買電視機 / 換電視機 集中討論區 (89)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
YES
爭咩
尺寸
尺寸
40吋以上
Samsung 43AU9000 行貨
$4930
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 400 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
鴨寮街有間9980都有添,得10部
我去到就話賣哂,然後開原價12980
騙徒嘅手法層出不窮
你好想請教下, 打算10k budget買部4k 120hz 55寸電視睇片+打機用既
本身睇中sony 55x85j, 但琴日落鋪睇個sales就叫我唔好買
因為呢部個120hz係廢既
佢開左youtube一條motion test既片, 播出黎有個波波郁下郁下係勁lag

想問下仲有冇其他選擇
55X85J沒有問題,4K120都冇問題

最大問題係廢Sales

motion test片佢電視唔開motionflow功能就咩牌子電視都lag
佢之後搵左部LG55A1PCA播同一條片
60Hz但順好多
唔通LG果部有開
10k budget就上oled啦
c1 55
好呀唔該哂step巴 唔係好識都係上網睇
有啲好似話冇earc又話冇咩功能 又話要插條bar完全唔明
只要啲功能用咩都出到就ok
宜家買個2入1 插埋部ps5同xbx 係4號位應該冇問題?
唔出奇, LG預設有開
另外SALES因為佣金高所以多數都推LG
S216 基本唔需要理ARC, EARC果D野, 佢都解唔到DOLBY ATMOS
宜家買個2入1 插埋部ps5同xbx 係4號位應該冇問題?可以, 不過最好買個HDMI 2.1既, 方便日後有需要用4K120
43吋內 主要睇劇睇戲 久唔久打機 想有4k120hz
本身budget 7k想買X85J 見到就快出A90K 值唔值得比多啲攻上去?
42A90K最少14~15K

你夠budget嗎

想平就訂LG 42C2, $13K
咁睇黎X85J應該係最好選擇 唔該step巴
Step巴想請教,
Samsung S95B / Sony A95K QD-OLED 會唔會燒印?同埋呢2款香港會唔會出?
一樣會燒印, OLED係永遠解決唔到, 只有使用習慣就佢

A95K會出

S95B可能唔會了
Step巴
如果我唔買soundbar咁Dolby Vision ,Atmos係咪無乜作用?
你係會推薦Sony多過LG? 因為我見啲性能好似差唔多,而我9成都淨係睇 Netflix ,極少可能打機。
小妹係電器白痴乜都唔識 可能會問多少少🥲🙏🏼
明白,如果99%打機 (PS5 / XBX / Switch - 平日1-2個鐘,假日可能會5-8個鐘 (分幾段時間)),幾個月先睇一套 BD,唔睇電視 / Netflix / Disney,係咪用返 mini-LED 會好啲?
1. Dolby Vision係畫面野,唔關Soundbar事
2. 電視喇叭出既Dolby Atmos冇咩效果
3. Sony X80J有廣色域,LG UP7800沒有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞