做多咗咁多野仲算唔算加人工
好羨慕big 4移民咁易
加多重溝通困難
要用英文同個客傾issue adjustment
教個細嘅做working
然後再同老細傾issue
我完全冇信心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞