今年迫four咩事 加咁多人工叫人返去

944 回覆
3 Like 90 Dislike
A&M都係wok 全部人都係ex big 4 staff
Pwc sm3 大概幾錢人工?
唔正常人手點交到有quality既野,真心想問
Finance oriented 好似搵多啲
要做double/ even more workload
人手由第一日已經唔夠, 一開始實唔慣, 做耐咗其實你見個個都係咁, 就唔會有乜好投訴
你奴性真係好重
提多各位一次 個位深藍絲黎 咁就明晒咩事
估唔到 連文字討論都做唔到
唔好咁時事台喇
講緊個工作環境同工作量, 公司人手不足, 呢行要解决唔係短暫呢幾年就解決到. 唔係你想就搞掂.
你自己對呢行好多不滿, 又要有好少少收入同工作機會, 我唔知有咩工係完全合哂你心意.
其實個個都會對自己份工唔滿意, 冇人會好滿足. 個個都會覺得自己份人工唔夠好, 時間唔值咁長. 好平常
之後又要拉去講政治立場. 見到你開嘅topic 都係喺時事台, 你自己多時事台內容唔代表要拉埋人落黎講啫
點止
唔好咁講, 你見入到黎個個都差不多, 一樣做到夜, 其實冇人想, 咁野真係多, 個個都一齊拆, 你就唔會覺得自己係例外或者唔好彩. 好多人都好辛苦, 唔通個個要叫岀聲咩. 又唔通你話公司個個都奴隸咩? 係要清就要清架喇
見住d SM Director 2/3 點都做緊野, 人哋身體機能老過我, 大壓力過我都撐到咁. 唔通我後生過佢哋, 都可以咁廢hea 9 佢咩
袋咗人錢就替人消災. 一向都係咁. 揀得入嘅就貪佢好dd 好少少嘅岀路, 咁你有將來嘅著數, 家陣就要付岀架喇, 大把人鐘都唔夠, 逐個咁去睇個個都唔公平嘅時候, 公司其實就係對大家都公平.
OT
巴打,都係嗰句,自己09-27係自己揀,唔好將自己揀嘅逼落班細嘅到

同埋係奴隸就係奴隸,冇得唔認。無論用future/exposure 做理由個結論都係做緊奴隸,冇乜嘢值得自豪。within working hours 我認真做交貨就係我責任,但outside office hours 全部嘢都應該係自願,唔OT唔代表hea老闆

你用你講嗰番說話對住你班coachee 講就係俾緊壓力佢地,再衰啲講就係你自己suffer完要班細嘅都suffer 同一樣嘢,完全冇諗住前人種樹

識得催眠自己嘅人才
Ching 做到上SM/D 位唔難
將所有野都歸功「將來嘅著數」仲有咩辛苦

For 其他人,如果你條team 一直唔夠OT鐘/比其他人少好多,你係有需要去另一間博下有冇更多OT鐘
雖然都有食鐘,但係有d team 真係多好多鐘
「逐個咁去睇個個都唔公平嘅時候, 公司其實就係對大家都公平」

cls

仲癲過非洲小朋友更慘之類嘅鬥慘金句
上面我都話私人市場好處係唔鐘意嘅可以轉行轉公司都得嘅, 但轉公司之後入唔入到條teamm一定比現在嘅好就冇人知了 入到去都要睇慣唔慣
EO性價比都冇以前咁高
早幾年係咁請,而家塞晒車
又有好多惡啃嘅位,講緊都要成日做到七八點
10皮係SEO個頂,做20年可能會有嘅
FG入去到時都係四十零歲

FG非神科,當你係普通人,唔係入MT既材料
BIG4應該係繼白衫之後最搵錢,條Path最明確既工
咁我冇迫過我班細09-27 , 我只係話呢行OT係預咗, 唔好覺得OT 係呢行係岀奇. 上面都有話交到野, 唔通要人OT 咩. 冇話過我要強迫人OT

如果你話認奴隸, 我認都冇所謂, 咁公司有好多奴隸啦. 唔講本行, 律師行工程師都好辛苦, 大部份人都奴隸緊, 所以如果future and exposure 都賠償唔到, 其實真係應該轉行轉工其實一向都有呢個選擇. 唔明呢個選擇有乜得屌.

我自己係見到上面都咁辛苦, 前人要改善嘅生態都可能好早都做咗, 但冇效, 上面都唔係蠢, 但佢哋今時今日都係咁, O 咗十幾年, 就證明呢行一係受,一係唔好入去玩, 本身你都有得揀

點wok法?通常幾點收工?
我有D想去
On project嗰時 1/2點
Base salaries高20-25% 但冇ot鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞