今年迫four咩事 加咁多人工叫人返去

944 回覆
3 Like 90 Dislike
其實佢地只係做個樣話俾人知佢地有盡力講人番黎
我識人前年3月in 老闆話出offer 等HR 排期結果排到下同年12月臨peak 先on board
返工未? chur 5 chur
係可以平grade,但唔discount都係搵柒笨
你岩岩入去咩都未摸熟,做唔掂都係會比人屌
八大
今年淨係去咗六大做講座咋喎
23歲(破產)and 海盜船
PR or HR or Junior 奴隸仔
我明顯bug4 hater wor
但唔多似喎 我其實做開 Second tier SA1
但聽講可以 平Grade 過 但我已經轉左行

你好似考到政府 g恭喜
請問wok 係咩意思
邊估到而家commercial都要同audit爭人
唔係早幾年洗濕個頭都唔會入呢行
想知其實除咗audit 狗其他department wok 唔wok
之前做另一間big4 audit…相比之下度 工作量同埋滿足感都覺得有好好既改善,啲人冇咁毒咁戇鳩,以前審計啲客真心想打發你走,而家啲客都係真係有求於你想問你攞橋。

六日上司唔會搵人,公司冇人會返工,平日唔會做得夜過9:00 ,除非真係有大野趕。不過親生嗰啲都仍然覺得係好shit好chur,因為佢哋冇做過audit (不過我都會想第時可以再跳出去
唔洗啪拿
你見到SM / Director 都一樣做到夜一夜. 做細嘅根本唔會敢hea 上面有時唔夠鐘都唔會岀聲
chur
They are well paid for it
Sm1得7皮幾8皮 director都冇10皮
以前做D記都有重慶GDC, 不過除左收發confirmation比較可信外, 叫佢地做d下欄工作例如JET, 佢地都係一定係鳩做掟返返來, 終歸都係要本地engagement team揾人執返正, 唔知依家有無改善
唔講以為big four 要ivy league 先入到
LinkedIn 都廢撚事理啲hr
你比我入黎做partner咪做
咁香港冇乜tech , 技術含量唔太高 , 未做到慳時慳力, 而人工就高過哂其他亞洲地方, 如果唔賣勞力仲可以賣乜令個地方吸引到人/ 令個地方有競爭力
Advisory多左好多大陸爛job,呢家阿豬阿狗都請。仲要好難請
有frd 過億身家屋企冇車
唔鍾意渣 有咩咪call uber
都有frd月入冇30k都養車
同埋依家買樓咁易咩
都要捱到第3-4年先開始叫個人工ok 有排都未買到樓
想問下audit以外嘅team工作情況會唔會好啲 例如risk嗰邊
笑死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞