買電視機 / 換電視機 集中討論區 (89)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
1. 都係netflix/ disney+ 睇下戲, youtube 聽下歌為主 仲有大量時間打PS5.
2. 大約2.3 米左右 宜家55" 9000E 就係覺得個距離有D遠. 所以先考慮大部D
3. 我有日上D音響鋪個 sales 就話記得要電視support 到 再配仔支援既soundbar. 我真係唔知個答案
Netflix 睇戲咋
咁照買a慳600
1. 大量時間打機就唔好買OLED了
2. 2.3米可以選65X95J, 或者如果你夠budget我好建議上75Z9J,我非常建議有大買大,絕對不會後悔
3. 你怕出唔到Dolby Atmos咪買左Soundbar先,如果出唔到咪再買電視
4. Sony轉款期已到,如果對75Z9J有興趣就早D買,因為下一代Z9K行貨只有85吋
強烈建議要加購無線後置喇叭SWA9100S
Thanks Step爸
咁如果係X80J,同X85J分別大嗎?
係咪得4k60同4k120分別?
X85J邊度會有貨?

唔係太鐘意samsung
呢部好似幾好
又唔貴又有oled
係咪爭在無airplay and chromecast?
同唔知之後個自家system有無upgrade?
1. 43X80J係垃圾,X80J只有50吋ok
2. X80J同X85J都有廣色域,可以顯示更多顏色,對HDR影片有用,可以還原到更真實顏色,而AU9000沒有廣色域,你當佢差10%左右
3. 根據巴打們回報,X85J全尺寸已經全港斷貨,已經沒有了,太遲了,最後逃生門已關,你可以問下price.com avoutlet, compumatk, hdlife仲有冇貨,不過就算有都加左價,另外小心其他特別平既細鋪,佢地用水貨充當行貨,Sony水貨好多功能缺失,另外有簡體字幕問題
4. X85J個顯示面板本身已經係120hz, 本身睇片睇電視畫面已經可以更順滑流暢,更少殘影,120hz面板唔只是比打機用,睇片都有分別,而X80J同AU9000都只是60hz顯示面板

買電視最緊要問
Hdmi 2.1 4k 120hz 線有冇牌子推介?
求其買條ok?
1. Pan記係冇airplay同chromecast, 需要就另外加Apple TV同chromecast with Google TV裝置自行補完
2. upgrade就可能只有少修少補, 唔會有咩新功能
3. 如果想要Airplay可以考慮LG 48C1, 不過OVER 1萬元
一齊啦 我個個又話星期日唔送
普通verbatim應該已ok
你的電視已被炸毀
都係問多次
有oled 唔買買led 會否晒料?
女朋友屋企用再a9f 係咁話我換新機仲係led 好傻仔
我解釋左係打機會無燒印既問題但佢唔多buy
想問下z9j 同 a90j 除左 oled & led 仲有咩大分別?
X90J下一代係咩
巴打你大量時間打機就唔好買OLED

1. 巴打你想GAME入面既長期顯示係畫面同一位置既物件燒印嗎? 例如MAP, 積分表, HP BAR, SP BAR, 咪錶之類
2. 你話會大量時間打機, 有時會開足一日, 我可以保證好快燒印, 除非每次每隻GAME打2小時左右就轉GAME或者做其他野, 否則好大機會有事
3. 本身Z9J只係一部用左LED背光燈既LCD電視黎, 本身已經同A90J OLED有決定性既唔同, OLED係色彩, 畫面清晰度, 銳利度, 黑位, 對比度, 立體感方面都輾壓LCD, 基本上OLED只輸光度, 不過新款OLED電視已經不停改進光度, 慢慢就會追上
4. 就算2022年新款X95K同Z9K用上MINI-LED做背光系統, 都比唔上OLED有8294400萬個像素級分區控光, MINI-LED背光系統比盡你咪數千個分區控光, 只係令LCD黑位對比度方面有改進, 而不是可以贏OLED
5. 真正取代OLED既係MICRO LED, 不過10年後應該都未必可以平民化
1萬蚊筆值想部65吋
有冇推介

冇乜要求,唔該巴打
敢問STEP巴 如果星期一至五 基本上都無點開 但係星期六日 間唔中(一個月最多四日) 打八至十個鐘機 (同一隻GAME 頂多3個鐘)
OLED是否適合我?
顫動消減
呢個功能其實應唔應該開
因為有時睇電視d 車移動緊果陣會有影
但關左就唔會有
X90K/X95K
X90J下一代係X90K, 主要分別係用左X95J既背光系統, 分區控光改善左, 另外光度由800nits提升至1000nits左右, 其餘沒有分別

SONY係順英文字母去命名, 2021年J系, 2022年K系, 2023年L系, 2024年M系, 2025年N系, 2026年O系, 2027年P系, 2028年Q系, 2029年R系, 2030年S系........................

2021年冇用I系, 因為I字容易混淆變左X801 , 所以唔用
X90J--->X90K
X95J--->X95K
• 模糊消減 - (此選項將50/60FPS畫面插值到120FPS, 增加順暢感)
• 顫動消減 - (此選項將24/30FPS畫面插值到120FPS, 減少抖動)

模糊消減 - 可以開高D, 因為本身片源係60FPS, 本身已經有一定流暢度同畫面格數比較多, 電視加插虛擬畫面到120FPS時會比較少錯誤同效果比較自然

顫動消減 - 因為片源只有24/30FPS, 本身睇落已經係LAG同疾, 畫面格數又唔夠, 電視加插虛擬畫面到120FPS時會比較多錯誤同效果有時比較跳, 另外有時會有爛畫面同怪影, 另外如果想睇24P電影有電影感, 需要關閉顫動消減

電視自己會知道播緊既片係幾多格
Samsung 65AU8000 行貨
$9980
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY

Samsung 65Q70A 水貨
9XXX
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位相對黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1x1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x3
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
可以搏, 保證唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞