今年迫four咩事 加咁多人工叫人返去

944 回覆
3 Like 90 Dislike
巴打,搵咩可以一年經由15k變26k ?
咁Quality 差, 上面有責任review / 改 / 叫人改
你有你付岀, 佢有佢要求
唔講之後個幾年, 例如佢頭幾年好似政府咁一年一grade / point . 佢明確表明咗人工, 即使行開人都知個workload , 咁點解你當初會揀先如果所有因素都係差唔吸引你
我一向有叫人唔好揀/ 頂唔順係自由市場係應該quit
行外人*
係技術上公司已經錯左,公司/同事根本唔夠capacity 去做咁多隻job,夾硬屈人疊job食鐘咁做根本唔係lower audit risk .反而係相反
個個客都想搵人搞, 加外在因素( 監管條例多, 新一代都唔想入) . 你岀得起人工, 本audit 咁煩/ 個客多要求邊有人想做 哽死位黎. 個個客想聽日有. 咁你點樣唔做. 咁耐嘅問題, 睇到都可能解決唔到
你以為自己做ibank咩
銀行 以前有朋友做一年 a2 high pay轉 25k
有時係個客chur , 唔係你老細特登要你O

係咪有咩誤會 partner 對你既要求係08:30就出現係個位到
證明呢行已經岀咗名係咁
仲好證明到本身呢行個本質好早大家都知, 大家都認差嘅, 所以先問緊點解當初會揀, 一開波有選擇入同唔入
最撚仆街就係班老細,又話聽日要見到份野
邊有舊人會想入返去
Ibank 大加人工個background 都好似係turnover 太高
都話一早講係好難再有變化
Intake 少, 監管條例多, 人工已經未必一定解決到個問題, 新環境下申請人有更多追求。如果當初衡量過先入, 當然冇問題. 但冇諗過就入, 之後錯誤評估自己, 就真係冇得怨. 當初咁多不利因素都話要入, 真係為乜, 條路又係自己選擇嘅
有,每年都入senior manager 走咗再返去
Ibank 環境都比以前辛苦咗,但社會地位唔同

唔好講人同唔同,有無巴絲講吓邊隻job係夠人?

仲要年年走,部份job成team 走,斷曬層,都唔識教你,大把job同問客拎盤數直出無分別

我覺得心態就無分別,都想向上,但人就可能有分別同20年前比,個時一年收既mt 無依家咁多,mt 個邊分走人,金融工種又分走人,叻人唔會有以前咁多
邊條rule ???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞