今年迫four咩事 加咁多人工叫人返去

944 回覆
3 Like 90 Dislike
ching 係 experienced hire?
Yes
咁係因為客多咗,多人想上市,監管要求多咗,同新一代都唔會太想捱,引致工作量減唔到,想請人又請唔到。個需求大咗但供應唔夠/ 只可以同以前一樣, 有時唔係公司錯哂, 係個環境都改咗
咁客多咗,後生又唔會想太辛苦
公司加人工落去其實都未必一定有人做你見d 人有bonus 都走,新一代返工唔單為錢,有其他需求
咁好彩big 4 透明人工,工作量非本行都知量大,勁均真。佢起碼俾你知要先好黎,唔係要完人工又話好辛苦,屌返佢點解會咁。世界邊有你贏哂,晉升一年一次,project 多當儲經驗,又要人工高又舒服 其實都預咗唔會先會入行
之前唔夠人又唔請人freeze headcount,不停搵啲濕鳩partner玩埋啲咩efficiency野, 務求一個人做兩個人野,玩走晒啲親生仔。最後發現真係唔夠人先請返啲second tier補數,冇得救架啦。依家重想請返啲舊人返去,當人傻仔咩

利申:做到Manager grade走咗
一齊一take final
等錢駛都唔做audit
就算加到fee 都係落個老細袋
因為大把人辭職+移民
當然初時人工係較低,佢係換你將來叫轉走人工好d . 但好就好就在佢M 前每年一grade , 叫做你係岀面其他工樽頸位嗰陣, 仲有得升. 好唔係叫好好嘅工, 差又未到, 冇人叫你覺得big 4 係終點. 當然如果你好頂唔順佢個制度, quit 真係唯一岀路. 起碼私人市場叫自由少少. 我又冇勸過人留
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞